Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичний посібник з економ діагностики.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.84 Mб
Скачать

Основні функції (фази) управлінської діяльності, принципи структурування системи організаційного управління підприємством, інформаційне забезпечення та основні напрямки управлінської діагностики підприємства.

Структура організаційної системи управління і методи подріблення її на підсистеми по фукціональним та структурним ознакам. Фактори, що визначають необхідність проведення управлінської діагностики та основні її напрямки. Джерела отримання інформації для проведення управлінської діагностики. Особливості експертних методів оцінки конкурентних переваг підприємства (КПП) і конкурентного статусу підприємства (КСП).

Матриця стратегічних ресурсів. Якісні особливості впливу конкурентоздатності держави і регіону на конкурентний статус підприємства.

Метод проведення управлінської діагностики з урахуванням ретро і перспективного аналізу за технологією SCORE. Методика побудови локальних моделей виявлення проблемних зон системи управління методом анкетування за технологією SCORE.

Сутність управлінської діагностики та організація ії проведення. Управлінська діагностика як процесс комплексного аналізу внутрішніх ресурсів і можливостей підприємства. Доцільність залучення зовнішніх косультантів та основні методи консультування. Методи отримання якісної інформації для управлінської діагностики. Порядок діагностування управлінських процесів у часовому просторі.

Діагностика структури управління та якості управлінських рішень. Оцінка відповідності організаційної структури стратегічним цілям підприємства. Оцінка параметрів: гнучкості, надійності, оперативності, якості рішень.

Діагностика конкурентних переваг та конкурентного статусу підприємства з оцінкою стратегічних ресурсів і впливу зовнішньго середовища. Побудова на підставі діагностичних досліджень матриці стратегічних ресурсів підприємства та їх оцінка. Діагностика детермінантів національного ромба та оцінка їх впливу на конкурентний статус підприємства. Кількісна оцінка КСП.

Методичні підходи до проведення управлінської діагностики з метою підвищення КСП. Система McKincey і технологія SCORE. Преваги технології SCORE для проведення управлінської діагностики. Опис ситуації по моделі SCORE. Основні етапи діагностування. Особливості формування індивідуальної і корпоративної моделі SCORE в процесі діагностування системи управління підприємстввом. Оцінка портеб в ресурсах для реалізації заходів по підвищенню КСП.

МОДУЛЬ 2. Економічна діагностика як механізм підвищення ефективності використання окремих складових потенціалу підприємства

Тема 6. Діагностика виробничого потенціалу підприємства

Сутність, основні складові виробничого потенціалу та їх характеристики. Техніко- технологічна, проектна, управлінська складові виробничого потенціалу та їх характеристика. Трудова, капітальна, метеріально-сировиннна, інтелектуальна складові ресурсного потенціалу підприємства. Вплив основних характеристик виробничого потенціалу на конкурентоспроможність підприємства.

Оцінка стану та ефективності використання виробничого потенціалу. Основні показники технічного потенціалу. Методи дослідження техніко-технологічного комплексу.

Гнучкість виробничої системи та ії діагностика. Поняття гнучкості виробничої системи та ії залежність від ступеня мінливості технології. Стабільна, продуктивна, мінлива технології та їх взаємозв'язок з різноманітністю продукції. Оцінка рівня різноманітності продукції як база визначання гнучкості.

Діагностика виробничої програми підприємства. Загальний порядок формування виробничої програми. Методичні підходи до діагностики виробничої програми, ступеню її сформованості, визначення виробничих потужностей та оцінки ефективності їх використання

8