Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСІТЕТ

імені Вадима Гетьмана КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КОЛОТІЛІН Володимир Миколайович

ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дісципліни

Кривий Ріг КНЕУ 2010

Укладач: Колотілін Володимир Миколайович, канд. Техн. наук, доц. (каф. Економіки підприємств КЕІ КНЕУ ім. В.Гетьмана)

Рецензенти С.В.Тищенко, д-р техн. наук, проф. (Зав.каф. економічної кібернетики, КЕІ КНЕУ ім. В.Гетьмана) С.П.Лобов, канд. екон. наук, доц. (каф. Обліку, аудиту і фінансового аналізу, КЕІ КНЕУ ім. В.Гетьмана)

Відповідальний за випуск: С.В. Волошина, к.е.н., завідувач кафедри економіки підприємств

2

ЗМІСТ

Вступ 5

Розділ 1. Программа курсу «Економічна діагностика» 6

  1. Зміст дисципліни за темами 6

  2. Тематичний план дісципліни 11

Розділ 2. Конспект лекцій з курсу «Економічна діагностика» 13

Модуль 1. Економічна діагностика як інструмент забезпечення

високого конкурентного статусу підприємства в ринковому середовищі 13

Тема 1. Предмет і завдання дисципліни 13

Тема 2. Діагностика конкурентного середовища підприємства 25

Тема 3. Діагностика конкурентоспроможності підприємства 41

Тема 4. Діагностика конкурентоспроможності продукці підприємства 51

Тема 5. Управлінська діагностика 59

Модуль 2. Економічна діагностика як механізм підвищення

ефективності використання всіх складових потенціалу підприємства 71

Тема 6. Діагностика виробничого потенціалу підприємства 71

Тема 7. Діагностика вартості майна і ринкової оцінки підприємства 82

Тема 8. Фінансова діагностика 95

Тема 9. Діагностика економічної безпеки підприємства 112

Тема 10. Діагностика корпоративної культури 124

Розділ 3. Плани практичних (семінарських) занять та методичні

вказівки до їх виконання 139

Модуль 1. Економічна діагностика як інструмент забезпечення

високого конкурентного статусу підприємства в ринковому середовищі 135

  1. Практичне заняття 1 по темі 2. Діагностика конкурентного середовища підприємства 135

  2. Практичне заняття 2 по темі 3. Діагностика конкурентоспроможності підприємства 143

  3. Практичне заняття 3 по темі 4. Оцінка конкурентоспроможності продукції 144

  4. Практичне заняття 4 по темі 5. Управлінська діагностика 146

  5. Практично-семінарське заняття 5 по темі 5. Управлінська діагностика

та підсумкове по модулю 1 150

Модуль 2. Економічна діагностика як механізм підвищення

ефективності використання окремих складових потенціалу підприємства 151

3.6. Практичне заняття 6 по темі 6. Діагностика виробничого потенціалу

3

підприємства 151

3.7 Практичне заняття 7 по темі 7. Діагностика вартості

майна і ринкової оцінки підприємства 153

3.8. Практичне заняття 8 по темі 8. Фінансова діагностика 155

3.9 Практичне заняття 9 по темі 9. Діагностика економічної безпеки підприємства... 157 3.10. Практично-семінарське заняття 10 по темі 9. Діагностика

економічної безпеки підприємства і підсумкове по модулю 2 159

Розділ 4. Навчальні завдання для самостійної роботи студентів

денної форми навчання 161

Розділ 5. Навчальні завдання для виконання індивідуальних

робіт студентів денної форми навчання 171

Розділ 6. Навчальні завдання для самостійної роботи студентів

заочної форми навчання 188

Додатки 219

Список літератури 226

4

ВСТУП

Забезпечення ефективного управління в умовах ринку є складною проблемою, оскільки знаходячись і функціонуючи в динамічному середовищі, підприємство випробує на собі вплив багатьох, не завжди передбачуваних факторів.

Проте проведення економічного аналізу, що спрямований на визначення відхилень в системі управління від планових показників, не дає можливість точно й об'єктивно встановити конкретні причини виникнення цих відхилень та інших негативних явищ, які знижують ефективність діяльності підприємства, а, отже, не дозволяє визначити, які конкретні заходи необхідно вжити керівникам для забезпечення сталої, ефективної роботи підприємства.

Економічна діагностика спрямована на оцінку стану економічних об'єктів, в тому числі, ефективності функціонування системи управління підприємством, в умовах неповної інформації, дозволяє виявити проблеми розвитку підприємства, на їх підставі вибрати показники, які найбільш повно описують ситуацію, розглянути їхній взаємний вплив, встановити "вузькі місця", зафіксувати резерви, визначити перспективні шляхи їх вирішення та розробити заходи з усунення несприятливих ситуацій.

