Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Тема 7. Діагност„ка вартості майна і р„нкової оцінки підпр„ємства

7.1. Нормативно правові основи і мета проведення оцінки майна.

Правовідносини, які виникають у процесі здійснення оцінки майна, майнових прав, що належать фізичним та юридичним особам України на території України та за її межами визначаються законом України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Згідно закону, оцінка майна, майнових прав - це процес визначення їх вартості на дату оцінки за встановленою процедурою.

Майном, яке може оцінюватися, вважаються об'єкти в матеріальній формі, земельні ділянки, будівлі та споруди, , (включаючи їх невід'ємні частини), машини, обладнання, транспортні засоби тощо; паї, цінні папери; нематеріальні активи, в тому числі об'єкти права інтелектуальної власності; цілісні майнові комплекси всіх форм власності.

Майновими правами, які можуть оцінюватися, визнаються будь-які права, пов'язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги.

Найбільш складною і цікавою задачею оцінки є оцінка цілісного майнового комплексу.

Цілісний майновий комплекс це об'єкти, сукупність активів яких дає змогу провадити певну господарську діяльність. Цілісними майновими комплексами є підприємства, а також їх структурні підрозділи (цехи, виробництва, дільниці тощо), які можуть бути виділені в установленому порядку в самостійні об'єкти з подальшим складанням відповідного балансу і можуть бути зареєстровані як самостійні суб'єкти господарської діяльності. При оцінці цілісних майнових комплексів мають бути враховані і трудові ресурси, так як без них не може проводитися господарська діяльність.

Оцінка цілісних майнових комплексів тісно пов'язана з оцінкою бізнесу. Бізнес це певна господарська діяльність, яка провадиться або планується для провадження з використанням активів цілісного майнового комплексу.

Серед об'єктів оцінки у нематеріальній формі, тобто об'єктів оцінки, які не існують у матеріальній формі, але дають змогу отримувати певну економічну вигоду, найбільш цікавою з практичної точки зору, є оцінка пакетів акцій. Адже придбання прав управління акціонерном товариством здійснюється шляхом придбання відповідного пакету акцій цього товариства. До інших об'єктів у нематеріальній формі належать частки, паї, опціони, інші цінні папери та їх похідні, векселі, дебіторська і кредиторська заборгованість тощо, а також інші майнові права.

Проведення оцінки майна є обов' язковим у випадках:

  • створення підприємств (господарських товариств) на базі державного майна або майна, що є у комунальній власності;

  • реорганізації, банкрутства, ліквідації державних, комунальних підприємств та підприємств (господарських товариств) з державною часткою майна (часткою комунального майна);

  • виділення або визначення частки майна у спільному майні, в якому є державна частка (частка комунального майна);

  • визначення вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разі виходу (виключення) учасника або засновника із складу такого товариства;

82

  • приватизації та іншого відчуження у випадках, встановлених законом, оренди, обміну, страхування державного майна, майна, що є у комунальній власності, а також повернення цього майна на підставі рішення суду;

  • переоцінки основних фондів для цілей бухгалтерського обліку;

  • оподаткування майна згідно з законом;

  • визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, встановлених законом;

  • за рішенням суду або у зв'язку з необхідністю захисту суспільних інтересів.

Оцінка може проводитись власними силами підприємства або бути незалежною. Незалежна оцінка здійснюється суб'єктами оціночної діяльності або оцінювачами.

Суб'єктами оціночної діяльності є:

суб'єкти господарювання - зареєстровані в установленому законодавством порядку фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, а також юридичні особи незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які здійснюють господарську діяльність, у складі яких працює хоча б один оцінювач, та які отримали сертифікат суб'єкта оціночної діяльності відповідно до цього Закону;

органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які отримали повноваження на здійснення оціночної діяльності в процесі виконання функцій з управління та розпорядження державним майном та (або) майном, що є у комунальній власності, та у складі яких працюють оцінювачі.

Оцінювачами можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які склали кваліфікаційний іспит та одержали кваліфікаційне свідоцтво оцінювача.

Проведення незалежної оцінки майна є обов'язковим у випадках застави державного та комунального майна, відчуження державного та комунального майна способами, що не передбачають конкуренцію покупців у процесі продажу, або у разі продажу одному покупцю, визначення збитків або розміру відшкодування, під час вирішення спорів та в інших випадках, визначених законодавством або за згодою сторін.

Методичне регулювання оцінки майна здійснюється у відповідних нормативно-правових актах з оцінки майна: положеннях (національних стандартах) оцінки майна, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, методиках та інших нормативно-правових актах, які розробляються з урахуванням вимог положень (національних стандартів) і затверджуються Кабінетом Міністрів України або Фондом державного майна України.

На сьгодняшній день нормативно - методичні аспекти оцінки майна та майнових прав визначені:

  • "Методикою оцінки майна" затвердженою постановою КМУ №1891 від 10.12.2003р.;

  • Національним стандартом №1 "Загальні засади оцінки майна та майнових прав" (затверджений постановою КМУ №1440 від 10.09.2003р.);

  • Національним стандартом №2 - "Оцінка нерухомого майна" (затверджений постановою КМУ №1442 від 28.10.2004р.);

  • Національним стандартом №3 - "Оцінка цілісних майнових комплексів" (затверджений постановою КМУ №1665 від 29.11.2006р.);

  • Національним стандартом №4 - "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності" (затверджений постановою КМУ №1185 від 03.10.2007р.);

83