Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

3.Предмет і об'єкт фінансового аналізу проектів

Предметом фін. аналізу проектів є процес перетворення (капіталізації) інвест-х ресурсів – матеріальних засобів грошових та інших фін. інструментів на капітал, здатний приносити прибуток. Об’єктом фін. аналізу проектів слід вважати проект обмежений розмірами ресурсів план (завдання) отримання доходів (прибутку). Це загальне визначення проекту як ідеї одержання прибутків і прирощення капіталу. У такому контексті розуміється всебічно обґрунтований документ, спрямований на закріплення права власності на очікуваний результат (прибуток).

Результатом інвест. проекту можуть бути нові чи оновленні основні фонди, їх матеріально речова сутність або придбання та використання фін.інструментів чи нематеріальних активів. І те, і те спрямовується на отримання прибутку та примноження капіталу. Отже, інвест-й проект обумовлює процес створення фізичних об’єктів (будівель, споруд, підприємств), формування портфелів цінних паперів, створення інших нематеріальних і духовних цінностей або придбання об’єктів тезаврації.

4.Процес інвестування капіталу та його стадії

Процес інвестування можна розділити на 4 основні етапи:

1. Генерація проекту: а) пошук інвестиційних можливостей у межах стратегії компанії; б) відсівування пропозицій, які не варті детальніших досліджень; в) визначення (конкретизація) проектів; г) визначення інших доступних альтернативних інвестицій. 2. Оцінка проекту: а) розрахунок загальних дискретних потоків досліджень; б) визначення чистих надходжень; в) оцінка впливу різних припущень на одержані за проектом результати; г) аналіз ризиків проекту; е) співвідношення вигод і стратегічної цілі проекту з ризиком і обмеженнями для організації. 3. Затвердження проекту: а) підготовка та затвердження загальних капітальних втрат, що плануються за річними бюджетами; б) звернення із запитом на затвердження коштів за кожною пропозицією (з наданням усіх необхідних матеріалів на кожний додатковий рівень затвердження у структурі організації); в) прийняття рішень відносно інвестування (прийняти, відхилити, змінити). 4. Реалізація проекту: а) від слідкування й контроль фаз реалізації; б) оцінка реалізації й очікуваного результату інвестиційного рішення. Розподіл ресурсів є головною рушійною силою, за допомогою якої може бути впроваджена бізнесова стратегія. Очевидно, що інвест-не рішення є не просто результатом використання оціночних критеріїв. Прийняття інвестиційних рішень є, головним чином, одним із видів пошуку-ідей, інформації, альтернатив критеріїв прийняття рішень. Процвітання фірми найбільше залежить від її здатності створювати прибуткові інвестиційні можливості, ніж оцінювати їх. Від того моменту, коли фірма починає займатися певним проектом, вона має регулярно й систематично скорегувати і контролювати його протягом усіх стадій реалізації. Пост аудит (якщо його проведено на належному рівні) виконує важливу роль у поліпшенні якості інвестиційного аналізу як майбутніх проектів, так і тих, які вже існують, і дає інструменти для корегування останніх.