Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. к-ра др. пол. ХХ ст. з і.У..doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

2. Ідеологія та культура в урср середини 50-х - середини 60-х років

2.1. Ідеологія, освіта.

Паростки демократизації і гласності, що пробилися після XX з'їзду КПРС, відкрили ширші можливості для розвитку української куль­тури. Але головна імперська лінія Кремля на русифікацію і «злиття націй» під гаслом інтернаціоналізму залишалася зашморгом україн­ства. Проголошений в програмі КПРС курс на «формування нової людини» не допускав ніяких відхилень від офіційної ідеології, особ­ливо національних та релігійних. Бюджетні асигнування на освіту, науку, культуру в УРСР залишалися нижчими, ніж у РСФСР. У 1959 р. в республіці було продубльовано союзний закон «Про зміцнення зв'язку школи з життям і про подальший розвиток народної освіти в СРСР». Вводилася загальна обов'язкова восьмирічна освіта, у школах проводилося виробниче навчання і утворювалися учнівські ви­робничі бригади.

Всупереч позиції письменників України і громадській думці, Вер­ховна Рада УРСР, вслід за союзною, дала право батькам вирішувати, якою мовою має відбуватися навчання у тій чи інший школі. Причому якщо російська і англійська або інша іноземна мова були обов'язкови­ми, то від вивчення української дозволялося звільнятися. Лжетеорія «двомовної нації», що проводилася в Україні, призвела до того, що на середину 60-х років українською мовою навчалося лише 62% школярів республіки, переважно сільських. Стала значно переважати питома вага російськомовної газетно-книжкової продукції.

Зростала кількість спеціалістів з вищою освітою. На 10 тис. насе­лення України у 1963 р. припадало 129 студентів (у Росії 161). Внаслідок русифікації частка українців, які складали три чверті населення республіки, у вищих навчальних закладах знизилася до 60%, ще мен­шою вона була серед викладачів.

На рубіж 50-х - 60-х років припала чергова антирелігійна компа­нія. У редакціях газет, на радіо були утворені відділи атеїзму. Курс лекцій з наукового атеїзму запроваджується у закладах освіти, ство­рюються атеїстичні музеї та планетарії. З 1962 р. законодавчо обме­жувалося відкриття церков та молитовних будинків, спрощувався зате порядок закриття і знесення храмів. Державні податки на релігійні громади сягали понад 80%. Протягом 1957-1964 pp. в Україні було закрито 46% православних храмів. Наприклад, на Запоріжжі із 108 церков залишалося 9. Населення переконували, що у вік космосу і атому релігійність є реакційною і не відповідає природі «радянської людини». (Ульяновький В., Крижанівський О., Плохій С. - т. 3).

2.2. Наука.

Науково-технічна революція прискорила розвиток української науки. У 1964 у фізико-технічному інституті АН УРСР споруджено найбільший у світі на той час прискорювач електронів у 2 млрд. елек­трон-вольт. У 1961 р. в Києві збудовано першу в СРСР керуючу ма­шину (ЕОМ) «Дніпро», одержані перші в Європі штучні алмази. Ук­раїна залишилася центром розвитку світової науки в галузі електрозварювання. За цикл праць з теорії цифрових автоматів ака­демік В. Глушков був удостоєний Ленінської премії. Світове визнан­ня здобули розроблені у 50-х роках академіком М.Боголюбовим нові методи квантової теорії поля та статичної фізики. Тоді ж розгорнув свою подвижницьку справу вчений хірург М.Амосов, продовжував плідну працю президент Академії Наук УРСР у 1946-1962 pp. біохімік О.Палладін.

Пожвавилися дослідження в галузі суспільних наук. У середині 50-х років з'явилися журнали «Економіка Радянської України», «Ук­раїнський історичний журнал» та ін. Вийшов з друку двотомний « Курс сучасної української мови» за редакцією академіка Л.Булаховського.

Проте в цілому Україна залишилася науковою периферією. Кращі наукові сили поглинав Центр. Число науковців на 10 тис. населення в УРСР досягло 16 чол. проти 33 у Росії.