Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

10. Види міжбанківських розрахунків. Порядок відкриття кореспондентських рахунків банкам. Організація обліку міжбанківських розрахунків

Міжбанківські розрахунки - с-ма здійснення і регулювання платежів за грошовими вимогами та зоб-нями, які виникають між банк.установами в процесі їх д-сті. Головну роль в орг-ції між банк.розрах-в відіграє система кореспондентських відносин – договірні відносини між банками про здійснення платежів,розрахунків та ін.послуг, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти ін.банку.

Міжбанківські розрахунки проводяться між банком і Національним банком України та безпосередньо між банками

Кореспондентський рахунок, що відкритий банку в установі Національного банку України, призначений для проведення розрахунків одного банку з іншими на території України. Він відображає рух коштів на доручення банків на підставі укладених з НБУ кореспондентських угод. Одночасно з відкриттям кореспондентського рахун­ку банку - учасникові розрахунків у територіальній розрахунковій палаті відкривається технічний кореспон­дентський рахунок, через який безпосередньо забез­печується здійснення міжбанківських розрахунків. Залишок відображається за попередній день; рух коштів – в режимі реального часу.

Прямі кореспондентські відносини - це дого­вірні відносини між комерційними банками, метою яких є здійснення платежів і розрахунків за дорученням один одного. Прямі кореспондентські відносини можуть бути односторонні і взаємні. Банки, які встановили між собою кореспондентські відносини, називаються банками-кореспондентами, і відкривають рахунки лоро і ностро.

Встановлення між банками прямих кореспондент­ських відносин здійснюється з метою прискорення роз­рахунків. Прямі кореспондентські відносини між банками-резидентами встановлюються рідко, в окремих випадках, пов'язаних із: купівлею-продажем валютних коштів на міжбанківському валютному ринку; при розрахунках між клієнтами банків за опера­ціями, що мають постійний характер; через те, що всі банки України є учасниками СЕП

Прямі кореспондентські відносини банки України встановлюють також з банками-нерезидентами для про­ведення міжбанківських розрахунків за експортно-імпортними операціями, операціями з купівлі-продажу інвалюти на світових ринках та деякими іншими.

Порядок відкриття коррахунків банкам.Для відкриття коррахунку банк подає територіальному управлінню НБУ такі документи:• копію банківської ліцензії,• установленого зразка заяву на відкриття рахунку,• один з примірників належним чином оформленого статуту із зазначенням реєстраційного номера, завіреного НБУ,• два примірники картки Із зразками підписів посадових осіб, які мають право розпоряджатися рахунком та відбитком печатки банку, завіреної нотаріально,• копію документа, що підтверджує взяття цього банку на податковий облік, засвідчену нотаріально,• довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України,• копію довідки органу державної статистики про включення до ЄДРПОУ, що засвідчена нотаріально.

Коррахунок відкривається на підставі укладеного договору та дозволу керівника установи НБУ При зміні юридичної адреси власник коррахунку зобов'язаний пись­мово повідомити в тижневий термін ТУ НБУ, де відкрито цей рахунок. Порядок відкриття та режим функціонування коррахунку одного банку в іншому визначаються угодою між ними.

Для відкриття рахунку банк-кореспондент подає такі документи:• дозвіл територіального управління НБУ на вста­новлення прямих корвідносин;• заяву на відкриття рахунку;• нотаріально завірені копії статуту та банківської ліцензії;• картку із зразками підписів посадових осіб та відбитком печатки; • баланс і довідку про дотримання економічних нормативів на останню звітну дату.

Проведення операцій здійснюється в межах наявних коштів на коррахунку, угодою може бути встановлений овердрафт.

Організація та облік міжбанківських розрахунків.

Облік коштів банків на коррахунку в НБУ здійснюється:

1200 А Кореспондентський рахунок у Національному банку України

3200 Кореспондентські рахунки банків-резидентів

Операції на рахунку, відкритому в іншому банку (банку-нерезиденті), обліковуються на рахунку ностро – 1500А Операції по кореспондентських рахунках інших банків в даному банку обліковуються на рахунку лоро – 1600

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]