Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

5.4. Ілюстрації

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фотознімки) слід розміщувати безпосередньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання у тексті. Якщо ілюстрації створені не авто­ром тексту, необхідно при поданні їх у тексті дотримуватись вимог чинного законодавства про авторські права.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують під ними. За необхідністю під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (підрисунковий текст). Ілюстрація починається словом "Рисунок ___", яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, "Рис. 3.1. Схема розміщення ...".

Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами за порядком нумерацією у межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад, ри­сунок 3.2 - другий рисунок третього розділу.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, вміщуючи назву ілюстрації на першій сторінці, пояснювальні дані - на кожній сторінці, і під ними позначають: "Рисунок ___, аркуш _ ".

5.5. Формули та рівняння

Формули та рівняння (дальше формули) розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Їх слід нумерувати за порядком у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою. Наприклад, формула (1.3) третя формула першого розділу. Номер формул зазначають на рівні формули в дужках справа.

Індекси і показники мають бути чітко надруковані або написані, бути одинакові за величиною та однаково опущені чи підняті відносно лінії основного рядка.

Знак кореня повинен стояти такої величини, щоб він охоплював всі елементи підкорінного виразу.

Знаки над буквами і цифрами повинні бути точно над ними. Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі. Пояснення значення кожного символу та числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом "де" без двокрапки.

Приклад:

"Навантаження на листяні дерева рекомендують визначати за такою формулою:

n = kg, (3.1)

де т - кількість каналів, шт; k - коефіцієнт навантаження; g -площа поперечного перетину стовбура на висоті 1,3 м, см2.

Формули, що йдуть одна за одною й не розділені текстом, відокремлюють комою.

Наприклад:

n =4b + 3 (3.2)

d = 40 + 30/b (3.3)

Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення (х) і ділення (:). При переносі знак операції повторюють на початку наступного рядка.