Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

34 Роль нбу у формуванні ресурсної бази банків. Порядок рефінансування банків нбу.

НБУ, виконуючи ф-цію кредитора ост. інстанції може надавати кредити КБ-м, такі кредити над. Відповідно до Полож. „Про регулювання НБУ ліквідності б-ів України”, затв. Пост. Правл. № 584, 24.12.03р. Даною постановою виділено наступні інструменти ліквідності б-в:

  • Операції рефінансування (постійно діюча лінія рефінансування для надання банком кредитів овернайт, кред. рефінанс. строком до 14 днів, та до 365 днів, операції РЕПО);

  • Надання стабілізац. кредиту;

  • Опер-ї на відкритому ринку з ДЦП.

Економічна сутність кредитів Національного банку на макрорів­ні полягає в тому, що через кредитування комерційних банків та інших кредитних установ здійснюється емісія грошей в обіг і роз­ширюється обсяг сукупної грошової маси в економіці. Це створює умови для експансії кредитної діяльності банків. На мікрорівні кредити Національного банку сприяють підтри­манню комерційними банками своєї ліквідності на необхідному рів­ні.

Відповідно до типу ГКП НБ може або збільшити, або зменшити обсяги рефінансув.

Згідно з вище згад. Полож. до банків, які використовують лінію рефінансування НБ-ку, встановлюються наступні вимоги: 1. має ліцензію НБУ на здійснення відповідних банк-х операцій, в т.ч. з валютою та ЦП; 2. термін д-сті не < 1р. після отрим. ліценз.НБУ; 3. має активи, які можуть бути придбані НБУ у заставу; 4. викон. зобов’яз. щодо ек. нормативів; 5. Відповідно до вимог сформув. резерв для відшкодув. можливих втрат за кред. оп-ями; 6. здійсн. своєчасне погаш. одерж. від НБУ кред. та сплач. % за користув ними; 7. Є учасником інформаційної сист. міжбанк-го кред-го р-ку .

Операція РЕПО- це операція в ході якої НБ може регулювати грошову масу в сторону збільш. або зменш.

Сутність оп-ї РЕПО поляг. в тому, що вона має 2і частини: в ході 1ї – НБ купує ЦП в КБ(пряме РЕПО); сутність 2ї поляг. в тому, що КБ-ки викуповують свої ЦП(зворотнє РЕПО).

Найголовніш. оп-ями РЕПО є:

- відкрите репо – строк оп-ї в дог. Не визнач., кожна із сторін дог. Може вимагати виконання оп-ї РЕПО в б-я час, але з обов”язков. повідомленням за 2а роб дні про дату завершення дії цього дог., % дох. (витр.) не є фіксрваними і розрах. залежно від строку дії оп-ї РЕПО;

- строкове репо – (строк оп-ї чітко визначенний), % дох.(витр.) обумовлений та є фіксованим на час проведення цієї оп-ї.

Також НБУ надає кредити КБ шляхом проведення тендерів.

Місцем проведення тендера є Департ. монетарної політики, вони проводяться щосереди, але для цього в п”ятницю НБУ надсилає повідомлення по банк. сист. про тип тендера, який буде проводитися. Залежно від типу КБ-ки, які бажають прийняти участь в тендері оформляють заявки на кількісний або %-й тендер.

Кількісний тендер: НБУ наперед встановлює % ставку; розподіл коштів здійснюється відповідно до поданих заявок до закінчення запропонованої суми; у випадку недостатності запропонованої суми на задоволення заявок б-в кредитні кошти розподіляються між усіма банками пропорційно до поданих заявок.

Процентний т.: Банки пропонують ціну за якою погоджуються одержати кредити з точністю до 0,1 %-го пункту; задоволеня заявок починається з найвищої % ставки; у випадку пропозиції однакової % ст. декількома учасниками тендера кошти розподіляються пропорційно між цими банками.

Кредити, що наданні НБУ пролонгації не підлягають.

Види забезпечення під які НБУ здійснює рефінансування КБ (крім кредиту овернайт -бланковий):

  • ДЦП,

  • векселі СГ –резидентів Укр., що враховані б-м за дисконтною ставкою не нижче ніж облікова ставка НБУ;

  • іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю;

  • облігації під-в, що вільно обертаються на ринку, або обліг. під-в з дод-м забезпеченням;

  • обліг. місцевих позик, що вільно обертаються на ринку.

Кредит овернайт – кред, який дає можливість миттєвої підтримки ліквідності балансу банку і видається через постійно діючу лінію рефінансування. Кред-т овернайт може бути забезпеч. і незабезпеч., забезпеч.- під забезпеч ДЦП на підставі генеральних кредитних договорів на використання лінії рефінансування, що уклад б-ом і відповід.ТУ на відповідний календарний рік, незалежно від періодичності користування цією лінією.

Вимоги до банків для одерж. кредиту овернайт:

1.дотрим загал. вимог до б-в у разі здійсн. рефінансув.;

2. б-к отримав комплексну рейтингову оцінку “1”, або “2”за рейтинг. cист. CAMELS;

3. кредити (крім кр-в строком на 1 рік), що отримані банком на міжбанк-му ринку не перевищ 20%, а ті що наддані ін. б-м – не перевищ. 15% від заг. суми забезпечень б-ку на останню звітну дату, що передує даті звернення.

75

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]