Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Значну увагу необхідно приділити факторам, що знаходяться на полях ВН, СС, хоча їх вплив середній, а значення досить високе. Інші чинники можна не брати до уваги.

Використовуються і інші методи врахування кількісних характеристик факторів при при проведенні SWOT - аналізу. Як приклад, можна навести порядок формування якісно-кількісної матриці факторів в прогаммі Konsi SWOT analisys.

Для оцінки взаємного впливу розглянутих вище факторів, з метою вибору стратегії конкурентної боротьби будується розширена SWOT матриця, наведена на Рис. 3.4. За допомогою цієї матриці встановлюються зв'язки між найбільш впливовими факторами зовнішнього та внутрішнього середовища.

Внутрішнє середовищеЗовнішнє середовище

Можливості:

1.

2.Загрози

1. 2.Сильні сторони: 1. 2.Поле СиМПоле СиЗСлабкі сторони

1.

2.Поле СлМПоле СлЗ

Рис 3.4. Розширена матриця SWОТ-аналізу для вибору стратегії конкурентної

Боротьби.

У кожному з чотирьох полів матриці слід розглянути всі можливі парні комбінації між погрозами, можливостями, сильними й слабкими сторонами. На підставі аналізу розширеної матриці можна сгенерувати стратегії чотирьої типів.

Стратегії виду "сильні сторони можливості"(СиМ)— вимагає розробки заходів підтримки і розвитку сильних сторін підприємства в напрямку реалізації шансів зовнішнього оточення. Це краща атакуюча стратегія називається max-max. Тобто підприємство прагне максимізувати одночасно як сили так і можливості.

Стратегії виду " сильні сторони — загрози" (СиЗ)— припускає формування заходів використання сильних сторін з метою усунення погроз. Це стратегія max-mini, яка максимізує сили з метою мінімізації загроз.

Стратегії виду " слабкі сторони — можливості" (СлМ)— припускає розробку заходів подолання слабкостей підприємства за рахунок можливостей зовнішнього середовища. Стратегія mini-max мінімізації слабкостей з метою максимізації можливостей.

Стратегії виду " слабкі сторони — загрози" (СлЗ)— стратегія mini-mini сама слабка і є стратегією оборони з метою мінімізації слабих сторін та загроз.

3.3. Класифікація методів оцінки конкурентоспроможності підприємства.

Існуючі методичні підходи до оцінки та аналізу конкурентоспроможністі підприємства залежно від форм надання інформації можна згрупувати наступним чином:

46