Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Технічні параметри є характеристикою технічних і фізичних властивостей товару, що визначають особливості галузі й способи його використання, а також функції, які виконує товар у процесі його застосування. Важливими є екологічні параметри продукції- тобто її вплив на зовнішнє природнє середовище.

Ергономічні параметри показують, наскільки продукція відповідає властивостям людського організму при виконанні трудових операцій або споживанні.

Естетичні параметри характеризують інформаційну виразність (раціональність форми, цілісність композиції, досконалість виробничого виконання продукції і стабільність товарного

виду).

Економічні параметри визначають рівень витрат на виробництво та ціни споживання через витрати на покупку, обслуговування, споживання, утилізацію товару.

Нормативно-правові параметри визначають відповідність товару встановленим нормам, стандартам, вимогам, що обумовлені законодавством та іншими чинними нормативними документами. Захищеність продукції патентами, свідоцтвами про винахід та іншими документами правозахисного характеру.

Класифікаційні параметри - це ознаки продукції, що дозволяють її класифікувати згідно державних класифікаторів продукції та видів діяльності, тобто визначити позицію продукції серед інших видів продукції в галузі і визначити вид статутної діяльності підприємства що має бути заявлений для отримання на ньго дозволу в установленому порядку, якщо це передбачено діючим законодавством.

Нецінові параметри - це ті переваги підприємства що збільшують

конкурентоспроможність продукції але не мають цінового еквіваленту (при продажу підприємства можуть бути відображені в балансі як "гудвіл"). До них відносяться ефективний маркетинг, репутація, бізнес зв'язки, ексклюзивність продукції.

При оцінці споживчих властивостей продукції параметри поділяють "тверді" і "м'які".

"Тверді" параметри описують найважливіші функції продукції, й пов'язані з нею основні характеристики, зміна або заміна яких може проводитися у визначених, заданих конструктивними принципами виробу межах.

До групи " твердих" відносяться технічні, ергономічні і нормативні параметри.

''М'які" параметри характеризують естетичні властивості продукції (дизайн, колір, упакування, відмінні риси і т. п.).

У даний час, коли ринок заповнений різноманітною продукцією, в тому числі зі схожими " твердими" параметрами зростає значення " м'яких" параметрів, що додають товарам особливу привабливість.

4.2. Процедура оцінки конкурентоспроможністі продукції підприємства (одиничні, групові, інтегральні, зведені показники).

Оцінку конкурентоспроможністі товару виконують зіставленням параметрів аналізованої продукції з параметрами бази порівняння. Від вибору бази порівняння в значній мірі залежить правильність результату оцінки конкурентоспроможністі й прийняття рішення. Базою порівняння можуть виступати:

потреба покупців;

величина необхідного корисного ефекту;

53

конкуруючий товар; гіпотетичний зразок; група аналогів.

Для оцінки конкурентоспроможністі продукції використовують диференціальний, комплексний і змішаний методи оцінки.

Диференціальний метод заснований на використанні одиничних параметрів аналізованої продукції, бази порівняння та зіставленні параметрів.

Диференціальний метод дозволяє визначити, чи досягнутий рівень конкурентоспроможністі, за якими показниками він не досягається, які з параметрів більше всього відрізняються від базових. Але цей метод не враховує вплив вагомості кожного параметра на прихильність покупців при

виборі продукції.

Комплексний метод застосовують у випадку, коли для характеристики якості товару використовується сукупність параметрів, що описують яку-небудь властивість. Він заснований на використанні комплексних (групових, інтегральних, узагальнених) показників або зіставленні питомих корисних ефектів продукції, що аналізується.

При змішаному методі оцінки конкурентоспроможністі продукції використовують частину параметрів, розрахованих диференціальним методом, і частину параметрів, розрахованих комплексним методом.

Одиничний i-й параметричний показник конкурентоспроможності розраховують за формулою:

Пі

Поді = , (4.1)

Пеі

де: Пеі - еталонне значення і-го показника.

Груповий показник поєднує одиничні показники однорідної групи параметрів (технічних, кономічних) за допомогою вагових коефіцієнтів, визначених експертним способом, які уточнюють у процесі моніторингу споживчої поведінки. Порівняння можна проводити а табличній формі, при цьому показники вибирають залежно від типу продукту.

Розрахунок групового показника конкурентоспроможності за нормативними параметрами (Інп) здійснюють за формулою:

Інп = П Поді, (4.2)

i=1

де Поді -одиничний показник конкурентоспроможністі за і-м нормативним параметром. Зведений індекс за технічними параметрами (Ітп) розраховують як:

n

Ітп = ППоді *Квагі, (4.3)

i=1

де Поді -одиничний показник конкурентоспроможністі продукції за і-м технічним параметром;

Квагі -вагомість і-го технічного параметра, часток одиниці; n-кількість оцінюваних технічних параметрів.

54