Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

П'ять простих кроків, що рятують від постійного хвилювання

Щоби менше хвилюватися, слід визнати, що є речі, які дійсно призводять до неспокою і звести до мінімуму час для його подолання.

Для цього:

  • визначте симптоми хвилювання;

  • виділіть спеціально лише півгодини на день для хвилювання;

  • напишіть на аркуші паперу перелік проблем, що викликають у вас неспокій протягом певного відрізку часу;

  • використовуйте ці півгодини для того, щоб проаналізувати перелічені проблеми. Є проблеми, вирішення яких не залежить від Вас, а тому хвилюватися безглуздо. Інші проблеми слід вирішувати Вам, таму продумайте план дій на майбутнє;

  • якщо ж Ви постійно продовжуєте думати, над хвилюючими вас питаннями, то наполегливо відганяйте ці думки або переключіться свідомо на щось приємне.

Кризова ситуація - як бути?

У кризовій ситуації людина бачить світ далеко не в рожевих фарбах. Переживаючи серйозні потрясіння, попадаємо в емоційну безодню. Ось деякі поради, які допоможуть пережити цей стан з найменшими втратами:

  • намагайтеся дивитися на майбутнє оптимістично. Згадайте, як Ви себе відчували, коли все було добре;

  • вчіться прийомам фізичного розслаблення. Адже в розслабленому тілі психіка не може бути в напруженому стані;

  • намагайтеся бути реалістами, коли характеризуєте ситуацію, в якій опинились. Уникайте таких емоційних висловів, як "ніколи", "завжди", "ненависть" тощо;

  • живіть сьогоднішнім днем, тобто окресліть мету на сьогоднішній день і не вимагайте занадто багато від себе;

  • не дозволяйте втопити себе в жалю до себе, не відмовляйтесь від допомоги. Співчуття, дружба та соціальна допомога - могутні інструменти у боротьбі зі стресом;

  • пам'ятайте, що Ви не одинокі. Те, що ви переживаєте зараз, інші не тільки пережили, але й вижили. Так буде і з вами!

Ми зобов'язані слідкувати за своїм здоров'ям

Фізичні фактори часто-густо грають неабияку роль у появі стресу. Він часто виникає через те, що Ви ведете нездоровий спосіб життя.

Ми зобов'язані регулярно виконувати фізичні вправи, приділяти достатньо уваги сну та підтримувати збалансоване харчування. Бажано до мінімуму зменшити вживання напоїв, які містять кофеїн, а також цукру, солі та продукти з штучними добавками.

Теологічні методи подолання стресу

1. Біблія вчить, що дуже часто стрес є прямим наслідком несення життєвих тягарів без звернення до Бога в молитві. Не спромігшись віддати свої проблеми і турботи Христу, Ви починаєте відчувати напругу, неспокій і страх. Отже, молитва - один із самих надійних засобів у боротьбі зі стресом.

2. Спілкування з друзями і любимими людьми, вчить Біблія - це чудовий засіб подолання стресу. Взаємозв'язок з іншими людьми дадуть вам душевну теплоту, любов, розуміння, втіху, пораду та підбадьорення.

3. При ігноруванні непорядних вчинків (гріхів) виникають внутрішні напруги та конфлікти, що призводять до стресу. У такому випадку, вчить Біблія, ми повинні визнати гріх і прийняти очищувальну силу та прощення Христа.

4. "... Бо шість днів творив Господь небо та землю, а сьомого - перервав працю та спочив" - свідчить Біблія. Бог показав Вам прекрасний приклад, створивши день відпочинку та спокою. Однак проблема багатьох людей, які зазнали стрес, полягає в тому, що Вони ніколи не змогли толком оцінити їх цілющу силу. Деякі християни відпочивають рідко, помилково вважаючи, що відпочинок - це щось мирське (людське) або взагалі ознака ліні. Однак, не відволікаючись від свого напруженого графіка, ми зазнаємо зростаючого стресу. Ми підпалюємо свічку з двох сторін і, нарешті, згоряємо. Отже, відпочинок чудово оберігає від стресу.