Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. к-ра др. пол. ХХ ст. з і.У..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

13.5. Політичні та економічні перетворення в західноукраїнських землях

... Крім того, місцеве населення було незадоволене намаганнями радянського режиму ліквідувати греко-католицьку церкву (остання мала міцні позиції в західноукраїнських землях і була історичним важливим чинником культурного і духовного розвитку українців Галичини та Закарпаття). Фактично вона перетворилася на традиційного посередника між українцями і офіційною владою, на духовного натхненника національно-визвольної боротьби, в зв'язуючу ланку між західноукраїнським регіоном і Європою. УГКЦ була досить впливовою інституцією, мала широко розгалужену структуру, до якої на час встановлення Радянської влади в Західній Україні входило 3040 парафій, 4440 церков, духовна академія, 5 духовних семінарій, 127 монастирів і яка налічувала понад 5 млн. віруючих.

Після смерті в листопаді 1944 році митрополита А.Шептицького серед греко-католицького духовенства почалися арешти. Наступник його, Й.Сліпий, намагаючись знайти спільну мову з пануючим режимом і уникнути кровопролиття, видсилає до Москви делегацію УГКЦ, якій, після обміну думками та передачі останньою 100 тис. крб. для оборони країни, сталінське керівництво пообіцяло вільне відправлення богослужінь для греко-католиків. Але вже в березні 1945 р. була розроблена детальна інструкція ліквідації УГКЦ, затверджена Й.Сталіним. Органами держбезпеки були заарештовані усі греко-католицькі єпископи на чолі з митрополитом Й.Сліпим і відправлені до Сибіру. У короткий час було ліквідовано церковні освітні установи, розгромлено митрополію, проведено арешти серед духовенства. Радянське керівництво намагалось відірвати греко-католицьку церкву від Ватикану і приєднати до Російської православної церкви. З цією метою, за сприяння НКВС, 8-10 березня 1946 року ініціативна група відомих релігійних діячів скликала у Львові в храмі св. Юра церковний Собор, у якому взяли участь 214 священиків разом з 19 світськими особами. Рішеннями цього Собору Брестська унія 1596 року скасовувалась, греко-католицька церква об'єднувалася з Російською православною церквою. Незабаром, намагаючись уникнути репресій, частина священиків і мирян змушена була прийняти православ'я, продовжуючи таємно дотримуватись греко-католицьких канонів. Пізніше за подібним сценарієм була ліквідована УГКЦ і в Закарпатті, де, зокрема в Мукачівській єпархії, влада закрила всі греко-католицькі церкви, а 50 священиків було засуджено до різних термінів, ув'язнення. Наслідком цього стало урочисте проголошення в серпні 1949 року Московським патріархом «возз'єднання» мукачівської єпархії з Російською.

"Соціалістичні перетворення" на західноукраїнських землях передбачали провести індустріалізацію та "культурну революцію". ...

Важливою складовою частиною "соціалістичних перетворень" у західних регіонах України була "культурна революція". Передбачалося за короткий термін ліквідувати неписьменність населення регіону. У краї відкривались школи, технікуми, інститути, виділялись кошти на забезпечення їх матеріально-технічної бази. Така політика сприяла збільшенню числа студентів, що могло забезпечити в майбутньому зростання власної національної інтелігенції. Значні досягнення були здобуті в галузі охорони здоров'я, до кінця 40-х років у регіоні було введено безплатне медичне обслуговування. В той же час комуністична ідеологія та русифікація освіти, науки та культури мала сприяти вихованню населення регіону в дусі комуністичних ідеалів, лояльності до радянського тоталітарного режиму.

...