Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

31.Етапи інноваційного аналізу проекту

Виробничо-технічні інвестиції на підприємстві як напрями здійснення та втілення в більшості випадків мають інновації. Інноваційний та інвестиційний процеси не можливі без великих інвестицій, а ефективні інвестиції – без інновацій. Інноваційні процеси є дуже капіталомісткими.

Інноваційний аналіз може містити такі етапи:

1) Аналіз і прогноз напрямків науково-технічного процесу (НТП) у даній суміжній галузях;

2) Аналіз фонду винаходів і результатів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР) передбачає дослідження вже зроблених винаходів;

3) Вибір найефективніших винаходів;

4) Аналіз ринку нововведень, який може бути представлений двома великими банками: ринком так званих контрактних НДДКР і ринком технологічних ліцензій;

5) Розроблення інноваційних стратегій;

6) Аналіз капітлоємкості інновацій, необхідних для реалізації стратегій. На даному етапі інноваційний аналіз переходить в інвестиційний.

32.Мета та порядок проведення технічного аналізу проекту

Проведення технічного аналізу має на меті обґрунтування технічної здійсненності проекту та встановлення рівня капітальних і поточних витрат за ним.

Виконання технічного аналізу проекту передбачає проведення обґрунтування місцезнаходження проекту та його допоміжних виробництв, визначення масштабу, строків здійснення проекту, з урахуванням можливих змін на ринку продукції, розробку проекту, з урахуванням можливих змін га ринку продукції, розробку проекту, підготовку проектної схеми підприємства та графіка виконання проекту, встановлення стандартів та норм вир-ва, процедур запуску нового виробництва, проектування матеріально – технічного забезпечення проекту та його технічної інфраструктури, визначення умов експлуатації та ремонту обладнання.

Порядок проведення технічного аналізу проекту:

- визначення місцезнаходження проекту та об’єкта будівництва;

- обґрунтування вибору масштабу підприємства та проектних обсягів виробництва;

- вибір технології виробництва та устаткування;

- ідентифікація інфраструктури об’єкта проектування;

- розробка проектної документації;

- підготовка графіка здійснення проекту;

- підготовка, освоєння та забезпечення якості вир-тва, встановлення стандартів і норм виробництва;

- оцінка витрат на здійснення та експлуатацію проекту;

- проектування матеріально – технічного постачання проекту;

- розрахунок витрат виробництва та збуту продукції проекту.

33.Основні критерії визначення раціонального розміщення проекту

Основними критеріями визначення раціонального розміщення проекту є наявність сировини та ресурсів, близькість центрів споживання та існування основних елементів інфраструктури. На визначення масштабу виробництва впливають: місткість ринку збуту продукції, екологічні бар’єри, здатність організації реалізувати великі проекти, технологічні ризики та можливість зниження витрат на виробництво завдяки ефекту масштабу.

До основних факторів, що впливають на вибір технології, належить наявність сировини та її доступність для використання у даному технологічному процесі; можливість застосування існуючого обладнання; досягнення заданих параметрів якості кінцевої продукції; визначення масштабу проекту, його технологічної структури; ступеню автоматизації проектного виробництва; існуючі екологічні вимоги до виробничого процесу; наявність необхідної інфраструктури.

Можливості реалізації проекту значною мірою залежать від наявності та якості усіх елементів інфраструктурного забезпечення: виробничих, складських та соціально-побутових приміщень, водопостачання, каналізації, енергозабезпечення, телекомунікацій, систем.

Управління розробкою проекту включає: вибір проектувальників та укладання контрактів за результатами конкурсу, планування і виконання проектно-конструкторських робіт і послуг, проектування та узгодження проектно-кошторисної документації.