Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

11.Мета та методи фінансового аналізу проектів

Фін. аналіз являє собою спосіб накопичення, перетворення та використання інформації фін-го характеру. Він має кілька цілей: 1) визначення фін-го стану й фін. результатів діяльності фірми; 2) виявлення просторово-часових змін у фін.у стані й результатах; 3) прогноз основних тенденцій у фін. стані й результатах діяльності фірми. З позицій проектного аналізу метою фін.аналізу є визначення рентабельності й ефективності проекту з поглядів інвесторів та організації, що реалізує проект, а також оцінки поточного і прогнозованого фінансового стану підприємства. Фін. аналіз передбачає вирішення таких завдань: * оцінити фінансовий стан й результати підприємства "без проекту" і "з проектом"; * оцінити потребу у фінансуванні проекту й забезпечити координацію використання фін. ресурсів у часі; * визначити достатність ек-них стимулів для потенційних інвесторів; * оцінити, оптимізувати й зіставити витрати вигоди проекту в кількісному вимірі. Відокремлюють 3 основні типи моделей, що застосовуються у фін. аналізі: 1. Дескриптивні моделі застосовуються для оцінки фінансового стану фірми. До них належать: побудова системи звітних балансів, подання фін.звітності, система аналітичних коефіцієнтів тощо. Усі ці моделі основані на використанні інформації фін.звітності. 2. Нормативні моделі дають змогу порівняти фактичні результати діяльності фірм з очікуваними, розрахункова ними за бюджетом. Вони здебільшого використовуються у фін. менеджменті. 3. Предикативні моделі мають практичний характер і дають змогу передбачити майбутні грошові потоки, фін. стан і результати. На цих моделях засноване фінансове проектування – логічне завершення проектного аналізу.

12.Порядок врахування рівня інфляції в процесі прогнозування обсягів продажу та витрат за проектом

Під час прогнозування обсягів реалізації необхідно враховувати рівень інфляції, який описується групою таких показників: 1. Інфляція курсу гривні щодо іншої валюти – прогнозований рівень збільшення (зменшення) співвідношення курсів валют – гривня/інша валюта в процентах за рік. 2. Інфляція на збут – прогнозоване зростання (зниження) цін на продукцію, що виробляється, або послуги в процентах за рік (у гривнях на внутрішньому ринку, в іншій валюті – на зовнішню). 3. Інфляція на прямі матеріальні витрати – прогнозоване зростання (зниження) цін на куповані сировину, матеріали, комплектуючі та інші прямі матеріальні витрати в процентах за рік (у гривнях на придбання їх на внутрішньому ринку, в іншій валюті – на зовнішньому). 4. Інфляція на заробітну плату – прогнозоване зростання (зниження) рівня заробітної плати в процентах за рік (у гривнях для громадян України, в іншій валюті – для іноземців). 5. Інфляція на операційні витрати – прогнозоване зростання (скорочення) витрат у процентах за рік у гривнях та іншій валюті). 6. Інфляція на основні фонди – прогнозоване зростання (зниження) вартості основних фондів у процентах за рік (у гривнях за придбання їх на внутрішньому ринку, в іншій валюті – на зовнішньому). За прогнозування обсягів реалізації слід ураховувати співвідношення:

R(t) = P(t) – Z(t) + Z(t-1) – B

R(t) – обсяг реалізації; P(t) – обсяг виробництва; Z(t) – запаси на кінець планового періоду t; Z(t-1) – запаси на початок планового періоду t; B – плановий обсяг витрат під час продажу. За прогнозування обсягів реалізації враховуються також: 1) час на збут – середній час між закінчення виробництва продукту й відвантаженням у днях. 2) затримка платежів – середній час між відвантаженням та оплатою товару в днях. 3) процент продажів за фактом – показує, який процент суми реалізації продається з оплати за фактом відвантаження. 4) процент продажів у кредит – показує, який процент суми реалізації продається з оплати в кредит. 5) процент продажів з авансом – показує, який процент суми реалізації продається з передоплатою при цьому плануються в строк поставки після передоплати (за скільки днів до поставки товару виплачується аванс), знижка з ціни під час продажу з авансом у процентах, часка авансу в ціні (який процент ціни товару виплачується як аванс). Втримується співвідношення:

RS = RF + RK + RA

RS – сума реалізації; RF – реалізація за фактом; RK – реалізація в кредит; RA – реалізація з авансом. Відстрочення платежів і строків поставок після передоплати також необхідні для точнішого прогнозування грошових потоків і бухг-кого авансу в часі. Прогнозування поточних витрат проекту здійснюється з урахуванням результатів аналізу беззбитковості проекту. Основним питанням визначає потреб у фінансуванні є розрахунок капітальних витрат проекту.