Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

36.Порядок визначення індексу Доу Джонса для промислових акцій

Для аналізу загального руху курсів ЦП у динаміці застосовуються біржові індикатори та індекси. Індикатор це середньоарифметичний показник курсів репрезентативної групи акцій в даний момент; індекс вимірює поточну динаміку курсів репрезентативної групи акцій порівняно з базовою величиною, що розраховувалася в певний момент у минулому. Інвестори часто порівнюють середні індикатори або індекси певних дат, щоб визначити відносну силу або слабкість ринку.

Найвідоміший індикатор — це середня доу Джонса для промислових акцій (Dow Jones Industrial Average - DJIA). Він часто називається промисловим індексом Доу Джонса, який складається з курсів ЗО випусків акцій. Вони відібрані внаслідок того, що високо оцінені ринком і розповсюджені серед широкого кола власників. Ця група складається з першокласних промислових акцій. Три інших середніх Доу Джонса — це індикатори курсів акцій компаній транспорту, електроенергетики та комунального господарства, а також інтегральний середній.-

Транспортний індекс Доу Джонса (Dow Jones Transportation Average - DJTA) -це середній показник, який характеризує рух цін на акції 20 транспортних корпорацій (авіакомпаній, автомобільних і залізничних компаній).

Комунальний індекс Доу Джонса (Dow Jones Utility Average – DJUA) - середній показник руху курсів акцій 15 корпорацій, що займаються газо- та енергопостачанням.

Dow Jones Composite – це агрегатний показник, який розраховується на основі пром.-го, трансп-го й комунального індексів. Ще він відомий під назвою «Індекс— 65».

Індекс Доу Джонса розраховується так:

Індекс Доу Джонса = (∑Аі)/k

де п = 30 — кількість компаній у базі індексу (залежно від виду індексу п може дорівнювати 15; 20; 30 або 65); Ai - ціна акції i -тої компанії; k - коригувальний коефіцієнт, який змінюється зі зміною переліку корпорацій або за дроблення акцій. Коригувальний коефіцієнт залишається незмінним доти, доки акції не дробляться або одні акції не замінюються іншими.

37.Характеристика індексів фондового ринку

Основні параметри найбільш відомих індексів укр. фондового ринку наведено у табл. 1.

Табл. 1 Порівняльна характеристика укр.. фондових індексів

Індекс

Компанія, яка розраховує

Галузь, яка досліджується

Кількість цінних паперів у базі

Методика розрахунку

На яких котируваннях базується

Періодичність розрахунку

Початок розрахунку

Business

Partners

Business

Partners

Загальний

4 – 8

Зважене середнє

ПФТС

Щотижня

1.08.97

INDEX-

SGU

Societe Generale Ukraine

-

Близько 15

-

ПФТС і власні угоди

-

-

ProU-50

Prospect Investments

-

50

-

ПФТС, телефонний ринок

До серпня щотижня, потім щоденно

1.01.97

КАС-галузеві індекси

Альфа-Капітал

Металургійна, хімічна, енергетична, нафтогазова, машинобудівна

3 – 10

-

ПФТС

Щоденно

29.08.97

КАС-20(s)

-

Загальний

20

Середнє арифметичне

-

-

1.01.97

КАС-20(w)

-

-

20

Зважене середнє

-

-

9.06.97

ПФТС-індекс

ПФТС

-

Близько 20

-

-

-

1.10.97

На вітчизн. ринку з 1997 р. розраховується фондовий індекс КАС-20 двох модифікацій: простий — КАС-20(s) і зважений — КАС-20(w). Методика розрахунку відповідає світовим стандартам і базується на зміні ринкової капіталізації компаній, які входять до бази індексу:

KAC – 20(s) = ∑(Pbid + Pask) / ∑( Pbid + Pask)

1 0

де ∑(Pbid + Pask) та ∑( Pbid + Pask) –

1 0

— сума котирувань на купівлю і продаж кожного з підприємств, що входять до бази індексу;

Початкове значення індексу— 1000.

