Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

9. Прикрі перешкоди

Добрі друзі і товариші, які люблять поговорити, можуть начисто провалити Ваші найкращі наміри витримати терміни. Ви можете зберегти їх дружбу (і ваш графік!), тактовно натякнувши, що ви в цейтноті.

Якщо у Вашу кімнату заходить багато людей, спробуйте розташувати своє робоче місце так, щоби сидіти лицем до стіни. Деякі переносять час обідньої перерви і залишаються працювати, коли всі йдуть на обід.

10. Навчіться бути рішучим

Не відкладайте справу з дня на день. Кажуть, що успіх полягає в тому, щоби зробити вірно в 51% випадків. Тому, маючи певні факти, вирішуйте і дійте.

Буває, що ми з тижня на тиждень відкладаємо виконання неприємної роботи. Спробуйте коли-небудь виконати цю роботу ще до того, як розпочнете свій звичайний робочий день. Повірте, що ця проста операція зарядить вас добрим настроєм на цілий день. Вам буде радісно від думки, що хоча пройшло лише яких-небудь чверть години віл початку роботи, а ви вже встигли зробити неприємну справу.

Якщо Ви щось зробили, то не губіть часу на безплідні роздуми про мудрість прийнятого рішення. Рухайтесь далі!

Легше сприймайте невдачу у роботі, спробуйте стримати розпач. Не хвилюйтесь. Ретельно все обдумайте і... знову за роботу.

11. Навчіться говорити "на"

Якщо Ви цьому не навчитеся, то будете втягнуті в такі справи, якими би із своєї волі не займалися. Якраз частина Вашої програми дій, самодисципліни та економії часу повинна складатися з того, щоб відокремити насіння бур'яну від доброго насіння, тобто другорядне від головного.

Звичайно, якщо Вам, наприклад, захочеться відволіктися від справ, пограти в теніс чи волейбол, сходити в басейн або посидіти над шаховою партією - це залежить від ваших інтересів. Однак уникайте безцільних зобов'язань, якщо є можливість провести час більш корисно та приємно.

Важливо, щоби відмова була зумовлена бажанням не уникнути роботи, а зберегти час для виконання більш важливої.

12. Не ведіть безцільних телефонних розмов

Безперечно, телефони є засобом економії часу. Наприклад, коли за допомогою телефону можна отримати якусь інформацію, з'ясувати непорозуміння, віддати розпорядження, домовитися про побачення тощо. Але завжди існує спокуса просто потеревенити по телефону. Оберігайте себе від цього; завчасно визнайте заради чого берете слухавку і з ким збираєтеся говорити. А вже потім ведіть розмову на діловому рівні.

13. Набувайте звички до записника

Усякий, хто хоч раз мучився, згадуючи номер телефону, адресу, прізвище, той згодом візьме за правило: записувати всі наступні справи, необхідні зустрічі і т.п.

Олівець і папір може зберегти навіть час, необхідний на обдумування проблем. Якщо слід щось вирішити, запишіть необхідні дані і перед вами розкриються різноманітні можливі рішення. Вибирайте?

Бережіть час, який витрачаєте на довідки, а тому тримайте в порядку списки адресів і телефонів. Одним словом, не завантажуйте пам'ять тим, де це не потрібно.

14. Не випускайте із поля зору дрібниць

Ми можемо уникнути хоча й невеликих, але дошкульних затримок, якщо будете, по можливості, попереджувати настання раптових дрібних криз. Це означає, що потрібно мати під рукою достатній запас предметів, часто вживаних у побуті та роботі. Канцелярські приладдя (олівець, гумка, скріпки., авторучки, ножиці тощо), предмети туалету чи навіть дрібні монети. Якщо можливо, придбайте ще одні окуляри. ключ, парасолю.

Вирішуйте звечора, що Вам буде необхідно вранці: одяг, взуття, книги, довідки тощо.