Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

1. Структура банківської системи України. Основні вимоги щодо реєстрації банків. Ліцензування банківської діяльності.

1.Структура банківської системи України.

Банківська система - основна ланка кредитно-фінансової системи, невід'ємна частина структури ринкової економіки, сукупність взаємопов’язаних банк установ, законодавчо визначена і чітко структурована. Банк - це організаційна структура в бізнесі, сферою діяльності якої є операції із позиковим капіталом, це фінансовий посередник, який виконує комплекс базових операцій грошового ринку: мобілізацію коштів, надання їх у кредит, здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Ст-ра БС в Україні є дворівнева. Ця система характерна для країн ринкової економіки, складається з двох рівнів: верхній рівень - центральний банк; нижній рівень - інші банки.

Структуру банківської системи України визначає Закон Про банки і банківську діяльність. Банківська система складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України. Банки в Україні створюються у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або кооперативного банку. Державний банк - це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належить державі. Банки мають право створювати об'єднання і банків­ські холдингові групи, банківські корпорації. Банки в Україні можуть функціонувати як універсальні або спеціа­лізовані. За спеціалізацією банки можуть бути ощадними, інвестиційними, іпотечними, розрахунковими (клірин­говими). Банк самостійно визначає напрями своєї діяль­ності і спеціалізацію за видами операцій. Законом про банки і банківську діяльність визначено, що банк набуває стату­су спеціалізованого банку в разі, якщо більше ніж 50% його активів є активами одного типу.

Основна функція банків - посередництво при перерозподілі вільних грошових ресурсів, тобто залучення коштів від тих, хто ними тимчасово не користується, і передача тим, хто їх потребує.

1.2. Основні вимоги щодо реєстрації банків в Україні. Банківські установи в Україні створюються з дозволу НБУ. Державну реєстрацію здійснює НБУ згідно вимог закону «Про банки і банківську діяльність» і є актом запису банку в книгу реєстрів банків, але цьому передує дуже велика робота. Згідно ЗУ «Про банки і банківську діяльність» банки в Україні можуть функціонувати спеціалізовані або універсальні.

Формування та збільшення статутного капіталу в банках може здійснювати шляхом грошових внесків учасників.

При створенні банку для державної реєстрації в ТУ НБУ подаються такі документи:

  1. заява про реєстрацію

  2. установчий договір (крім державного банку)

  3. статут банку

  4. протокол установчих зборів про створення банку або постанова КМУ про створення державного банку

  5. бізнес план, що визначає види діяльності які банк планує здійснювати на найближчий рік та стратегію банку на найближчі 3 роки

  6. інформація про фінансовий стан учасників банку, які мають істотну участь. Якщо учасником банку є ЮО, то інформація подається про членів ради директорів цієї юридичної особи, а також інформація про всіх учасників юридичної особи, які в ній мають істотну участь

  7. бухгалтерську і фінансову звітність за останні 4 квартали для юридичних осіб, які мають істотну участь в банку і довідку ДПА для фізичної особи, яка має істотну участь в банку

  8. відомості про кількісний і персональний склад спостережної ради, правління, та ревізійної комісії банку

  9. копію платіжного документу про внесення плати за державну реєстрацію банку

  10. нотаріально завірені копії установчих документів учасників юридичних осіб, які мають істотну участь в банку

  11. копії звіту про проведення відкритої підписки на акції для банку, який створюється у формі ВАТ

  12. відомості про професійну придатність та ділову репутацію голови та членів правління і головного бухгалтера банку

Акціонери та учасники банку повинні до дня скликання установчих зборів та дня реєстрації банку сплатити кошти у розмірі 30% акцій для ВАТ, і 50% ЗАТ та сплатити повну вартість акцій або внести свої долі і паї протягом 12 місяців з часу державної реєстрації банку.

ТУ НБУ в місячний термін після отримання пакету документів готує висновок.

Повний пакет документів включаючи статут банку в 4-х примірниках разом із висновком ТУ подається до НБУ.

Документи для реєстрації банку розглядаються Генеральним департаментом нагляду, в разі потреби іншими департаментами і подаються до комісії з питань нагляду і регулювання діяльності банків.

Рішення про державну реєстрацію банку або відмову в реєстрації приймає правління НБУ протягом 3-х місяців з дня поступлення повного пакету документів.

Протягом 3-х днів після прийняття рішення про реєстрацію видається свідоцтво про державну реєстрацію банку.

Після реєстрації банку за місцем знаходження відкривається коррахунок в ТУ НБУ. На цей рахунок не пізніше наступного дня після його відкриття перераховуються кошти з накопичувального рахунку, які утворюють статутний капітал банку.

1.3. Ліцензування банківської діяльності. Ліцензування – це порядок видачі банкам, які набули статусу юридичної особи дозволу на здійснення банківських операцій. Банк має право здійснювати банківські операції тільки після отримання банківської ліцензії. Банківська ліцензія видається НБУ на підставі клопотання банку за наявності в нього таких документів, які підтверджують:

  1. наявність сплаченого та зареєстрованого підписаного статутного капіталу у розмірі, що встановлюється законом

  2. забезпеченість банку належним банківським обладнанням, комп’ютерною технікою, програмним забезпеченням, приміщенням відповідно до вимог НБУ

  3. наявність як мінімум 3-х осіб призначених членами правління, які мають відповідну освіту та досвід про управління банком

НБУ може відмовити в наданні ліцензії, якщо зазначені умови не виконані банком протягом 1 року з дня державної реєстрації. В такому випадку внесення банку до Державного реєстру скасовується, а банк ліквідовується.

На підставі банківської ліцензії банк має право здійснювати такі операції:

  • прийом вкладів і депозитів від фізичних та юридичних осіб

  • відкриття та ведення рахунків клієнтів і банків кореспондентів

  • розміщення залучених коштів на власний ризик

Ці 3 операції належать виключно до банківських операцій, їх можна здійснювати лише тим юридичним особам, які мають банківську ліцензію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]