Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

5. Залучення коштів банками на поточні та вкладні рахунки суб’єктів господарювання, режим роботи за ними. Облік та аналіз операцій за цими рахунками.

5.1. Залучення банками коштів на поточні та вкладні рахунки юридичних осіб в національній валюті.

Поточний рахунок - рахунок, що відкривається Банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Поточні рахунки відкривають підприємства всіх видів та форм власності, а також їх відокремлені під­розділи для зберігання грошових коштів та здійснення всіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України.

Для відкриття поточних рахунків підприємства подають установам банків такі документи:

  • Заява для відкриття рахунку.

  • Свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію

  • Належним чином зареєстрований статут (положення)

  • Документ, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік

  • Картка із зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів підприємства надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів

  • Довідка про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України

  • Довідка про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України

  • Страхове свідоцтво, що підтверджує реєстрацію підприємства у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника соціальних страхових внесків

Вклад (депозит) - це грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, або Банківські метали, які Банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

Вкладами (депозитами) є всі залучені Банком (розміщені на міжбанківському ринку) кошти, які поділяються на:

  • строкові – мають визначений строк зберігання,

  • на вимогу (онкольні, on call) – повертаються на першу вимогу.

Строкові вклади (депозити) в свою чергу за строками залучення поділяються на:

  • овернайт (на строк не більше 1 дня),

  • короткострокові (на строк не більше одного року - до 365/366 днів включно),

  • довгострокові (на строк більше одного року – більше 365/366 днів).

За категоріями депонентів вклади (депозити)

поділяються на:

  • вклади (депозити) Банків;

  • вклади (депозити) суб'єктів господарювання;

  • вклади (депозити) фізичних осіб.

Для відкриття вкладного рахунку юр.ос. подає в Банк такі документи: Заява для відкриття рахунку; Свідоцтва про державну реєстрацію в органі виконавчої влади; Належним чином зареєстрований статут (положення); Документ, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік; Картка із зразками підписів; Довідка про реєстрацію в органах Пенс. фонду України; Довідка про внесення під-ва до ЄДРПОУ; Страхове свідоцтво, що підтверджує реєстрацію підприємства у Фонді соц. Страх. від нещасних випадків на вир-ві та проф. Захвор. України як платника соц-х страх внесків.

Депозитні рахунки підприємствам, їх відокремленим підрозділам та банкам відкриваються на підставі укла­деного депозитного договору між власником рахунку та установою банку на визначений у договорі строк.

Нарахування %-ів починається з дня надходження суми депозиту на кор. рахунок банку або з дня списання цієї суми з поточного рахунку клієнта.

За письмовою вимогою клієнта банк може достроково повернути депозит повністю чи частково, відповіддно до укладеного депозитного договору.

Кошти на депозит рах-к перерах-ся лише безготівково, тобто клієнт оформляє плат доручення і з його поточ рах-ку в будь-якому банку кошти списуються на депозит рах-к за тим плат дорученням. Після закінчення строку договору кошти разом із доходами знову безготівково перерах-ся на поточ рах-к.

Нарах-я % за вкладними рах-ми, здій-ся на таких умовах, які закладені в договорах, але найчастіше нарах-я є щомісячними: виплата % може бути щомісячною або вкінці терміну договору разом із сумою депозиту. При нарах-і % за вкладними рах-ми можуть викор-ти 2 схеми: схема простих % і схема складних %.

При викор-ні простих % заг сума:

За схемою викор-ня складних %:

,де

п- період

р- річна % ставка

К- к-ть днів в періоді

Сп- початкова сума

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]