Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

21. Не будьте роботоманами

Більшість людей, які досягли значного успіху, працюють дуже багато, з заповзяттям. Однак вони ніколи не забувають приділяти увагу таким важливим справам, як сім'я, друзі, мисливство, риболовля тощо. Це відрізняє їх від наркомана в роботі, для якого робота - це своєрідний допінг.

Симптоми "роботоманії" такі: відмова від відпустки, нездатність викинути з голови думки про справи навіть у вихідні дні, нехтування сім'ї, зменшення ефективності та продуктивності в роботі, деформування уяви, що важливо, а що ні.

У цьому випадку потрібно ретельно все проаналізувати, обдумати. Аналізуючи, слід відповісти на запитання, на якому місці у списку Ваших справ знаходиться сім'я, особливо діти; чи не обманюєте Ви самого себе, думаючи, що жертви, які ви приносите, потрібні суспільству; чи, нарешті, ви не обманюєте самого себе.

Запитайте близьку Вам людину, чи не стали Ви трудолюбом. Якщо так, то ось кілька порад, як досягнути балансу в праці і відпочинку:

  • поступово зменшуйте кількість годин за тиждень. Уникайте різких змін; почніть з того, що забороніть собі працювати у вихідні дні;

  • плануючи свій день, відведіть час для розваг, як для найважливішої справи. Це, до речі, хороші ліки від стресу;

  • кожний день Вам потрібні фізичні вправи, хоча би декілька хвилин присвятіть гімнастиці або прогулянці;

  • уникайте говорити за обідом про роботу;

  • оберіть захоплення (хобі), яке контрастувало б з Вашим основним заняттям;

  • хоч би один із видів роботи повинен бути пов'язаний із сім'єю або з друзями;

  • не звинувачуйте себе, якщо Ви відволікалися від основної роботи. Це може бути найважливіший крок серед усіх згаданих вище.

Отже, думайте, зважуйте і обов'язково знайдіть золоту середину між працею і відпочинком.

І на завершення.

Слід пам'ятати, що сьогодні - це головне в житті.

Вчорашній день пішов у небуття і ніколи не повернеться, а завтрашній день ще не став реальністю, тому він гіпотетичний.

Закарбуйте у своєму серці слово "СЬОГОДНІ" і тримайте його, як наказ, і нагадуйте: "Виконай це зараз!"

Мудрець сказав:

Вчора - це погашений вексель,

Завтра - це боргове зобов'язання,

Сьогодні - це наявні гроші.

Тож використовуйте їх.

2.4. Технологія роботи над науковим твором

Вибір теми. Це найбільш відповідальний етап, який вирішальним чином зумовлює результат дослідження. Встановлено, що вірно обрати тему - це наполовину забезпечити її успішне дослідження. Адже тема – наукове завдання, яке охоплює певну область наукового дослідження.

Розрізняють три різновиди тем: як наслідок розвитку проблем, над якими працює даний науковий колектив; ініціативні; замовлені.

У процесі обрання теми основними критеріями повинні бути такі: актуальність, новизна і перспективність; наявність теоретичної бази; можливість виконання теми в даній установі; зв'язок її з конкретними господарськими планами і довгостроковими програмами; можливість отримання від впровадження результатів дослідження технічного, економічного і соціального ефектів. При виборі теми, необхідні консультації із фахівцями в даній галузі; перегляд захищених дисертацій, аналіз матеріалів експедицій, ознайомлення з оглядами літератури та звітами тощо.

Складання плану дисертації. Від самого початку роботи здобувачеві необхідно мати хоча б попередній план дисертації, такий, що буде багато разів корегуватися. При цьому науковий керівник надає наукову і методичну допомогу, систематично контролює виконання роботи, вносить необхідні корективи, дає рекомендації щодо доцільності прийняття того чи іншого рішення, а також робить висновок стосовно готовності роботи.

Досвід свідчить про те, що за весь період роботи над дисертацією можуть бути складені плани кількох видів: попередній робочий, робочий і план-проспект.

Попередній робочий план тільки в основних рисах характеризує предмет дослідження.

Робочий план - це план - рубрикатор, що складається із переліку розташованих у колонку рубрик, об'єднаних внутрішньою логікою дослідження даної теми.

План-проспект - це реферативне викладення розміщених у логічному порядку питань, за якими надалі буде систематизуватися увесь зібраний фактичний матеріал. Необхідно усвідомити черговість і логічну послідовність запланованих робіт.

План повинен мати динамічний, рухливий характер і не повинен сковувати розвиток ідеї та задуму дослідника, зберігаючи певний чіткий визначений науковий напрямок у роботі.

Методологія та методи досліджень. Рух думки від незнання до знання керується методологією – вихідними, керівними принципами дослідження. Це сукупність методів, способів, прийомів, їх послідовність, схема наукового дослідження.

Метод – це спосіб досягнення мети досліджень. Він визначає мету та завдання досліджень, обґрунтування засобів і потрібної кількості вимірів, опис проведення експерименту, обґрунтування способів обробки та результатів експерименту.

Встановлено, що 2/3 всіх витрат припадає на експеримент. Найбільш загальний емпіричний метод пізнання, в якому проводять не тільки спостереження і виміри, але й здійснюють перестановку, зміну об’єкта дослідження.

Під спостереженням розуміють метод пізнання, при якому об’єкт вивчають без втручання в нього; лише фіксують, вимірюють властивості об'єкта, характер його змін.

До загальнонаукових методів досліджень відносять спостереження, порівняння, вимірювання, експеримент, узагальнення, абстрагування, формалізацію, аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, моделювання, ідеалізацію, ранжування тощо. Детальний опис методів досліджень наводиться в спеціальній літературі.