Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник аспіранта та студента.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
841.22 Кб
Скачать

2.5. Подолання стресу

Стрес - це справжнє страхіття нашого сьогодення. Ми живемо у дуже напруженому світі, який швидко змінюється. Складність сучасного життя полягає в тому, що стрес набув масштабів загальної епідемії.

Найбільш часто стрес можна визначити як "фактор, що створює розумові, емоціональні чи фізичні напруги".

Часті джерела стресу - це швидкий ритм життя, тягар відповідальності, нездатність повноцінно відпочивати та розслаблюватися, неефективне використання часу, нераціональний розподіл сил, духовні конфлікти, схильність до перебільшення своїх проблем, неправильна дієта, нестача вітамінів, недостатній фізично активний спосіб життя, конфлікти, емоціональні потрясіння і, нарешті, на думку віруючих, недостатнє спілкування з Богом.

Ключ до того, як звести руйнуючий ефект стресу, знаходиться у Ваших руках. Часто ми не можемо керувати обставинами, які зумовлюють стрес. Для цього є дуже прості прийоми.

Нейтралізувати емоційні потрясіння, малі стреси, можна так:

  • розповісти свої переживання дружині, друзям;

  • переключитися на справу, яка приносить задоволення;

  • відіспатися;

  • виконати процедури, що поліпшують самопочуття (душ, прогулянка і т.д.);

  • згадати щось приємне що сталося сьогоднішні (Вам вдалося комусь допомогти, ви вчасно виконали свою обіцянку, почули приємні новини, хтось зробив вам комплімент тощо).

П'ять способів зменшення стресу

Часто передбачити стресову ситуацію неможливо, оскільки вона виникає несподівано. Для зменшення напруги необхідно:

  • походити по коридору або перейтися швидким кроком по ву­лиці, парку - це допоможе відволіктися від неприємних думок, переживань, поліпшить кровообіг, попередить підвищення кров'яного тиску. Ще краще регулярно займатися фізкультурою, якщо ці заняття схвалить лікар;

  • прийміть теплу ванну або душ;

  • розкажіть про ваші неприємності другу чи близькій людині. Вони, можливо, подивляться на вашу проблему з іншого боку і запропонують практичне вирішення;

  • коли Ви роздратовані, що готові закричати, порахуйте подумки до десяти;

  • запарте чашку чаю із трав; пийте його повільно, насолоджуйтесь теплом та ароматом.

Не бійтеся плакати

Більшість людей зізнаються, що після сліз вони відчувають себе значно краще. Сльози біди, радості чи полегшення - чудовий спосіб, який допомагає позбутися стресу. Вчені вважають, що сльози очищують організм від шкідливих продуктів потрясінь. У сльозах, що викликаються цибулею, такі речовини відсутні.

Опір плачу може дуже шкідливо вплинути на Ваш психологічний стан. До речі, можливо, у чоловіків тому так багато хвороб, зумовлених стресом, що їх у дитинстві переконували - чоловікові плакати соромно.

Отже, якщо Вам хочеться плакати - плачте!

Висміюйте свої хвилювання

Лікувальну властивість сміху лікарі визнавали завжди. Встановлено, що сміх покращує кругообіг, травлення їжі, допомагає виділити природні речовини, що здіймають біль.

Вам потрібна щоденна порція доброго сміху!

Вчіться сприймати критику

Ви дуже тонкошкірі і страшенно чутливі до критичних зауважень. Слід навчитися передбачити критику, це пом'якшить удар. Для цього, а також для відсіювання несправедливих дорікань, поставте собі такі запитання:

  • може в критиці є доза правди? (Тоді варто задуматись);

  • розуміє людина, яка критикує, що вона говорить? (Якщо ні, то критику легко відкинути);

  • критичні звинувачення спрямовані у Ваш бік, що це - вияв агресивності, поганого настрою, розгубленості? (Якщо критика пов'язана з невдоволеністю опонента, його варто пожаліти);

  • не сховано за критикою різних точок зору на проблему? (Якщо так, то не варто реагувати).

Отже, Ви вирішили, що критика справедлива: тоді виправте помилки або намагайтеся їх більше не повторювати. Якщо ви переконались, що критика безпідставна, забудьте її.