Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Робочий капітал - різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов'язаннями, тобто він складається з частини оборотних активів, які фінансуються за рахунок власного капіталу і довгострокових зобов'язань.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу (Кмвк) показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто вкладена в оборотні засоби, а яка - капіталізована. Коефіцієнт маневреності власного капіталу розраховується як відношення чистого оборотного капіталу до власного капіталу.

Чок

Кмвк= (8.21)

ВК

8.4.2 Оцінка показників фінансової стійкості

Аналіз фінансової стійкості повинний показати наявність чи відсутність у підприємства можливостей по залученню додаткових позикових засобів, здатність погасити поточні зобов'язання за рахунок активів різного ступеня ліквідності.

Основним може бути аналіз коефіцієнта фінансової незалежності, інші коефіцієнти дають додатковий матеріал для аналізу.

Рівні запасу міцності в залежності від значення коефіцієнт фінансової незалежності

підприємства.

Підприємство характеризується: значним запасом міцності (Кфн> 0,5) незначним запасом міцності (0,3 < Кфн <= 0,5) вкрай низьким запасом міцності (Кфн<=0,3)

8.5. Сутність ділової активності (оборотності), основні показники та їх значення для оцінки результатів і ефективності діяльності підприємства.

Аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, що характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства. Аналіз здійснюється за допомогою коефіцієнтів оборотності.

Коефіцієнти оборотності - система показників фінансової активності підприємства, яка характеризує наскільки швидко сформований капітал обертається в процесі його господарської діяльності.

106

8.5.1 Основні показники оборотності

Оцінка ділової активності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких основних показників (коефіцієнтів):

  • коефіцієнта оборотності активів;

  • коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості;

  • коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості;

  • тривалості обертів дебіторської та кредиторської заборгованостей;

  • коефіцієнта оборотності матеріальних запасів;

  • коефіцієнта оборотності основних засобів (фондовіддачі);

  • періоду обороту чистого робочого капіталу;

  • коефіцієнта оборотності власного капіталу.

Коефіцієнт оборотності активів (Коа) обчислюється як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) (ВР) до середньої величини підсумку балансу підприємства (К) і характеризує ефективність використання підприємством усіх наявних ресурсів, незалежно від джерел їхнього залучення.

ВР

Коа= (8.22)

К

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Кодб)розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини дебіторської заборгованості і показує швидкість обертання дебіторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємством.

ВР

Кодб= (8.23)

ДБ

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (Кокт)розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини кредиторської заборгованості і показує швидкість обертання кредиторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємству.

ВР

Кокт= (8.24)

ДБ

Строк погашення дебіторської (Тдб) та кредиторської (Ткт) заборгованостей розраховується як відношення тривалості звітного періоду до коефіцієнта оборотності дебіторської або кредиторської заборгованості і показує середній період погашення дебіторської або кредиторської заборгованостей підприємства.

360 360

Тдб = ; Ткт = (8.25)

Кдб Ккт

107

Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів (Коз) розраховується як відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної вартості матеріальних запасів і характеризує швидкість реалізації товарно-матеріальних запасів підприємства.

Срп

Коз= (8.26)

3

Період обороту матеріальних запасів (Тмз): 360

Тмз= (8.27)

Коз

Тривалість операційного циклу (Тоц) визначається як сума періоду обороту дебіторської заборгованості (в днях) і періоду обороту виробничих запасів (в днях).

Тоц=Тдб+Тмз (8.28)

Тривалість фінансового циклу (Тфц) визначається як тривалість операційного циклу мінус період обороту кредиторської заборгованості.

Тфц=Тоц - Ткт (8.29)

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) (Коф)розраховується як відношення чистої виручки від реалізації (ВР) продукції (робіт, послуг) до середньорічної вартості основних засобів (ОФ). Він показує ефективність використання основних засобів підприємства.

360

Коф= (8.30)

Коз

Коефіцієнт оборотності чистого робочого капіталу (Кочк) дорівнює відношенню чистого доходу від реалізації (ВР) до розміру чистого робочого капіталу (Чок) середнього за період.

ВР

Кочк= (8.31)

Чок

Період обороту чистого робочого капіталу (Точк)- розраховується як відношення кількості днів у році до коефіцієнту оборотності чистого робочого капіталу.

360

Точк= (8.32)

Кочк

108