Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

19.Процес організації банківського інвестиційного кредитування та облік цих операцій

Суб'єктами кредитування в інвестиційну діяль­ність виступають міністерства, державні, спільні, приватні і малі підприємства, агропромисловий комплекс.

Кредити на будівництво та освоєння землі вклю­чають: кредитування будівництва нових підприємств; кредитування на технічне переоснащення, реконструкцію і розширення об'єктів вироб­ничого призначення; кредитування витрат на придбання науково-технічної продукції тощо.

Інвестиційний кредит комерційні банки можуть надавати за рахунок власних кредитних ресурсів, коштів державного бюджету, централізованих кре­дитних коштів НбУ під цільові виробничі програми. Цей кредит повинен від­повідати таким вимогам: окупність капітальних вкладень за проектом не повинна перевищувати середньогалузеві строки окупності; проекти мають відповідати вимогам науково-технічного прогресу та екологічної експертизи; сприяти вирішенню економічних і соціальних проблем; розширювати експортні можливості.

Банк надає кредит тільки кредитоспроможним позичальникам. Аналіз кредитоспроможності здій­снюється за балансом, звітними даними про фінансово-господарську діяльність та статистичними даними.

Документи, які подаються клієнтами для одер­жання кредиту, такі: титульні списки будов чи витяг із плану техніч­ного переоснащення; бізнес-план; розрахунок потреби в кредиті; проектно-кошторисна документація, затверджена в установленому порядку; розрахунок економічної ефективності від впровадження заходу; розрахунок строків погашення кредиту (окуп­ності); договір на закупівлю та постачання необ­хідного обладнання; підрядний договір і всі ті документи, які пода­ються при кредитуванні в поточну діяльність (техніко-економічне обґрунтування з визначен­ням джерел погашення кредиту і процентів, заява, строкове зобов'язання та форма забезпе­чення).

Потреба в кредиті визначається як різниця між кошторисною вартістю витрат на будівництво чи на інші об'єкти і власними коштами позичальника. Власні кошти позичальника повинні становити не менше ніж 50 % вартості будівництва.

Кредитні відносини банку і позичальників регулю­ються кредитним договором. У кредитному договорі вказується розмір дозволеного кредиту, строки кредиту, об'єкти кредитування, порядок використання та пога­шення кредиту, форми забезпечення кредиту, процентна ставка за кредит, відповідальність і права сторін.

Загальний термін користування кредитом склада­ється з нормативного часу здійснення затрат і часу, протягом якого кредит повертається банкові.

Строки повернення кредиту встановлюються в межах окупності витрат за проектом.

Позичальникові кредит зараховується на кре­дитний рахунок і використовується ним на оплату розрахункових документів за поставку обладнання, машин, матеріалів, виконані будівельно-монтажні, проектні та інші роботи.

Кредит починає погашатися з наступного місяця після затвердження акта про прийом об'єкта (заходу)

Кредити, надані суб'єктам господарювання в інвестиційну діяльність до експлуатації або в інші терміни, обумовлені договором.

Джерелами погашення кредиту є власні кошти позичальника. Погашення кредиту може здійсню­ватися: однаковими платежами, коли сума процентів додається до суми боргу; однаковими платежами основної суми кредиту разом із процентами, які нараховуються на залишок заборгованості, тоді загальна сума виплат постійно зменшується; погашення кредиту однією сумою в кінці тер­міну кредиту і сплатою процентів щомісяця.

Одним із заходів уряду та НбУ щодо стабілізації економіки держави та виходу її з кризового стану є введення державного довго­строкового кредитування будов і об'єктів виробничого призначення. Здійснюється кредитування за рахунок коштів Інвестиційного фонду України, який формується з асигнувань Державного бюджету і централізованих ресурсів Національного банку. Міністерство фінансів укладає з відповідними комерційними банками договори про здійснення відповідного кредитування і направляє банкам план фінансування капітальних вкладень на рік з поквартальною розбивкою та перелік будов. З Інвестиційного фонду платіжним дорученням перераховуються кошти комерційним банкам на спеціально відкритий рахунок.

Документи від інвесторів у комерційний банк подаються такі ж, як і при будь-якому кредитуванні в інвестиційну діяльність, але до них додається дозвіл на будівництво від обласної чи місцевої адміністрації.

Гарантом погашення державного кредиту висту­пає відповідне міністерство інвестора. Кредит вико­ристовується позичальниками для оплати всіх розрахункових документів.

Кредит погашається власними коштами пози­чальника через рік після закінчення нормативного терміну будівництва об'єкта кредитування. Ці кошти комерційні банки перераховують у дохід Державного бюджету, залишаючи в себе деяку суму на покриття видатків. Контроль за цільовим використанням і своє­часним поверненням державного кредиту здійснюють як банки, так і Міністерство фінансів України.

Кредити в інвестиційну діяльність-це кредити надані позичальникам на задоволення тимчасової потреби в коштах при здійсненні ними інвестиційних вкладень(на купівлю будівель, землі,нерухомості).кредити в ін вест.діяльність облік. на групі 207:2072,2073, 2074. за Д-том суми наданих кредитів, за К-том суми погашеної заборгованості а також суми, які перераховані на рахунки пролонгованої, простроченої та сумнівної заборгованості.

Типові операції:

1)сума кредиту перерахована на рахунок позичальника в ін.банк(Д-т 2072, К-т 1200) зареєстровано на позабалансових рахунках кр.угоду(Д-т 9819,К-т991)

2)зареєстровано на позабалансових рахунках заставу(Д-т 990, К-т 9500)

3)нараховані % за перший звітний період(Д-т 2078, К-т 6027)

4)% виплачуються позичальником(Д-т 2600, К-т 2078)

5)нараховані % за другий звітний період(Д-т 2078, К-т 6027);

6)% клієнтом не виплачується, перераховуються до доходів(Д-т 2079,К-т 2078)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]