Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

В.П. Рябчук довідник аспіранта та студента

Видання друге, доповнене та перероблене

Львів – 2004

Довідник розглянутий і рекомендований до видання:

Кафедрою лісових культур і деревинознавства (протокол №4 від 27 грудня 1999 року).

Методичною радою лісогосподарського факультету Українського державного лісотехнічного університету (протокол №2 від 16 лютого 2000 року).

Рецензенти:

Г.Т. Криницький - доктор біологічних наук, професор УкрДЛТУ;

І.П. Магазинщикова - кандидат економічних наук, доцент УкрДЛТУ.

© УкрДЛТУ, В.П. Рябчук, 2004

Учітеся, брати мої,

Думайте, читайте...

Тарас Шевченко

ВCТУП

Завдання цього довідника - подати короткі відомості, які допомогли б молодому вченому та студенту опанувати раціональні прийоми праці з літературою, організувати роботу за письмовим столом, підготовити й оформити рукопис.

Безумовно, під час роботи над книгою та рукописом постає безліч питань, які неможливо передбачити заздалегідь. Однак поруч з тобою -досвідчені науковці, бібліотеки, друзі, книги і. роздуми. Радься з ними і ВЧИ СЕБЕ.

Адже дорогу можна подолати невпинно рухаючись уперед!

Юнаки і юнки, що вступають на тернистий, але прекрасний шлях науки, знайдуть у цій книзі деякі поради щодо проведення й узагаль­нення розумової та наукової роботи.

У наші дні бібліотека - це така ж складна система, як і сучасні машини, апарати, підприємства. Тому для користування книжковими фондами з максимальною продуктивністю слід знати їх побудову, методику користування каталогами та картотеками. До того ж існує багато видів видань: брошура, книга, енциклопедія, довідники, журнали, збірники, підручники, посібники, словники та багато інших.

Основою роботи над будь-якою книгою - навчальною, науковою, довідковою чи художньою - це вміння робити записи при роботі з нею. Вони допомагають глибше проаналізувати прочитане. Записи можуть бути у вигляді цитат, плану, конспекту, тез тощо. Отож довідник познайомить з сучасними раціональними прийомами роботи з книгою.

Розумова праця має свою специфіку. Сюди відносять раціональне планування робочого місця, його освітлення, біологічні ритми людини тощо. Свою особливість має робота над дисертацією: вибір теми та складання плану роботи. Відповідь на ці питання ви знайдете у цьому довіднику.

Справжнім страхіттям нашого сьогодення є стрес. Ключ від подолання руйнівного ефекту стресу ви зможете також знайти на сторінках довідника.

Як відомо, будь-яка наукова робота потребує вираження її результатів. З цією метою найчастіше застосовують тези доповідей, наукові повідомлення, матеріали конференцій, статті та, нарешті, дисертаційні

роботи. Робота над рукописом проходить ряд послідовних стадій оформлення, правок, уточнень, коректування. Тому в довіднику викладений матеріал про рукопис наукового твору та його оформлення. Зокрема, вимоги до рубрикацій рукопису, таблиць, ілюстрацій, приміток, скорочень, посилань, бібліографічного опису видань тощо.

Без мудрості, яка передається із глибини віків від людини, від книги до книги, від народу до народу, не було б прогресу. В афоризмах, крилатих словах, прислів'ях, приказках про науку відбивається вікова мудрість людства. Тому у довіднику наведені крилаті вислови му­дрих.

Подібних довідників у нашій країні вкрай мало. Недостатність методичних розробок для аспірантів і студентів, багатогранність їх роботи, спонукали автора до написання цього порадника.

Тому, усвідомлюючи, що, можливо, не все вдалося зробити з однаковою мірою глибини, автор уклінно просить читачів висловити свої зауваження, побажання, пропозиції, які дали б змогу удосконалити ці методичні рекомендації.