Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

25. Емісія банками цінних паперів власного боргу та їх облік.

Для залучення ресурсів на тривалий термін банки вдаються до емісії облігацій, які є дуже ліквідними і дохідними цінними паперами для інвесторів, а в деяких випадках надають їм можливість конвертувати облігації в акції банку-емітента.

Облігація – цінний папір, що засвідчує внесення його власником певних коштів і підтверджує зобов’язання емітента відшкодувати власникові номінальну вартість і виплатити фіксований процент у обумовлений термін.

Згідно із законодавством України облігації можуть випускатися:

  • іменні;

  • на пред'явника;

  • процентні, дисконтні, безпроцентні (цільові);

  • з обмеженим або вільним колом обігу.

Облігації можуть випускатись на суму, що не перевищує 25 % розміру статутного капіталу і тільки після повної оплати всіх випущених раніше акцій. Перевагами цього методу є постійна вартість капіталу протягом певної кількості років, звичайно, якщо за облігаціями пропонується фіксована процентна ставка. Недоліком випуску облігацій є те, що процент, який сплачується власникам облігацій, - це витрати, які банк несе щороку, і, крім цього, банк може мати ускладнення в ті роки, коли в нього очікуються невисокі прибутки.

До цінних паперів власного боргу банків від­носять також ощадні (депозитні) сертифікати та векселі - своєрідні фінансові інструменти, які відіграють роль депозитів і, разом з тим, можуть використовуватися як інструменти фондового ринку, заставні документи при банківському кредитуванні або як документи при розрахунках (наприклад, векселі). Ці властивості роблять цінні папери банківського боргу високоліквідними, і банки часто застосовують випуск цих цінних паперів як для збільшення залучених коштів, так і для формування своїх вторинних резервів.

Ощадний (депозитний) сертифікат в Україні визначається як письмове свідоцтво банку-емітента

про вкладення в ньому коштів фізичної, юридичної особи, яке засвідчує право власника або його пред­ставника на отримання після закінчення встановле­ного строку суми депозиту (вкладу) та процентів на нього.

Сертифікати можуть бути випущені тільки в національній валюті:

  • одноразово або серіями;

  • іменні або на пред'явника;

  • строкові або до запитання.

Випуск банками сертифікатів може проводитися і в недокументарній формі.

Деякі комерційні банки України почали випуска­ти такі цінні папери, як векселі. Випуск може здій­снюватись або для використання власних векселів як інструментів відтермінування боргів, або для залу­чення коштів. В обох випадках вважається, що банки оперують власними банківськими векселями. Банк, що випускає вексель, засвідчує грошове зобов'язання сплатити після настання строку визна­чену суму грошей власникові векселя (векселедержателеві).

Найчастіше банки випускають прості векселі, випуск відбувається одноразово або серіями. Розпов­сюджуються такі векселі з дисконтом. Якщо ж векселі випускаються терміном за пред'явленням або на певний строк від пред'явлення, то вони розповсюд­жуються за номіналом і за ними визначається процент­на ставка доходу. Випуск векселів не реєструється в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку (у випадку, якщо векселі випускаються не як депозитні інструменти).

Облік

Векселі, ДС та ін. боргові ЦП емітовані банком, обліковуються в 33-му розділі Плану рахунків бухгалтерського обліку банку «Цінні папери власного боргу, крім субординованого боргу»: боргу330 Цінні папери власного боргу, емітовані банком

3300 П Прості векселі, емітовані банком

3305 П Інші цінні папери власного боргу, емітовані банком Призначення рахунків: облік векселів та інших цінних паперів власного боргу, крім депозитних сертифікатів, випущених банком.

За Кт рахунків проводяться суми розміщених ЦП власного боргу.

За Дт рахунків проводяться суми з погашення випущених власних цінних паперів або їх анулювання.

332 Ощадні (депозитні) сертифікати, емітовані банком

3320 П Ощадні (депозитні) сертифікати, емітовані банком

Призначення рахунків: облік залучених депозитів банку, які підкріплені депозитними сертифікатами.

За Кт рахунку проводяться суми залучених коштів при продажу депозитних сертифікатів.

За Дт рахунку проводяться суми погашення заборгованості за депозитними сертифікатами..

Кожна складова вартості цінного папера облікову­ється окремо: номінальна вартість, дисконт, премія. Якщо цінні папери власного боргу продавали за ціною, нижчою номіналу, то дисконт обліковується на контрпасивному рахунку № 3306 (3326) і тим самим змен­шує в балансі суму зобов'язань. У тому разі, якщо цінні папери продавали з премією, то сума премії збільшує зобо­в'язання й обліковується на рахунку № 3307 (3327). Нараховані витрати зі сплати процентів за борговими зобов'язаннями обліковуються на рахунку № 3308 (3328):

1.Продано ЦП за номіналом: Дт 1200 Кт3300(3305) «Прості векселі емітовані банком»

2.Продано ЦП,які випущені з дисконтом

-на одержану суму номінал-дисокнт Дт1200

- на суму дисконту Дт 3306

-на суму номінал.вар-ті Кт 3300

3. Продано ЦП,що випущені з премією

-на одержану суму:номін.сума+премія Дт1200

- на суму номінал.вар-ті Кт 3305 «Ін. ЦП емітовані баком»

- на суму премій Кт 3307 «Неаморт.премія за борг.ЦП власного

боргу,емітовані банком»

4. У кінці звіт.періоду проведена амортизація Дт 7050 Кт 3306

5. -//- амортизація премії Дт 3307 Кт 7050

6. У кінці періоду нарах-ні % Дт7050 Кт3308

7.Проведено погашення ЦП при настанні строку погашення Дт 3300 Кт 1200

8. Виплачені % за ЦП власного боргу Дт 3308 Кт 1200

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]