Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pro_pracyu_ukra_ni_naukovo_praktichniy_koment2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
3.66 Mб
Скачать

Глава VII

Як виняток у колективному договорі може бути передбачена часткова виплата заробітної плати в натуральній формі (за цінами не нижче собівартості) для працівників тих галузей виробництва, де така виплата є звичайною або бажаною для працівників у розмірі 50 відсотків нарахованої за місяць (Закон України «Про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про оплату праці»). Виплата зарплати натурою можлива тільки у випадку, якщо призначені для цього товари не передбачені переліком товарів, які не дозволяють використовувати для виплати заробітної плати (постанова Кабінету Міністрів України № 244 від 03.04.1993 р,).

Стаття 111. Порядок оплати праці при невиконанні норм виробітку При невиконанні норм виробітку не з вини працівника оплата провадиться за фактично виконану роботу. Місячна заробітна плата в цьому разі не може бути нижчою від двох третин тарифної ставки встановленого йому розряду (окладу). При невиконанні норм виробітку з вини працівника оплата провадиться відповідно до виконаної роботи.

(Стаття 111 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР№ 5938-11 від 27.05.88; Законом № 871-12 від 20.03.91)

1.  Порядок оплати праці працівника при невиконанні норм виробітку залежить від того, з яких причин вони не виконуються: з вини працівника чи не з його вини. Під виною працівника слід розуміти його халатність, небажання працювати. Невиконання норм виробітку в зв'язку з низькою кваліфікацією працівника чи недостатнім досвідом також є підставою для оплати у порядку, передбаченому коментованою статтею.

Якщо працівник не з своєї вини виконав норму виробітку менше від двох третин тарифної ставки встановленого йому розряду (окладу), то дана стаття гарантує йому заробіток не нижче від двох третин його ставки (окладу) з розрахунку на місяць. Якщо фактичний заробіток виявиться більше зазначеного, то працівнику проводиться виплата всієї фактичної суми.

2.  Невиконання норм виробітку з вини працівника дає власнику або уповноваженому ним органу право здійснити оплату його праці відповідно до фактично виконаного обсягу роботи.

У цьому випадку власник або уповноважений ним орган, по-збавляючи працівника права на збереження за ним при невико-

Оплата праці

375

нанні норм виробітку зарплати в розмірі не нижче від двох третин його ставки (окладу), повинен довести вину працівника.

3. Порядок оплати праці на умовах, передбачених коментованою статтею, не може застосовуватись до працівників, які не виконали норми виробітку в зв'язку з переведенням на іншу роботу з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (виробнича необхідність) або з ініціативи працівника (вагітні жінки на більш легку роботи) — за ними зберігається середній заробіток за попереднім місцем роботи.

Стаття 112. Порядок оплати праці при виготовленні продукції, що виявилася браком

При виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника, оплата праці по її виготовленню провадиться за зниженими розцінками. Місячна заробітна плата працівника в цих випадках не може бути нижчою від двох третин тарифної ставки встановленого йому розряду (окладу).

Брак виробів, що стався внаслідок прихованого дефекту в оброблюваному матеріалі, а також брак не з вини працівника, виявлений після приймання виробу органом технічного контролю, оплачується цьому працівникові нарівні з придатними виробами.

Повний брак з вини працівника оплаті не підлягає. Частковий брак з вини працівника оплачується в залежності від ступеня придатності продукції за зниженими розцінками.

(Стаття 112 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 5938-11 від 27.05.88)

1. Порядок оплати праці при виробництві бракованої продукції вимагає з'ясування обставин, що виконують роль юридичних фактів (причин виготовлення бракованої продукції, ступеня її придатності, міри вини працівника), з якими пов'язані правові наслідки, передбачені коментованою статтею.

Під браком розуміють продукцію, яка за своїми параметрами не відповідає вимогам стандарту, технічних умов (якість, споживчі властивості тощо). Повний брак означає, що продукція не може бути використана за призначенням і її виправлення є економічно недоцільним.

2.   Норми, що регулюють порядок оплати браку не з вини працівника, мають за мету гарантію його заробітку. Брак не з

376

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]