Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_инвестиционный анализ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
424.45 Кб
Скачать

9.Регулювання офертно-тендерних відносин

Для створення ринку інвест-х товарів усі замовлення на пійдрядні роботи потрібно розміщувати через механізм тендерних торгів. Головне завдання цього механізму – звести покупців (замовників або інвесторів) і продавців (підрядників, які пропонують замовникам свої послуги). Тендери (торги) – це форма розміщення замовлення на будівництво, яка передбачає визначення підрядника конкурсним відбором кращої тендерної пропозиції (оферти) за критеріями, що встановлюються замовником. За очікуваної (розрахункової) вартості будівництва, що дорівнює або перевищує 200тис.грн., тендери можуть бути: * відкритими з попередньою кваліфікацією, коли тендерні пропозиції мають право подавати тільки претенденти, яких за результатами попередньої кваліфікації допущено до участі в тендерах; * закритими, коли тендерні пропозиції мають право подавати тільки ті підряди, які одержали від замовника запрошення. Важливе значення за проведення тендерів має організаційна робота замовника. Склад тендерного комітету затверджується замовником. Головою тендерного комітету є керівник підприємства, установи, організації-замовника тендерів або інша посадова особа, яка ним призначена. Порядок укладання договору полягає в тому, що одна зі сторін посилає іншій свою пропозицію про укладення угоди (оферту), а інша сторона за отримання оферти приймає рішення укласти договір (акцепт). Відповідно особа, яка робить пропозицію, є офертом, а особа, яка приймає її – акцептантом (адресатом). Оферта – це пропозиція про укладання договору, що відповідає таким обов’язковим вимогам: 1) у пропозиції повинні бути вказані істотні умови договору, тобто вона має бути достатньо визначеною; 2) пропозицію має бути зроблено з наміром укласти договір з акцептантом, який приймає її; 3) пропозицію має бути зроблено одній або кільком конкретним особам. Переможцем тендерів визначається претендент, який за оцінкою та зіставленням тендерних пропозицій займав у списку перше місце. Контракт, підписаний замовником, надсилається переможцю тендерів протягом 10 днів після акценту його тендерної пропозиції. Переможець зобов’язаний підписати контракт протягом 14 днів після його одержання від замовника. Після підписання контракту або визначення тендерів такими, що не визначили переможця, замовник повинен протягом 5 календарних днів надіслати учасникам тендерів, які не стали переможцями, копію рішення про результати тендерів, а органу, який забезпечує фінансування замовлення – відповідну інформацію.

10.Моніторинг реалізації інвестиційних проектів

Моніторинг інвест. проектів – механізм проведення постійного нагляду та контролю за процесом освоєння інвестицій. Загальний моніторинг проекту здійснює інвестор (замовник) або від їхнього імені дирекція підприємства, яке будується. Такий моніторинг за угодою з інвестором можуть здійснювати фірма – девелопер або генеральний підрядник відповідно до договору про консорціум.

Маркетинговий моніторинг проводиться для забезпечення своєчасних поставок на будову матеріально-технічних ресурсів, і його здійснюють ті учасники, на яких покладено обов’язки в контрактах матеріально-технічного забезпечення будов. За проведення маркетингових досліджень можна використовувати такі підходи: * матриця "товари-ринки" І. Ансоффа; * стратегічна модель М.Портера. Матриця І.Ансоффа показує продуктовий діапазон і допомагає визначити виробничу програму, а концепція стратегічних альтернатив М.Портера сприяє ідентифікації позиції проекту на ринку й визначення виробничої потужності.

Фін. моніторинг проводиться інвестором, замовником, фірмою девелопером за його дорученням, а також іншими учасниками проекту на 1-му етапі освоєння інвестицій за такими показниками: загальний обсяг інвестицій за проектом; витрати на земельну ділянку, проектно-дослідницькі роботи; вартість будівельно-монтажних робіт; контрактова вартість обладнання, інструментів та ремонту; джерела фінансування проекту; власний акціонерний капітал та інші залучені кошти; запозичені кошти; кредити банку та інші запозичені кошти; мобілізація внутрішніх ресурсів.

Технічний моніторинг, проводиться для забезпечення відповідності об’ємно-планувальних і конструктивних рішень, прийнятих у будівельній та технічній частинах проекту, вимогам державних норм, держстандартів, технічних умов. Моніторинг інвест.проектів проводиться за такими показниками: загальний обсяг інвестицій за проектом, джерела фінансування, уведено в експлуатацію виробничих фондів, грошові потоки, мобілізація внутрішніх ресурсів, обґрунтування інших джерел фінансування, внутрішня деканічна форма інвестицій, строк окупності введених в експлуатацію фондів за динамічною нормою ефективності інвестицій. Моніторинг держ.будівництва здійснюють фінансуючі банки. Кредитні взаємовідносини між фінансуючими банками та позичальниками регламентуються актами НБУ й оформлюється кредитним договором, укладеним відповідно до рекомендацій Положення НБУ "Про кредитування". Контроль за своєчасним поверненням до держбюджету коштів, що виділяються на державне кредитування, здійснює Мінфін, а контроль за додержання проектних строків будівництва об’єктів – Мінекономіки та інші центральні органи виконавчої влади (замовники).