Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

1. Раціональні прийоми роботи з літературою

1.1. Зберігання книг і догляд за ними

Зберігати книги слід у книжкових шафах, на книжкових полицях або стелажах. Останні мають ряд переваг: вони займають менше місця, крім того, їх можна зробити з урахуванням особливостей квартири, кількості і габаритних розмірів книг. Єдина умова для виготовлення стелажа - обов'язковий зазор 1,5-2,0 см над верхніми обрізами книг для їх здіймання з полиць стелажа, а також для "дихання" книг.

Книги слід ставити в один ряд, оскільки це покращує умови їх зберігання. Крім того, другий ряд важкодоступний для користування. Книги і журнали заввишки до 350 мм зберігають вертикально; книги великих форматів і важкі альманахи тримають у горизонтальному положенні.

Відомо, що ультрафіолетові промені руйнують усі елементи книг. Тому книжкові стелажі, полиці та шафи доцільно розташовувати перпендикулярно до стін з вікнами, щоб на книги попадало тільки розсіяне світло. Оптимальні умови для зберігання книг такі: температура повітря 18-22 °С; відносна вологість 50-65 %.

Книги необхідно час від часу переглядати, чи не завелись у них комахи: жуки-точильники, шкіроїди, міль та ін. Для боротьби з побуто­вими шкідниками заражені книги обробляють інсектицидами. Зараже­ну книгу поміщають у поліетиленовий пакет та обробляють препаратом. Під час роботи з препаратами, оскільки вони токсичні, необхідно суворо дотримуватись інструкції з їх застосування.

Зберігання книг у вологому приміщенні призводить до появи цвілі. Такі книги слід терміново ізолювати від інших, ретельно просушити та продезинфікувати 2-3 % -им водним розчином формаліну. Ні в якому випадку плісняву не можна витирати вологою ганчіркою, оскільки спори грибної цвілі проникнуть у пори паперу, і книга буде згодом знову пошкоджена.

Оправи книг зі шкіри рекомендують щорічно обробляти безколірним кремом для взуття з наступним їх поліруванням м'якою вовняною ганчіркою.

Промоклу книгу необхідно зразу ж просушити, переклавши сторінки фільтрувальним папером, або посипавши їх тальком, крейдою або крохмалем. У такому стані книгу кладуть під тягар. Після всмоктування вологи фільтрувальним папером або гігроскопічним порошком книгу розкривають віялоподібно і ставлять її на нижній обріз, досушуючи при кімнатній температурі. Не пересушуючи сторінки книги, її знову перекладають фільтрувальним папером і потім пропрасовують через подвійний аркуш чистого гігроскопічного паперу не дуже гарячою праскою.

Забруднені обкладинки книг миють (при умові, що вони покриті водостійким матеріалом). Для цього використовують вологий тампон, змочений розчином мила чи прального порошку.

Відсвіжити коленкорові обкладинки можна гумкою для витирання чорнила. Сліди від пальців та олівцеві помітки, а також бруд видаляють м'якушкою білого хліба.

Жирові плями видаляють очищеним бензином, чотирихлористим вуглеводом (використовують при хімчистці одежі). Попередньо слід переконатися, що препарати не розчиняють друкарську фарбу. Свіжі жирові плями видаляють шляхом прасування теплою праскою через фільтрувальний папір.

Іржасті плями від скріпок, запонок тощо видаляють розчином щавлевої або лимонної кислоти, а також 15 %-им водним розчином оксалату калію.

Плями від побутових комах-паразитів спочатку слід пробувати видаляти механічним шляхом (найкраще скальпелем), після чого протерти ці місця оцтом.

Корисно володіти певними способами і навичками, щоб самому ремонтувати книги в домашніх умовах: заново їх переплітати, ремонтувати старі сторінки, робити обкладинки.