Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

окатишів. Якісними показниками концентрату є: процентний вміст заліза (62 -68%); ступінь подрібненості - процент продукту з розміром в межах 0,05 - 0,06 мм; процентний вміст шкідливих добавок (до 2%); вологість концентрату (не вище 12%)

  1. Агломерат - композитний вид залізорудної сировини що виробляється шляхом обпіку на спеціальних агломераційних машинах суміші концентрату, вапняку, аглоруди, подрібненого вугілля. Агломерат є найкращим з точки зору металургії видом ЗРС. Єдиним його недоліком є невисока міцність продукту, що унеможливлює його транспортування на великі відстані у зв' язку з утворення великої кількості дрібних часток в процесі погрузки -вигрузки, які знижують ефективність доменного процесу. Якісними показниками агломерату є: процентний вміст заліза (52-56%); процентний вміст у продукті часток менших ніж 5 мм (норма 5%); основність продукту що вимірюється процентним вмістом вапняку (0,1 - 1,5%); процентний вміст шкідливих добавок (до 2%).

  2. Окатиші -вид залізорудної сировини що виробляється шляхом обпіку на спеціальних конвейєрних машинах огрудкованого до діаметру 5 -20 мм концентрату в суміші з бентонитовою глиною (для скріплення часток) та вапняком. Окатиші мають трохи гірші властивості з боку зору металургії, але вони можуть транспортуватися на будь які відстані і використовуватися безпосередньо в доменному процесі, або в процесі виробництва сталі. Якісними показниками окатишів є: процентний вміст заліза (61 -66%); міцність окатиша на роздавлювання (190 -240 кг); процентний вміст в продукті дрібних (менших за 5 мм ) та великих (більших за 25 мм ) часток; процентний вміст шкідливих домішок (до 2%).

5.1.1.2. Основні конкурентні характеристики виробників зрс та їх продукції.

В таблицях 1.3. та 1.4 наведені основні якісні та кількісні конкурентні характеристики українських виробників ЗРС та їхньої продукції.

В таблиці 1.3 наведена інформація про виробників ЗРС, які видобувають руду відкритим способом (у кар' єрах). Відкритим способом добувають бідні руди, що підлягають обов' язковому збагаченню. В процесі збагачення отримують такий вид ЗРС як концентрат. Концентрат може бути товарною продукцією а також використовується як основний компонент при виробництві окатишів і агломерату.

В таблиці 1.4. наведена інформація про виробників ЗРС що видобувають руду підземним (шахтним) способом. Незважаючи на те, що всі підземні видобувні підприємства у складі запасів мають значні поклади бідних залізних руд, вони сьогодні не займаються видобутком і збагаченням бідних руд в зв' язку з відсутністю економічної доцільності. Крім того, в таблиці наведені дані підприємства АМК продукція якого не реалізується на внутрішньому ринку України, так як вся вироблена цим підприємством ЗРС йде на внутрішні потреби власного металургійного виробництва і тільки незначна частка йде на експорт, але знову ж таки для задоволення потреб зарубіжних металургійних активів власників АМК.

5.1.1.2.1. Якісні параметри зрс, що впливають на його ціну та конкурентоспроможність на ринку

Основним параметром якості ЗРС є вміст заліза у відсотках.

Від цього параметру в значній мірі залежить ринкова ціна продукції. В учбовому завданні пропонується застосувати поширену за кордоном систему визначення індикативної ціни на ЗРС через вартість 1% вмісту заліза в ЗРС. Базова вартість 1% вмісту заліза визначається при певних (базових) значеннях основних якісних показників ЗРС. В таблиці 1.1. наведені базові значення показників якості ЗРС при яких визначена базова вартість 1% вмісту

172

заліза. Слід зауважити, що базова вартість 1% вмісту заліза визначається виходячи з кон'юнктури ринку, без врахування собівартості товарної продукції досягнутої тим чи іншим виробником.

Табл.1.1 Базова вартість 1% вмісту заліза в ЗРС.

Вид ЗРСБазова вартість 1%

вмісту заліза (Вб) грн.Базові значення параметрів якості ЗРС при яких визначено базову вартість 1% вмісту заліза(Яб)

Шкідливі домішкиНекондиційні фракціїВологістьМіцністьОсновністьАглоруда4,315Концентрат6,61,2510Агломерат8,61,551,1Окатиші10,7152200,8

Базова вартість (Вб) , враховучи риночний метод її визначення, може мати різне значення для внутрішнього та зовнішнього ринків. Це залежить від цінності для споживачів тих або інших якісних параметрів продукції. В залежності від динаміки ринку Вб може розраховуватись та використовуватись протягом 3 - 6 місяців. Для спрощення розрахунків будемо вважати що наведені в таблиці 1.1 дані можуть застосовуватися для внутрішьнього та зовнішнього ринків.

Якщо фактичні параметри якості ЗРС відрізняються від базових то при визначенні індикативної ціни на ЗРС застосовується система приплат та знижок в залежності від того в який бік віхиляється значення того чи іншого параметра якості. При цьому слід враховувати напрям дії на ціну змін того чи іншого параметра якості. В таблиці 1.2. наведені значення приплат та знижок до базової вартості 1% вмісту заліза. Значення приплат та знижок визначені для випадку зміни відповідного параметра якості на 0,1%. Індикативна ціна (Ці) розраховується за формулою:

Ці=Вбі*Феі+ £Пц(Ябі-Яфі)/0,1 - для параметрів якості зворотньої дії, або (1.1) Ці=Вбі*Феі+ £Пц(Яфі-Ябі)/0,1 - для параметрів якості прямої дії. (1.2)

Де: Вбі - базова вартість 1% вмісту заліза в і-му виді ЗРС; Феі - фактичний вміст заліза в

ЗРС; ПіЦ - зачення приплат для j-го параметра якості і-го виду ЗРС; Яфі, Ябі - фактичне і

базове значення j-го показника якості і-го виду ЗРС.

Табл. 1.2. Значення приплат та знижок до базової вартості 1% вмісту заліза

Вид ЗРСПриплати та штрафи у гривнях (ПіЦ) до базової вартості 1 % вмісту заліза при відхиленні параметрів від базових значень на

0,1%

Шкідливі домішкиНекондиційні фракціїВологістьМіцність*ОсновністьАглоруда0,060,03Концентрат0,070,020,01Агломерат0,080,080,1Окатиші0,070,060,0010,9

173