Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

42.Визначення курсової вартості та дохідності акцій

ЦП визначається попитом і пропозицію на них. Котирування цінних паперів на біржі дає змогу визначити їх ринкову ціну.

Курсову вартість ЦП визначають чинники: 1)доходи від ЦП; 2)темпи зміни доходів; 3)ризик або невпевненість щодо доходів.

З них найбільш невизначеним чинником є оцінка ризику, особливо за умов нестабільності ек-ки. Під час оцінювання вартості ЦП рівень ризику враховує дисконтна %-на ставка.

Теоретичними підходом для визначення курсової вартості цінних паперів є визначення теперішньої вартості всіх майбутніх надходжень від них.

Техніка визначення курсової вартості передбачає три дії: 1)визначається потік доходів, що очікується за цінним папером; 2)знаходиться дисконтована (теперішня) вартість величини кожного платежу за папером; 3)дисконтовані вартості додаються. Ця сума і є курсовою вартістю ЦП.

Оцінювання ефективності фінансових інструментів здійснюється зіставленням обсягу інвестиційних витрат і суми грошових потоків. Основу грошового потоку за фінансовими інструментами становлять суми періодично виплачених за ними процентів (дивідендів).

Моделі оцінки вартості акцій базуються на використанні показників: 1)види акції – проста чи привілейована; 2)сума дивідендів, яка очікується в конкретному періоді; 3)очікувана курсова вартість акції наприкінці періоду її реалізації (за використання акції впродовж раніше визначеного періоду); 4)очікувана норма валового інвест. прибутку (норма дохідності) за акціями; 5)кількість періодів викор-ня акцій.

Для визначення інвестиційної вартості привілейованих акцій розглядаються змінні: 1)фіксована норма дивідендів, яку власник сподівається отримувати наприкінці кожного періоду (кварталу, року); 2)прийнята ставка дисконту або мінімальна норма доходності, яка задовольняє інвестора.

Інвестиційна вартість привілейованої акції пов`язана з доведенням доходів (фін. дивідендів) до поточної вартості і визначається за формулою: Ра=Дt/r, де РА - поточна ринкова вартість акцій; Д – дивіденд, який буде виплачено в період t; r – норма дохідності акції подібного класу ризику.

Для спеціалістів фондового ринку важливим завданням є визначення вартості простих акцій, бо вони не мають гарантованого рівня доходів.

Теоретично ціна простої акції має визначатися дисконтуванням доходів, тобто дивідендів, що за нею виплачуються. Тоді формула визначення курсової вартості набирає вигляду: Ра=∑Dt/(1+r)t.

Потрібно зважити на те, що за цією формулою не зручно визначати вартість акцій, бо складно розрахувати рівень дивідентів, що входять у безмежність, бо акція є безстроковим папером.

Якщо інвестор планує в майбутньому продати акцію, то він може оцінити її вартість за формулою: Ра=∑(Dt/(1+r))+Ра/(1+r)n, де PП – прогнозна вартість реалізації акції у кінці періоду її використання; n – кількість років використання акції.

Складність використання цієї формули пов`язана з прогнозуванням дивідендів і ціни майбут. продажу акцій.

Для визначення дохідності операцій з акціями використовуються показники: 1)ставка дивіденду; 2)поточна ринкова сукупна (повна) дохідність; 3)поточна дохідність акції для інвестора.

Ставка дивіденду (Дg) визначається за формулою: Dд=D/N*100%, де Д – очікувані річні дивіденди, грн.; N – номінальна вартість, грн.

Дохідність (ставка доходу) - відношення доходу до інвестованих коштів, виражене в процентах. Хар-зує рентабельність капіталу, вкладеного у фін.активи.

Поточна ринкова дохідність (Дg) визначається як співвідношення обсягів річних дивідендів і поточної ринкової вартості акції: Dд=D/Pa*100%, де Ра – поточна ринкова вартість акції, грн.

Поточна дохідність акції для інвестора – рендит (Дn) – розраховується як співвідношення обсягу річних дивідендів і вартості придбання акції: Dn=D/Pnn*100%.

Рендит показує, скільки гривень доходу отримано акціонером на кожну інвестовану гривню.

За прийняття рішення про доцільність придбання акції на основі рівня поточної дохідності інвестор прогнозує довгострокові інвестиції в цей фін. актив, тому сукупна дохідність у цьому випадку збігається з поточною дивідендною дохідністю.

За купівлі акцій для перепродажу через деякий час ураховуються дивідендна і капіталізована дохідність. Сукупна (повна) дохідність (Дсук) може бути визначена за формулою:

t

Дсук =(( ∑ ( Dі + (Pt + P0))) / P0) * 100%

i = 1

де Dі — річні дивіденди, які виплачуються в i-му році; Pt — ринкова вартість акцій у t-му році; P0 — вартість придбання акцій.

Середньорічна супна (кінцева) дохідність за акціями (Дріч) визначається за формулою:

t

Дріч =(( ∑ ( Dі + (Pt + P0))) / (P0 * Т)) * 100%

i = 1

де Ді – річні дивіденди, які визначаються в і-му році; Рt – ринкова вартість акцій у році t; Ро – вартість придбання акцій,

Середньорічна супна (кінцева) дохідність за короткостроковими операціями (Дк) можна розрахувати за формулою:

Дк = ((D + (P1 - P0)) / P0) * (365 / Т) * 100%

де P1 — вартість акції на момент продажу;

Т— кількість днів володіння акцією.

Так розраховується дохідність усіх пайових фінансових інструментів.