Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

25.Оцінювання грошових потоків за проектом

Часто, оцінюючи інвест. пропозиції, менеджери використовують інформацію з різноманітних джерел, які завжди узгоджуються між собою. Виникає потреба у ретельній перевірці інформації щодо інвестиційної пропозиції перед поданням її для подальшого детального розгляду.

Основні види грошових потоків, які необхідно включати в процес оцінювання інвестиційних пропозицій:

Етапи

Процес

Об’єкт

На початку

- інвестування капіталу;

- інші витрати;

- оборотний капітал

виробничі будівлі; обладнання; люди; маркетингові дослідження; акції; кредит

У процесі реалізації проекту

- зростання обсягів продажу;

- зниження собівартості;

- податкові знижки;

- оборотний капітал

По закінченню

акції; дебіторська заборгованість та інші витрати; виробничі будівлі; обладнання

Перед усім визначаються базові критерії, за якими грошові потоки поділяються на такі, що стосуються проекту, і такі, що не стосуються його: Мають відношення до інвестицій: грошові потоки тільки ті, які виникають за інвестування (не враховується реалізація і таки витрати, як амортизація); витрати, пов`язані з інвестуванням, а нерозподілені накладні витрати; зміни, які виникають за інвестування, а не вже отримані витрати чи прибутки (не зворотні витрати); грошова вартість – усі матеріальні та нематеріальні витрати і прибутки мають ураховуватися за їх грошовою вартістю.

26.Відмінності між грошовим потоком і балансовим прибутком

Необхідно розрізняти поняття "грошовий потік" і "балансовий прибуток". Грошовий потік – це прибуток від інвестиційного проекту після оподаткування але перед нарахуванням амортизації, виплатою процентів і дивідендів. Якщо розглядати грошовий потік і прибуток протягом усього життєвого циклу проекту, то вони будуть ідентичними, але їх розподіл у часі різнитиметься. З огляду на вартість грошей у часі, розподіл платежів у часі відграє надзвичайно велику роль. Чисті грошові потоки виявляють різницю між надходженням грошових потоків за проектом і їх відпливом. Вони показують, чи варто реалізувати інвестиційну пропозицію, на відміну від оцінок, які групуються на принципах бухгалтерського обліку, що визначають, наприклад, як швидко потрібно амортизувати капітальну інвестицію. Не має сенсу звертати увагу на амортизацію, оскільки її вже було враховано як відплив капіталу на першому році (роках) інвестиційного проекту. Так само доцільно врахувати процентні платежі, оскільки їх враховано у дисконтній ставці, використовуваній для дисконтування грошових потоків. Відмінності між грошовим потоком від інвест-го проекту і балансовим прибутком: 1) кошти, що знаходяться на рахунку прибутків і збитків на першому році і підлягають оподаткуванню, вираховуються з прибутку цього самого року, проте на практиці, більшість податків сплачуються наступного року; 2) у рахунку прибутків і збитків не враховуються витрати оборотного капіталу. Існує 2 шляхи визначення грошових потоків для подальшого їх використання в інвест. аналізі: * за неопрацьованими первинними даними; * за уніфікованими формами фін.звітності: звітом за прибутками і збитками та балансом.