Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Тема 2. Діагностика конкурентного середовища підприємства

Лекція 1.

2.1. Загальна характеристика зовнішнього середовища та формування інформаційної

Бази для його діагностики.

Об' єктивно зовнішнє середовище в якому функціонує підприємство можна розглядати як к багаторівневу розгалуджену систему.

ҐNДержава/1гСпеціальні\економічнізони(СЕЗ) /

Споживачі

Конкуренти

Підприємство

Глобальний економічний простір

Інфраструктура

Постачальники

Рис.2.1. Загальна модель зовнішнього середовища підприємства

На рис.2.1. наведена модель зовнінього середовища що використовується найчастіше . Вона складається з середовища беспосереднього (прямого) оточення - інфраструктура, споживачі, постачальники, підприємства конкуренти. Інша частина зовнішнього середовища має назву непрямого оточення, тому що суб' єкти цьго рівня опосередкувано впливають на підприємство. Фактори непрямого впливу генерують такі суб' єкти зовнішньго середовища як державні виконавчі та законодавчі органи, обласні, місцеві адміністрації, адміністрації СЕЗ, галузеві об' єднання (асоціації). Ця частина факторів непрямого впливу є суб' єктивною і має можливість швидко змінюватись (закони, норми, обмеження). Серед факторів непрямого впливу є і об' єктивні. Це в першу чергу, природні умови, демографічні. Ці фактори є незмінними та постійно діючими.

Головним завданням діагностики зовнішнього середовища є вивчення місця підприємства на ринках серед конкурентів. Раніше це завдання зводилось до внутрішньогалузевого аналізу.

Під галуззю, традиційно, розуміється група підприємств, що випускають однорідну продукцію та конкурують на одному ринку.

Сьогодні такого аналізу зовнішнього середовища недостатньо. Можна навести приклади, коли підприємства, що за часів планової економіки складали певну галузь, зараз втратили ознаку спільного ринку, а діють кожне в межах своїх регіональних ринків. Це стосується деяких гірничовидобувних підприємств (вапняк, пісок), вторинних відходів. Одною з причин розвалу деяких галузей стала висока вартість перевезень продукції у порівняннї з її собівартістю.

25