Індекс КАС-20 (w) зважений показує динаміку розвитку фон­дового ринку України, його зростання або спад. Він розраховується за формулою:

КАС - 20(w) = ∑ (МСАР) / ∑ (МСАР ) ,

1 0

де ∑ (МСАР) та ∑ (МСАР ) –

1 0

—сума ринкової капіталізації компаній, що входять до бази індексу на поточну і базову дати відповідно.

Початкове значення індексу — 1216.

Компанія «Альфа-капітал» розраховує галузеві індекси для металургійної, хімічної, енергетичної, нафтогазової, машинобу­дівної галузей.

Галузевий КАС - індекс = ∑ (МСАР) / ∑ (МСАР ) ,

1 0

Початкове значення індексу — 1000.

Планується розраховувати щоденні значення КАС-20. Це дасть змогу будувати лінійну зміну індексу і проводити глибший аналіз динаміки фондового ринку.

Переважання простого індексу над зваженим говорить про те, що інвестору вигідніше купувати цінні папери різних підприємств, ніж вкладати кошти в цінні папери великих емітентів.

Спеціалістами інвест. компанії «Проспект Інвестментс» розрах-ся ще один індекс укр. фондового ринку ProU-50.

Для розрахунку і підтримки бази індексу було відібрано 50 великих емітентів провідних галузей економіки. Акції цих компаній котируються на вторинному ринку цінних паперів великою кількістю інвестиційних інститутів. Капіталізація індексу = близько 60 % капіталізації укр..вторинного ринку.

В основу розрахунку індексу покладено стандартну методику капіталізованих індексів. Капіталізація кожного емітента визначається множенням загальної кількості акцій даного емітента на ціну, розраховану як середньозважена ціна попиту учасників ринку, які котирують дані акції:

ProU-50 = ∑ (Cn * Q) / ∑(Cb * Q)

де Сп і СЬ — відповідно поточна і базова середні ринкові ціни акцій кожної з компаній, включених у базу розрахунку індексу; Q — загальна кількість акцій емітента.

Початкове значення індексу — 100.

Для розрахунку ціни акцій використовуються котирування різ­них торговельних майданчиків: ПФТС, фондових бірж, «теле­фонного ринку», що дає змогу зробити індекс ProU-50 більш об'єктивним і представницьким.

Індекс ProU-50 спільно розраховується агентством «Інтерфакс-Україна» і компанією «Полар-інвест». Щохвилини він розрах-ся з 1 січня 1999 р. До бази індексу входять найбільш ліквідні акції, а зміни лістингу проводяться щомісяця. Особливістю цього індексу є те, що він обчислюється, виходячи з доларових цін акцій.

IPI – U = IPI(0) Mcap / Mcap(0), де IPI(0) — минуле значення індексу; Mcap та Mcap(0) - сумарна поточна та минула ринкова капіталізація підприємств, що входять до бази індексу.

n

Mcap = ∑PiKi деPi — ціна i-ої акції;

i=1 Ki — кількість акцій і-то емітента, що перебувають в обігу; п — кількість емітентів у лістингу індексу.

Базове значення індексу— 1000.

Індекс ПФТС - це середнє для найбільш ліквідних укр.. акцій, які мають най> ринкову капіталізацію. Він розрах-ся щотижня у гривнях і доларах на основі реальних угод і твердих котирувань у ПФТС. Частка акцій компаній, що включається до індексу та обертається на ринку, повинна перевищувати 10% від їх загальної кількості. Компоненти індексу зважуються на основі ринкової капіталізації, однак частки держави і стратегічного інвестора, як правило, виключаються. Склад індексу переглядається на відповідність вказаним критеріям щомісяця, а при необхідності вносяться певні зміни.

ПФТС-індекс = ∑MCt / ∑ MCb

де ∑MCt , ∑ MCb — сума ринкової капіталізації компаній, що входять до бази індексу, у поточний та базовий період відповідно. Ринкова капіталізація визначається як добуток ціни на кількість емітованих акцій. Ціна визначається як ціна останньої угоди в поточний період, яка попадає у коридор: найкраща ціна покупки — найкраща ціна продажу у момент закриття торгової сесії. Якщо ж такої угоди немає, то за ціну акції приймається значення середини цього коридору.

Початкове значення індексу— 100.