Результати діагностики й запропоновані за ними рекомендації повинні допомогти керівництву в практичній розробці гнучкої стратегії розвитку підприємства, покликаної підвищити його адаптаційну здатність і стійкість щодо мінливих впливів зовнішнього середовища. Важливість питань, що розглядаються навчальною дисципліною "Економічна діагностика", полягає в тому, що майбутньому економісту для прийняття оптимальних рішень треба знати основні принципи проведення діагностичного дослідження, сутність процедур оцінки, їх різноманітність, складність і вплив на ефективність діяльності підприємства.

Економічна діагностика є прикладною наукою. Ознайомлення з основами цієї науки та її практичного застосування є завданням курсу цієї дисципліни. Слід зауважити, що дисципліна тісно пов'язана з іншими курсами. Базою для її вичення є знання з таких суміжних дисциплін як "Економіка підприємства", "Фінансовий менеджмент", "Стратегічне управління" "Мікроекономіка", "Управління потенціалом підприємства". До методичного та інструментального апарату діагностування залучаються відповідні засоби дисциплін "Статистика","Економічний аналіз"

Предметом економічної діагностики, в широкому розумінні, може виступати будь яка організаційна система управління. Діагностуванню може підлягати як об' єкт управління так і будь який інший елемент системи управління або вся система в цілому.

Завданням економічної діагностики є вивчення стану предмету діагностики і середовища в якому функціонує предмет, визначення єффективності функціонування як об'єкту управління так і елементів організаційної системи управління в цілому.

Ціллю економічного діагностування є отримання висновку про стан та ефективність фукціонування предмету діагностики та розробка рекомендацій щодо стратегії управління, структури та параметрів системи управління.

Мета вивчення дисципліни - формування системи знань, умінь і навиків щодо використання методів економічної діагностики для забезпечення ефективного управління підприємством.

Методичний посібник складений відповідно до програми навчальної дисципліни, розробленої на основі вимог галузевого стандарту вищої освіти й освітньо-професійної програми підготовки магістрів, з врахуванням елементів Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТЗ).

5

Розділ 1. Программа курсу «Економічна діагностика» 1.1. Зміст дисципліни за темами

Модуль 1. Економічна діагностика як інструмент забезпечення високого конкурентного статусу підприємства в ринковому середовищі

Тема 1. Предмет і завдання дисципліни

Мета, предмет, завдання і цілі економічної діагностики. Передумови виникнення економічної діагностики як самостійної прикладної науки.

Сутність економічної діагностики, ії види. Економічна діагностика як розпізнавання стану підприємства як об'єкту управління, а також стану та ефективності функціонування організаційної системи управління підприємством за прямими та непрямими ознаками. Місце економічної діагностики в системі управління підприємством. Економічна діагностика і економічний аналіз: спільні риси і відмінності. Основні чинники, що обумовлюють виокремлення економічної діагностики в окрему галузь знань і сферу діяльності. Види економічної діагностики, їх загальна характеристика. Порядок проведення економічної діагностики на підприємстві.

Методичний апарат та інструментарій економічної діагностики. Використання методів, що основані на кількісній оцінці стану: зіставлення, порівняння, індексний, пофакторний тощо. Економіко-математичні методи, сфера їх використання. Моделі: дескриптивні й аналітичні. Спеціальні діагностичні методи: SWOT-аналіз, бенчмаркінг, аналіз ланцюжка створення вартості, функціонально вартісний аналіз. Методи якісної оцінки в економічній діагностиці. Експертні методи, метод Дельфі.

Предмет і задачі курсу. Предмет курсу. Взаємозв' язки з іншими дисциплінами. Інтегрованість знань і навиків фахівця. Необхідність оволодіння сучасною технікою економічного мислення. Мета і задачі курсу. Роль самостійної роботи в опануванні курсом.

Тема 2. Діагностика конкурентного середовища підприємства

Основні елементи зовнішнього конкурентного середовища та фактори його впливу на підприємство, система показників, що застосовуються у діагностиці зовнішнього середовища та особливості основних методів діагностики зовнішнього середовища та можливості їх застосування в сучасних умовах.

Прямі і опосередкувані фактори впливу зовнішнього середовища на підприємство їх якісна та кількісна характеристика. Основні чинники, що впливають на рівень конкуренції в галузі та на стратегію конкурентної боротьби підприємства. Методику діагностування внутрішньогалузевого суперництва, з урахуванням сучасного рівня ринкових відносин в Україні.

Порядок визначення стратегії підприємства на підставі діагностики зовнішнього середовища. Інструментарій оцінки концентрації та інтенсивності конкуренції на ринку з врахуванням регіональних особливостей, сегментації ринку та структуризації бізнесу. Принципи сегментації ринку шляхом поділу на стратегічні зони господарювання.

Методичні особливості проведення діагностики галузі. Зміст та інформаційна база дослідження. Первинна та вторинна інформація. Особливості використання матриці Бостонської консалтингової групи для вибору конкурентної стратегії в галузі її недоліки. Алгоритм проведення дослідження за методикою М.Портера. Визначення профілю галузі.

Діагностика сил конкуренції. Основні сили конкуренції. За М.Портером. Потенційні конкуренти, аналіз ймовірності входження в галузь. Економічні можливості постачальників ресурсів і покупців (споживачів) продукції галузі.

6