Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

8.5.3. Використання результатів діагностики ділової активності для підвищення ефективності діяльності підприємства.

Підвищення ефективності діяльності підприємства здійснюється за рахунок прискорення обертання ресурсів і скорочення періоду їх обороту.

Збільшення числа обертів можливе шляхом скорочення періоду виробництва або скорочення періоду обігу.

Скорочення періоду виробництва потребує вдосконалення технології, модернізації і автоматизації виробництва.

Скорочення періоду обігу потребує більш ефктивного і раціонального використання ресурсів, прискорення документооброту і розрахунків.

Чим швидше обертаються ресурси підприємства, тим менший обсяг їх потрібен для здійснення операційної діяльності і тим ефктивніше діяльність підприємства.

8.6. Діагностика необоротних активів підприємства

Основні коефіцієнтів, що характеризують майновий стан підприємства

Для аналізу майна підприємства можуть застосовуватися фінансові коефіцієнти:

  • коефіцієнт зносу основних засобів;

  • коефіцієнт відновлення основних засобів;

  • коефіцієнт вибуття основних засобів;

  • активна частина основних засобів.

Ці коефіцієнти розраховуються за такими формулами: Коефіцієнт зносу основних засобів

Зф

Кзф = , (8.34)

Бф

де: Зф - знос основних фондів; Бф - балансова вартість основних фондів. Коефіцієнт відновлення:

Бп

Квід = , (8.35)

Бк

де: Бп - балансова вартість основних засобів,що надійшли за період; Бк - балансова вартість основних засобів на кінець періоду. Коефіцієнт вибуття:

Бв

Квиб = , (8.36),

Бн

де: Бв - балансова вартість основних засобів,що вибули за період; Бн - балансовавартість основних засобів на початок періоду.

110

Активна частина основних засобів:

Ва

Ачф = , (8.37),

Бф

де: Ва - вартість активної частини основних засобів; Бф - балансова вартість основних засобів.

Активна частина основних засобів визначає частку вартості виробничих основних засобів основного виду діяльності в загальній вартості основних засобів.

111

Тема 9. Діагностика економічної безпеки підприємства

9.1. Сутність та основні функціональні складові економічної безпеки підприємства

Особливості розвитку вітчизняного бізнесу в останні роки загострили увагу до проблеми економічної безпеки суб' єктів господарювання. Крім цього, рівень економічної безпеки підприємства сьогодні є одним із важливих чинників його ефективного функціонування. Економічна безпека компанії залежить як від внутрішніх так і від зовнішніх факторів. При цьому, якщо внутрішні аспекти мають, в основному, фінансово-економічну природу, то зовнішні - політичну, екологічну, юридичну тощо.

Економічна безпека підприємства - це такий стан всіх видів ресурсів підприємства та складових його потенціалу, за яких гарантується найбільш ефективне їх використання та розвиток, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам з метою досягнення стратегічної місії підприємства.

Джерелами негативних впливів на економічну без пеку можуть бути:

1) свідомі чи несвідомі дії окремих посадових осіб і суб'єктів господарювання (органів державної влади, міжнародних організацій, підприємств (організацій)-конкурентів;

2) збіг об'єктивних обставин (стан фінансової кон'юнктури на ринках даного підприємства, наукові відкриття та технологічні розробки, форс-мажорні обставини тощо).

Залежно від суб'єктної обумовленості негативні впливи на економічну безпеку можуть мати об'єктивний і суб'єктивний характер. Об'єктивними вважаються такі негативні впливи, які виникають не з волі конкретного підприємства або його окремих працівників. Суб'єктивні впливи мають місце внаслідок неефективної роботи підприємства в цілому або окремих його працівників (передовсім керівників і функціональних менеджерів) в тому числі, навмисної.

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тім, щоб гарантувати його стабільне та максимально ефективне функціонування тепер і високий потенціал розвитку в майбутньому. До основних функціональних цілей економічної безпеки належать:

• забезпечення високої фінансової ефективності роботи, фінансової стійкості та незалежності підприємства, запобігання банкрутству;

• забезпечення технологічної незалежності та досягнення високої конкурентоспроможності технічного потенціалу підприємства;

• досягнення високої ефективності менеджменту, оптимальної та ефективної організаційної структури управління підприємством;

  • досягнення високого рівня кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу, належної ефективності корпоративних НДЦКР;

  • мінімізація руйнівного впливу результатів виробничо-госпо дарської діяльності на стан навколишнього середовища;

  • якісна правова захищеність усіх аспектів діяльності підприємства;

• забезпечення захисту інформаційного поля, комерційної таємниці і досягнення необхідного рівня інформаційного забезпечен ня роботи всіх підрозділів підприємства;

• ефективна організація безпеки персоналу підприємства, його капіталу та майна, а також комерційних інтересів.

112