Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

5.6. Примітки

У разі необхідності пояснити зміст тексту, таблиці або ілюстрації застосовують примітки. Їх розташовують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються.

Одну примітку не нумерують. Слово "Примітка" друкують з великої літери з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова "Примітка" ставлять крапку і з великої літери в тому ж рядку подають текст примітки.

Приклад:

Примітка. ___________________________________

____________________________________________

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. Після слова "примітка" ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з великої літери подають текст примітки.

Приклад:

Примітки:

  1. _________________________________________

  2. _________________________________________

5.7. Виноски

Для пояснення окремих даних, наведених у тексті, застосовують виноски. Їх розташовують з абзацного відступу знизу сторінки, на якій вони позначені, і відокремлюють від тексту короткою горизонтальною лінією з лівого боку, а дані, що наведені у таблиці, - в кінці таблиці під лінією, що позначає закінчення таблиці.

Знак виноски ставлять безпосередньо після того слова, числа, символу, речення, які пояснюють, і перед текстом пояснення. Знак виноски виконують арабськими цифрами з дужкою. Дозволяється замість цифр позначати виноски зірочками: *.

Допускається ставити до чотирьох зірочок.

Приклад:

Цитата у тексті: "На кислих ґрунтах рекомендується вапнування меленим вапном, мергелем *, вапняковим туфом **, крейдою".

Відповідне подання виноски:

______________________________________________

*Мергель - осадова гірська порода, яка складається переважно з вапняку та глини.

**Туф - гірська порода, вулканічний або осадовий матеріал.

5.8. Посилання

При написанні тексту слід давати посилання на джерела, матеріали або окремі результати, які у ньому наводяться.

Посилання в тексті на джерела слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділених двома дужками, наприклад, " ... у працях [1-5] ...".

Допускається наводити посилання на джерела у виносках, при цьому оформлення посилання має відповідати його бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Приклад:

Цитата в тексті: "Статистика свідчить, що в Україні є понад 10 млн. га земель лісового фонду [17].

Відповідний опис у переліку посилань:

17. Бобко А.М. Нові шляхи підвищення інтенсифікації лісової економіки України //Лісовий журнал. - 1994. - №4. - С. 30-34.

Відповідне подання виноски:

__________________________________

1) 17. Бобко А.М. Нові шляхи підвищення інтенсифікації лісової економіки України // Лісовий журнал. - 1994. - №4. - С. 30-34.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, додатки зазначають їх номери.

Посилання на ілюстрації вказують її порядковим номером, наприклад, "Рис. 1.2".

При посиланні на формули вказують її порядковий номер, наприклад, "... у формулі 2.1".

На всі таблиці дисертації повинні бути посилання в тексті, при цьому слово "таблиця" в тексті пишуть скорочено, наприклад: "... втабл. 4.1".

При посиланнях слід друкувати: "... у відповідності з розділом 2", "... дивись 2.1 ...", "... у рівняннях (1.2) - (1.4) ..."