Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

15. Вчіться слухати

Ви уникнете серйозних помилок, повторень і переробок, якщо з першого разу будете намагатися отримати вичерпні вказівки та відомості. Прийдіть на нараду о 1430, коли вона призначена на 15 годину. Отже, Ви загубите дорогоцінний час. Тому перш ніж щось робити, уточніть: де, коли, як, чому, навіщо? Якщо щось залишиться нез'ясованим, одразу ж - перепитайте.

16. Про шаблон

Багато хто стає жертвою шаблонного мислення. Проаналізуйте, як часто ми виконуємо роботу лише усталеним способом. При цьому вважаємо, що цей спосіб досконаліший. Проте будь-яку роботу можна вдосконалити, варто тільки трішки подумати.

Наприклад, якщо Ви щось робите у послідовності А-Б-В-Г, спробуйте порядок А-В-Б-Г. Можливо виконання роботи прискориться.

Варто, щоб зберегти свій час, скористатися ЕВМ, сучасними телефонними апаратами.

Поцікавтесь, можливо є ще інші способи зекономити час, наприклад, передоручення.

17. Передоручення

Це операція, під час якої Ви частину своїх справ доручаєте виконати іншому. Не обов'язково бути керівником держави або великої установи, щоб мати можливість передоручати.

Наприклад, у будь-якій сім'ї родичі роблять погану послугу собі та дітям, не доручаючи останнім виконувати деякі з домашніх справ.

Прості функції можна передоручити особам з нижчою кваліфікацією, наприклад, препараторам, лаборантам тощо.

Навчіться доручати людям виконувати цікаві завдання, які вимагають певного вміння та кмітливості. Для них це буде поштовхом. При цьому не забудьте разом з дорученням, наділити Їх достатніми повноваженнями для прийняття самостійних рішень, оскільки тільки в цьому випадку Ви звільните свій час.

18. Змінюйте рід занять і влаштовуйте перерви в роботі

Наше тіло майже ніколи не втомляється повністю, лише окремі групи мускулів. Змінюючи заняття. Ви зможете подолати відчуття втоми і зробити більше.

Наприклад, якщо декілька годин ви працювали сидячи і стали втомлюватися, переключіться на роботу, яку потрібно виконувати стоячи або рухаючись.

Крім того, втомившись, 10-15 хв. приділіть фізичним вправам, походіть, нарешті, по кімнаті.

Під час роботи робіть перерви. Не вважайте це пустою та непродуктивною втратою часу. Короткий перепочинок надасть певних сил та енергії, збільшить продуктивність праці. Крім того, перепочинок позбавить Вас психічної перенапруги.

19. Повністю використовуйте свій час

Завжди є можливість набагато збільшити свій виробничий час, повністю використати його. Це значить, що час поїздок, ходіння, очікувань можна зайняти обдумуванням планування свого дня, наступних завдань. Можна в цей час переглянути свої записки, які знадобляться в подальшій роботі.

20. Виховуйте повагу до свого часу

Набудьте звички подумки оцінювати виконану роботу. Тоді Ви неодмінно переконаєтесь у необхідності по-новому ставитися до роботи і часу. На підставі аналізу Ви зробите висновок про доцільність виконання дріб'язкових справ. Адже не станете ви купувати тенісні м’ячики лише для того, щоб зразу їх викинути? Чому ж з меншою повагою Ви ставитеся до аналізу виконаної роботи і витраченого часу?