Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до першого переліку.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
223.28 Кб
Скачать

33)Національний банк України – центральний банк держави. Функції та операції Національного банку України.

НБУ створений Постановою ВРУ від 20 березня 1991 р. «Про введення в дію ЗУ «Про банки і банківську діяльність»» передбачалося створити на базі українського республіканського державного банку СРСР Національний банк України. В цьому законі було встановлено правовий статус НБУ, визначені його мета і завдання, порядок призначення керівних органів, структура, функції і т.д. Формування НБУ особливо в перші роки його діяльності відбувалося в надзвичайно складних умовах перехідної економіки під впливом економічної фінансової кризи, нестабільної політичної ситуації, створення практично нової системи державного управління, переходу від планово-командної до ринкової економіки. Функції НБУ можна згрупувати в такі групи: регулюючі, контрольні, обслуговуючі. Також можна виділити основні ф-ії, при виконанні яких НБУ виступає: емісійним центром країни; провідник грошово-кредитної політики; формою валютного регулювання і контролю; фінансовий агент уряду; кредитор останньої інстанції для банків; організатор міжбанківських розрахунків; орган нагляду і регулювання міжбанківської діяльності.

НБУ має конституційне право законодавчої ініціативи, має постійні взаємовідносини з КМУ. НБУ і КМ проводить консультації з проведення грошово-кредитної політики. Вони спільно розробляють і здійснюють загальнодержавні програми соціально-економічного розвитку, але НБУ підтримує економічну політику КМУ доки вона не суперечить стабільності національної валюти.

Згідно із законом НБУ має право видавати регулятивні акти у формі постанов НБУ, інструкцій, положень. НБУ не має відповідальності за зобов’язання органів державної влади та зобов’язання інших банків, так само як інші банки не відповідають за зобов’язання НБУ, окрім ситуацій, які вони добровільно беруть на себе.

Структура НБУ будується за принципом централізованості з вертикальним підпорядкуванням. До складу НБУ входять: 1)-керівництво (Рада НБУ, правління НБУ); 2)-управління НБУ в обл.. та в АРК (25 упр.); 3)-Центральна Розрахункова Палата і розрахункові палати в обл..; 4) –Банкнотно-монетний двір; 5)-Фабрика банкнотного паперу; 6)-Державна скарбниця України; 7)-Центральне сховище; 8)-Різні спеціалізовані підприємства; 9)-Банк. навчальні заклади; 10)-Центральний апарат (департаменти, управління, відділи).

НБУ має самостійно вирішувати питання щодо зміни організаційної структури. НБУ є унітарний і жорстко централізований. Територіальні управління і інші структурні підрозділи НБУ повинні чітко виконувати всі розпорядження центрального апарату і Ради НБУ.

Рада НБУ створюється ВРУ та Президентом України у складі 15 осіб: 7 членів призначаються Президентом, 7 членів - ВРУ, 15-ий член – голова НБУ, який входить у раду автоматично. Члени Ради НБУ працюють на громадських засадах. Термін повноважень Ради – 7р., голови НБУ - 5р. голову НБУ признач. І звільняють з роботи ВРУ за правлінням Президента. Керує Радою НБУ Голова Ради НБУ, який обирається членами Ради НБУ терміном на 3 р. Кошторис доходів і видатків НБУ затверджується Радою НБУ.

Правління НБУ складається з 11 осіб, термін повноважень законодавчо не визначений: голова НБУ(5р.), І заступник НБУ, 3 його заступники і ще6 заступників. Члени правління призначаються Радою НБУ за поданням голови НБУ.

Операції, які виконує НБУ визначає ст. 42 ЗУ „Про НБУ”:

1) надає кредити комерційним банкам для підтримки ліквідності за ставкою не нижче ставки рефінансування НБ та в порядку, визначеному НБ;

2) надає кредити Фонду гарантування вкладів фізичних осіб під заставу цінних паперів за ціною не нижче індексу інфляції терміном на 5 років;

3) здійснює дисконтні операції з векселями і чеками в порядку, визначеному НБ;

4) купує та продає на вторинному ринку ЦП у порядку, передбаченому законодавством України;

5) відкриває власні кореспондентські та металеві рахунки у закордонних банках і веде рахунки банків-кореспондентів;

6) купує та продає валютні цінності з метою монетарного регулювання;

7) зберігає банківські метали, а також купує та продає банківські метали, дорогоцінні метали та камені та інші коштовності, пам'ятні та інвестиційні монети з дорогоцінних металів на внутрішньому і зовнішньому ринках без квотування і ліцензування;

8) розміщує золотовалютні резерви

9) приймає на зберігання та в управління ДЦП й інші цінності;

10) видає гарантії і поруки,

11) веде рахунок Державного казначейства України;

12) виконує операції по обслуговуванню державного боргу, пов'язані із розміщенням ДЦП, їх погашенням і виплатою доходу за ними;

13) веде особові рахунки працівників НБ;

14) веде рахунки міжнародних організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]