Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

38.Оцінювання інвестиційних якостей акції

Оцінка основних показників господарської діяльності і фінансового стану емітента різниться залежно від того, якою є емісія акцій. Якщо емісія перша, то оцінюється інвестиційна привабливість п-ства з використанням системи показників рентабельності, фінансової стійкості, платоспроможності, оборотності капіталу і активів. Якщо емісія акцій додаткова, то оцінювання доповнюється аналізом низки інших показників, серед яких найбільшу роль відіграють такі: рівень віддачі акціонерного капіталу, що хар-зує рівень чистого прибутку на акціонерний капітал: РВАК=(ЧП*100)/АК, де РВАК – рівень віддачі акціонерного капіталу в процентах; ЧП – сума чистого прибутку в періоді, який розглядається; АК – середня вартість акціонерного капіталу в періоді, що розглядається.

Балансова («книжкова») вартість однієї акції хар-зує розмір акціонерного капіталу і резервного фонду товариства, що припадає на одну акцію, тобто забезпеченість власними реальними активами за балансом: БВА=(АК+РФ)/Аз, де БВА – балансова вартість однієї акції на певну дату; АК – вартість акціонерного капіталу на певну дату; РФ – вартість резервного фонду на певну дату; А3 – загальна кількість акцій товариства на певну дату.

Коефіцієнт дивідендних виплат показує частку чистого прибутку акціонерного товариства, яку було виплачено у вигляді дивідендів, тобто хар-зує дивідендну політику товариства: Кд=(Д*100)/ЧП, де Кд – коефіцієнт дивідендних виплат; Д – сума дивідендів, виплачених акціонерними товариством у періоді, що розглядається; ЧП – сума чистого прибутку в періоді, що розглядається.

Коефіцієнт забезпеченості привілейованих акцій чистими активами дає змогу визначити ступінь захисту капіталу за його інвестування в привілейовані акції: КЗЧА=ЧА/Априв, де КЗЧА – коефіцієнт забезпеченості привілейованих акцій чистими активами; ЧА – сума чистих активів акціонерного товариства, що визначається як різниця між загальною сумою активів за балансом і сумою нематеріальних активів, поточних і довгострокових зобов'язань; априв – кількість привілейованих акцій товариства.

Коефіцієнт покриття дивідендів за привілейованими акціями дає змогу оцінити, в якій мірі розмір чистого прибутку товариства забезпечує виплату дивідендів за привілейованими акціями: КПд=ЧП/Дприв, де КПД – коефіцієнт покриття дивідендів за привілейованими акціями; ЧП – сума чистого прибутку товариства в періоді, що розглядається; ДПРИВ – сума дивідендів, передбачена до виплати за привілейованими акціями в періоді, що розглядається.

Усі ці показники характеризують ефективність попередніх випусків акцій товариства.

Оцінка характеру обігу акцій на фондовому ринку пов'язана передусім з показниками їх ринкового котирування і ліквідності. Серед них найважливішу роль відіграють такі:

Рівень виплат дивідендів хар-зує співвідношення суми дивідендів і ціни акції: РДА=(ДВ*100)/ЦА, де РДА – рівень дивідендної віддачі акції, у процентах; ДВ – сума дивіденду, що виплачується за акцією у визначеному періоді; ЦА – ціна котирування акції на початку періоду, що розглядається.

Коефіцієнт співвідношення ціни і дохідності демонструє зв'язок між ціною акції і доходом за нею. Чим нижче це співвідношення, тим привабливіша акція для інвестування: КЦ/ДА, де КЦ/Д – коефіцієнт співвідношення ціни і доходу за акцією; ЦА – ціна акції на початку періоду, що розглядається; Д – сукупний дохід, отриманий за акцією в періоді, що розглядається.

Коефіцієнт ліквідності акції на фондовому ринку хар-зує можливості швидкої ліквідності акції за необхідності її реалізації: Кл=Опр/Опроп, де КЛ – коефіцієнт ліквідності акції на фондовому ринку; ОПР – загальний обсяг продажу акцій на торгах; ОПРОП – загальний обсяг пропозиції акцій на торгах.

Загальний обсяг співвідношення котирувальних цін пропозиції і попиту акцій, що розраховується за формулою: Кпр/п=Цпр/Цп, де КПР/П – коефіцієнт співвідношення котирувальних цін пропозиції і попиту акцій; ЦПР – середній рівень цін пропозиції акцій на торгах; ЦП – середній рівень цін попиту на акції на торгах.

Коефіцієнт обігу акцій показує обсяг обігу випущених акцій і є непрямим показником її ліквідності. У західній практиці коефіцієнт обігу акцій розраховується за результатами продажу як на біржовому, так і на позабіржовому ринках: КОА=Опр/(Аз*Цпр), де КОа – коефіцієнт обігу акцій у визначеному періоді; ОПР – загальний обсяг продажу акцій на торгах за певний період; АЗ – загальна кількість акцій товариства; ЦПР – середня ціна продажу однієї акції в періоді, що розглядається.

Розрахунок цього показника можна здійснити на основі кількості реалізованих акцій і таких, що існують. Неточність показника полягає в тому, що обсяг продажу може характеризувати численні спекулятивні операції за невеликою кількістю акцій в обігу.

Важливу роль у процесі оцінки відіграє сам факт допуску акцій до торгів на фондовій біржі (лістинг).