Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. к-ра др. пол. ХХ ст. з і.У..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

3. Пошуки ефективних шляхів розвитку України в 50—60-ті pp., їх не­завершеність.

...

Необхідно усвідомити також роль і місце в цьому процесі інтелігенції. Часи відлиги були позначені пожвавленням творчого життя в Україні: про­буджувались наука, література, мистецтво. По можливості слід навести кон­кретні приклади, що засвідчили б зрушення в цій справі. Особливу увагу доцільно привернути швидкому розвитку природничих наук, особливо ядер­ної фізики та кібернетики, що дало змогу Україні зайняти передові рубежі в СРСР у цих галузях. Новими вагомими здобутками позначився і розвиток гуманітарних наук, особливо історії та філософії, представники яких опуб­лікували низку талановитих творів.

Причому слід виділити такі приклади, які б допомогли читачам зрозу­міти, що дало можливість нашим науковцям в умовах компартійної системи зробити низку таких відкриттів у галузі науки, які були основою і для по­дальшого її розвитку, включаючи сьогодення. Вирішальна роль належала АН УРСР, до складу якої наприкінці 50-х — на початку 60-х pp. входило 36 НП і 19 інших наукових установ. У цілому кількість вчених за цей час зросла з 37 тис. до 94 тис. Основна увага вчених зосереджувалась на фунда­ментальних проблемах, які визначали перспективи науки. Багато було зроб­лено для розвитку ракетної техніки, космонавтики. Цікаво, наприклад, те, що у 1964 р. в Харківському фізико-технічному інституті АН УРСР було споруджено один із найбільших у світі прискорювачів електронів. Українські вчені та інженери спроектували та збудували цифрову машину "Київ" (1960), першу в СРСР керуючу машину широкого профілю "Дніпро" (1961) та ін. Наголошуємо, що багато з цих відкриттів діють і сьогодні.

Аналогічна ситуація склалася в літературі та мистецтві, попри всі її упу­щення. Тут бажано зробити деякі порівняння з наступними етапами нашого розвитку, включаючи роки незалежності. Адже таких здобутків, як, напри­клад, у літературі, ми надалі вже не побачили, оскільки більше не було "відлиг". Саме тоді В. Сосюра написав автобіографічну "Третю роту", поеми "Розстрі­ляне безсмертя" та "Мазепа". Творчими здобутками стали романи М. Стель­маха "Хліб і сіль", Гр. Тютюнника — "Вир", автобіографічна повість О. Дов­женка "Зачарована Десна", Б. Антоненко-Давидович написав роман "За ширмою". Над романом "Собор" працював О. Гончар. З'явились і нові іме­на — Є. Гуцала, Ліни Костенко, Є. Сверстюка, В. Симоненка. У 1962 р. вийшла перша поетична збірка віршів С. Симоненка "Тиша і грім". Згодом по­бачила світ збірка "Земне тяжіння". Цей поет, фактично один із небагатьох дійсно з критичних позицій оцінював реальність, за що у 1963 р. його було жорстоко побито співробітниками міліції в Черкасах, що і стало причиною передчасної смерті поета того ж року. Бажано проаналізувати творчість цього поета для більш глибокого розуміння сучасності.

...

Сучасній молоді досить важко усвідомити, що навіть спроба реформуван­ня, послаблення ідеологічного тиску різко підняла довіру більшості радянсь­кого суспільства, а особливо молоді, до радянської влади та КПРС. На їхні заклики українська молодь їхала працювати на численні новобудови Сибіру та Півночі, на "підняття цілини". Але в ці ж роки саме молодь започаткува­ла дискусії на кшталт "що читати й писати, яку музику слухати і які фільми дивитись". Ця тенденція підсилилась після проведення вперше в 1957 р. в Москві Всесвітнього фестивалю молоді та студентів.

...

Персоналії

Довженко Олександр (1894—1956) — один із основоположників укра­їнського кіномистецтва, письменник і художник, заслужений діяч мистецтв УРСР (1939), народний артист РСФРР (1950). У 1914 р. закінчив Глухівський учительський інститут. Був комісаром драматичного театру ім. Тараса Шевченка, перебував на дипломатичній роботі у Варшаві та Берліні. З 1926 р. працював на Одеській кінофабриці, де створив свої перші роботи. В 1936 — 1941 pp. —режисер Київської кіностудії художніх фільмів. О. Довженко уві­йшов до історії світового кіно як творець художніх фільмів "Арсенал" (1929), "Земля" (1930), "Щорс" (1939), "Поема про море" (1956). Літературну славу Довженкові принесла книга "Зачарована Десна"(1957).

Найважливіші події

810 березня — Собор греко-католицької церкви у м. Львові, що прий­няв рішення про скасування Брестської церковної унії, про розрив з Ватика­ном і об'єднання з Руською православною церквою.

1951, 3 квітня — відкриття філіалу АН УРСР у Львові.

2 липня — газета "Правда" "викриває" націоналістичні ухили в ук­раїнській літературі (критика поезії В. Сосюри "Любіть Україну", лібрето опери О. Корнійчука "Богдан Хмельницький").

27 серпня — відзначення 100-річчя з дня народження І. Франка.

1960 р. — поява гурту молодих письменників, так званих шістдесятників (В. Симоненко, Ліна Костенко, М. Вінграновський, Є. Гуцало, І. Дзюбата, І. Світличний, Д. Кулиняк та ін.).

1 жовтня — створення в Києві Товариства культурних зв'язків з україн­цями за кордоном.

1961, 10 березня — відзначення 100-річчя з дня смерті Т. Шевченка.

20 травня — уряд УРСР встановив щорічну премію ім. Тараса Шевченка.

6 листопада — почав діяти Київський метрополітен.

1963,11—15 лютого — Республіканська наукова конференція з питань культури української мови, на якій були засудженні русифікація і звужен­ня сфери функціонування української мови.

Теми рефератів

3. Розвиток науки та культури в Україні в умовах десталінізації та активізація творчої громадсько-політичної діяльності інтелігенції в Україні в умовах десталінізації. Боротьба влади з "космополітизмом".

Рекомендована література

1. Баран В.К. Україна після Сталіна. — Л., 1992.

3. Історія України. Документи. Матеріали / Уклад., комент. В.Ю. Короля. — К.,2001.

5. Король В.Ю. Загадка смерті Сталіна і "справа лікарів" // Історія в школі. — 2002. — № 9.

7. Савельев В.Л. 50—80-ті. Час пошуків і втрачених можливостей // Про минуле заради майбутнього. — К., 1989.

8. Сверстюк Є. Блудні сини України. — К., 1993.

9. Суспільно-політичний розвиток західних областей УРСР 1939—1989.: 3б. док. і мат. — К., 1989.

10. Шаповал Ю.І. Сталінізм і Україна. — К., 1995.

11. Юрчук В. Культурне життя в Україні у повоєнні роки: світло і тіні. — К.,1995.

12. Ярош Б.О. Тоталітарний режим на західноукраїнських землях. 30— 50-ті роки XX століття. — Луцьк, 1995.

...