Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

1.2. Бібліотечні каталоги

Робота з книгою - це щоденне заняття кожного наукового працівника, своєрідний тип творчої праці. Однією із перших умов є вміння відшукати потрібну наукову книгу. Читачі, як правило, звертаються за довідками та консультаціями до бібліотечних працівників або використовують бібліотечні каталоги.

Каталог - реєстр, або список, перелік книжок, рукописів, картин та ін., складений у певному порядку, щоб полегшити їх розшук.

Каталог - це справжній мозок бібліотеки, її пам'ять.

Бібліотечні каталоги поділяють на три типи: алфавітний, систематичний і предметний.

Алфавітний каталог. Книги в ньому розташовані за простим принципом - алфавітним порядком заголовків описувань (тобто прізвищ авторів, назв організацій, що публікують твори, або їх заголовків).

Алфавітний порядок суворо дотримується:

Гайова А.І.

Гайовий А.І.

Гайовий Б.І.

Гайович Б. І.

Для успішного пошуку в каталозі потрібно засвоїти певний алгоритм дій (рис. 1.1).

Відзначимо, що успіх пошуку залежить від точної інформації про необхідні видання. Будь-які помилки в написанні прізвища автора, його ініціалів, назві твору тощо ускладнюють і затримують знаходження потрібних карточок.

Систематичний каталог. У цьому каталозі книги розташовані за галузями знань, а також за типами літератури. Для користування сис­тематичним каталогом слід вміти знаходити індекси розділів, в яких відображена література потрібної тематики. Це робиться за допомогою алфавітно-предметного покажчика (АПП) каталогу. Він являє собою картотеку назв предметів і понять (предметних рубрик), розташованих в алфавітному порядку, з індексами розділів, де знаходяться карточки видань з даних питань.

Послідовність пошуку літератури в систематичному каталозі показано на рис. 1.2.

Найбільш складний етап пошуку - це визначення предмета, за яким здійснюють пошук літератури. Один і той самий предмет часто можна назвати різними словами і словосполученнями.

При цьому основне правило - вибрати найбільш точні терміни, які використовують у нормативній документації, науково-технічній, довідковій і навчально-методичній літературі.

Щоби вивчити правила формування предметних рубрик, корисно продивитися декілька частин АПП, в яких може знайти відображення необхідна література.

Предметний каталог. По суті, це АПП системного каталогу, за предметними рубриками якого стоять в алфавітному порядку карточки видань, що належать до даного предмета.

Відзначимо, що крім перелічених вище каталогів в бібліотеці можна знайти різноманітні картотеки.

1. Картотеки журнальних і газетних статей. Вони організовані в систематичному порядку на основі періодичних видань.

2. Картотеки персоналій. Концентрує всі твори відомих вчених, письменників, суспільних діячів і літературу про них.

3. Картотеки тематичні. Містять підбірку літератури з найбільш актуальних питань.

4. Картотеки фактографічні. Можуть містити формули хімічних з'єднань, інформацію про параметри різних матеріалів, адреси споріднених організацій, підприємств і т.д.

Початок пошуку

так

ні так ні

так

ні так

ні

ні так

ні так

ні

Кінець пошуку

Рис. 1.1. Алгоритм пошуку видань з допомогою алфавітного каталогу.

Початок пошуку

так

ні так

так

ні

ні

так

ні так

ні

Кінець пошуку

Рис 1.2. Алгоритм пошуку літератури за певною темою з допомогою систематичного каталогу

Комплекс каталогів, картонок і картотек, довідкових фондів багатоаспектно розкриває книжковий фонд і дає змогу швидко підібрати необхідну літературу.