Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

500 Статутний капітал банку

5000 П Зареєстрований статутний капітал банку

Призначення рахунку: облік зареєстрованого розміру статутного капіталу банку. Облік акцій ведеться за номінальною вартістю.

За кредитом рахунку проводяться суми збільшення зареєстрованого статутного капіталу.

За дебетом рахунку проводяться суми зменшення зареєстрованого статутного капіталу або суми несплаченого в установлений строк зареєстрованого капіталу.

5001 КП Несплачений зареєстрований статутний капітал банку

Призначення рахунку: облік сум зареєстрованого, але несплаченого статутного капіталу.

За дебетом рахунку проводяться суми зареєстрованого, але неспла­ченого статутного капіталу в кореспонденції з рахунком № 5000 «Зареє­стрований статутний капітал банку».

За кредитом рахунку проводяться суми сплаченого статутного капіталу або суми несплаченого в установлений строк зареєстрованого капіталу.

В особових рахунках аналітичного обліку на рахун­ку № 5001 вказується за кожним акціонером сума, яку необхідно внести в статутний капітал. Зверніть увагу, що контрпасивний рахунок № 5001 регулює в балансі суму сплаченого статутного капіталу банку. В міру внесення коштів до ще несплаченого статутного капіталу зменшу­ється рахунок № 5001 й одночасно збільшується вартість статутного капіталу. При повній сплаті засновницьких внесків чи при повній реалізації акцій наступних випусків у балансі банку відображається тільки зареєстрований статутний капітал на рахунку № 5000 як повністю спла­чений.

В аналітичному обліку за рахунками № 5000 і № 5001 ведуться окремі особові рахунки за видами акцій, за акціонерами (для іменних акцій).

Якщо реалізація власних акцій банку при форму­ванні статутного капіталу проводиться за ціною, вищою за їх номінальну вартість, сума різниці між фактичною ціною продажу і номінальною вартістю зараховується на рахунок № 5010 «Емісійні різниці». 501 Емісійні різниці 5010 П Емісійні різниці

Призначення рахунку: облік надлишку між номінальною вартістю акції та ціною її розміщення, включаючи позитивні різниці між курсами на дату підписання установчого договору та дату виникнення на балансі банку гривневого еквівалента внеску в іноземній валюті до статутного капіталу. При подальшому викупі власних акцій різниці між номінальною вартістю та ціною викупу акцій списуються з цього ж рахунку в межах залишку.

За кредитом рахунку проводяться позитивні різниці при первинному та подальшому розміщенні акцій.

За дебетом рахунку проводиться списання різниці між ціною викупу та номінальною вартістю акцій у разі викупу власних акцій у межах залишку за ним.

Банки можуть здійснювати викуп акцій власної емісії в акціонерів, а потім, виходячи з необхідності, їх перепродавати, розповсюджувати серед своїх акціонерів або анулювати.

Облік власних акцій, викуплених банком в акціо­нерів для наступного перепродажу або анулювання, ведеться на рахунку:

5002 КП Власні акції банку, які придбані в акціонерів

Призначення рахунку: облік придбаних та незнищених банком акцій. На рахунку відображаються суми акцій, викуплених в їх власників. Акції обліковуються за номінальною вартістю.

За дебетом рахунку проводяться суми придбаних акцій.

За кредитом рахунку проводяться суми реалізованих та анульованих акцій.Перепродаж викуплених акцій проводиться за ринковою вартістю.

Різниця між ринковою вартістю і номінальною визнається як емісійна різниця. Одночасно при пере­продажу власних акцій вносяться зміни в аналітичний облік за рахунком № 5000 «Зареєстрований статут­ний капітал», уточнюється список акціонерів.

Протягом року з дня викупу акції мають бути пере­продані або анульовані. У цьому періоді розподіл прибут­ку, голосування та визначення кворуму на загальних зборах акціонерів проводиться без урахування викупле­них банком власних акцій. При анулюванні викуплених акцій проводиться зменшення за номінальною вартістю статутного капіталу за дебетом рахунку № 5000 «Зареє­стрований статутний капітал банку» та за кредитом рахунку № 5002 «Власні акції банку, які придбані в акціонерів».

Збори акціонерів можуть ухвалити рішення, що на гуму оголошених дивідендів банк проводить нову емісію акцій. Сума дивідендів, спрямованих на капіталізацію, обліковується на рахунку № 5003 «Дивіденди, спрямо­вані на збільшення статутного капіталу». 5003 П Дивіденди, спрямовані на збільшення статутного капіталу

Призначення рахунку: облік капіталізованих дивідендів, спрямованих на збільшення статутного капіталу.

За кредитом рахунку проводяться суми дивідендів, спрямованих на збільшення статутного капіталу.

За дебетом рахунку перераховуються суми дивідендів:

а) на рахунки № 5000 «Зареєстрований статутний капітал банку» та № 5010 «Емісійні різниці» — у разі реєстрації нових акцій; б)сплачуються акціонерам банку або зараховуються на рахунок № 5030 «Прибутки та збитки минулих років» - у разі відмови в реєстрації.

Перенесення суми із незатвердженого прибутку до сплаченого статутного капіталу часто називають капі­талізацією доходу, оскільки сума дивідендів не випла­чується, а зараховується в капітал банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]