Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

39.Оцінювання інвестиційних якостей облігацій

Оцінювання інвестиційних якостей облігацій здійснюється за параметрами: 1)вид облігацій за характером емітента, строками погашення і формами виплат доходу; 2)інвестиційна привабливість регіону (тільки для облігацій місцевої позики); 3)фінансова стійкість платоспроможність п-ства – емітента (тільки за облігаціями п-ства); 4)характер обігу облігацій на ринку цінних паперів; 5)умови емісії облігацій.

Вид облігацій за характером емітента, строками погашення і формами виплати доходу істотно впливає на рівень дохідності, ризику і ліквідності.

Емісія облігації може здійснюватися практично всіма суб`єктами п-цької діяльності, за винятком інвестиційних фондів і компаній. Прибуток від облігацій виплачується за рахунок коштів, що залишаються після розрахунків з бюджетом і проведення інших обов`язкових платежів. Комерційні банки можуть купити їх за рахунок власних і позикових коштів. Прибуток за державними цінними паперами не оподатковується.

Найменш ризикованим в ек-чній теорії і практиці вважаються ОВДП, за ними йдуть облігації місцевих позик, на останньому місці облігації компанії і фірм, хоча рівень ризику навіть за ними значно нижчий, ніж за привілейованими акціями тих самих емітентів. Відповідно діференцюється і рівень доходу, що компенсує ризикованість вкладів. Зі зростанням темпів погашення ступінь ризику також підвищується, його посилює і ризик зростання інфляції (а відповідно, і позичкового процента).

1.За визначенням мети вкладення коштів інвестору потрібно врахувати класифікацію облігації за формами виплати винагороди. З метою збільшення капіталу в грошовій формі, інвестування може здійснюватися в процентні облігації, що мають більш високу поточну ліквідність. Безпроцентні (цільові) облігації викликають інтерес у інвесторів у кількох випадках: за значного дефіциту товара або послуги, що призначається для виплати у вигляді винагороди (доходу) за цією облігацією, а також за істотної різниці між страховою ціною придбання облігацій та реальною вартістю товару(послуги).

2.Оцінка інвестиційної привабливості регіону необхідна, бо частина регіонів отримує від держави значні обсяги субсидій і субвенцій і може відчувати значні серйозні фінансові труднощі за погашення облігації. За вкладання коштів у облігації внутрішньої місцевої позики слід вивчити динаміку сальдо їх бюджетів і структуру джерел формування їх структурної частини.

3.Оцінка фінансової стійкості і платоспроможності п-ства – емітента має за мету виявлення кредитного рейтингу п-ства, ступеня його фінансової стійкості, прогноз на період погашення облігації, оцінку частково сформованого викупного фонду за короткостроковими зобов`язаннями.

4.Оцінка характеру обігу облігації на ринку цінних паперів базується на вивченні коефіцієнта співвідношення її ринкової ціни і реальної вартості. Цей показник суттєво залежить від ставки процента на фін. ринку. Якщо вона зросте, то ціна облігації впаде в наслідок фіксованої величини доходу за нею (і навпаки). Реальна ринкова вартість облігації залежить також від строку, що залишився до її погашення емітентом. Чим він >, тим > ризик облігації й нижча теперішня вартість, що визначає й < рівень ринкової ціни.

5.Оцінка умов емісії облігації передбачає вивчення мети і умов емісії, періодичності виплат процента і його розміру; умов погашення основної суми. За оцінки потрібно мати на увазі, що більш часта періодичність виплат може перекрити вигоди для інвестора, отримані від більшості величини %.