Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

29. Класифікація активів банку за ліквідністю. Аналіз ліквідності банку: коефіцієнтний аналіз, оцінка розриву ліквідності.

Стан ліквідності комерційного банку залежить від структури і якості портфеля активів. Під ліквідністю активів розуміють їх здатність швидко та без суттєвої втрати вартості перетворюватися в грошову форму.

За ступенем ліквідності банківські активи поділяють на три групи.

1. Високоліквідні активи — це такі активи, які перебувають у готівковій формі або можуть бути швидко реалізовані на ринку.

2. Ліквідні активи — це такі, які можуть бути перетворені в грошову форму протягом певного періоду часу (наприклад 30 днів). До цієї групи відносять платежі на користь банку з термінами виконання в зазначений період, такі як кредити, в тому числі і міжбанківські, дебіторська заборгованість, інші цінні папери (крім високоліквідних), які обертаються на ринку.

3. Низьколіквідні активи — це прострочені, пролонговані та безнадійні кредити, ненадійна дебіторська заборгованість, цінні папери, які не обертаються на ринку, господарські матеріли, будинки, споруди та інші основні фонди.

На рівень ліквідності банку впливає якість активів та рівень ризику, який пов’язується з кожним конкретним видом активів. Метою проведення аналізу є визначення ймовірності вчасного повернення коштів банку. Результати такого аналізу дають змогу оцінити безперебійність автоматичного перетворення активів у ліквідну форму у зв’язку з настанням строків погашення кредитів чи цінних паперів, сплати процентів за наданими кредитами, повернення дебіторської заборгованості, одержання дивідендів від пайової участі в інших підприємствах та ін.

Коефіцієнтний аналіз ліквідності банку:1)К. співвідношення активів і зобов’язань банку з однаковими строками погашення (має наближатися до 1); 2) К. довгострокової ліквідності = співвідношення довгострокових вкладень і довгострокових зобов’язань(К=1,2); 3) К. ресурсної ліквідності = співвідношення дохідних активів Б. до заг.Зобов’язань (характеризує частку погашення зобов’язань за рахунок дохідних А); 4) К. генеральної ліквідності=(високоліквідні А + матеріалізовані А)до заг. З. 5)К. співвідношення ліквідних та аг. А.(чим вище значення, то вища ліквідність, але менша дохідність, 0,2 – 0,3); 6) К. співвідношення ліквідних активів до сукупних Зобов’язань – характеризує можливість Б. одночасно погасити всі його З.(0,15);7) К. співвідношення ліквідних А. до вкладів громадян – наскільки вклади ФО можуть бути покриті за рахунок ліквідних коштів Б.(>1).

Розрив ліквідності – різниця між сумою надходжень і сумою використання коштів. Позитивний РЛ – надлишок грошових засобів,який необхідно швидко інвестувати в дохідні А до виникнення потреби в грошових коштах. Від’ємний РЛ - необхідність пошуку найдешевших і найдоступніших джерел поповнення ліквідних коштів. Оперативний аналіз РЛ допомагає банку здійснювати щоденний контроль за ліквідністю. Аналіз розриву ліквідності за строками проводять за допомогою табличного методу, групуючи активи і пасиви банку за термінами (по горизонталі) та за структурою (по вертикалі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]