Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. к-ра др. пол. ХХ ст. з і.У..doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

9. Україна в 1945-1991 pp.

9.1. Період посилення сталінського тоталітарного режиму (1945-1953 pp.)

...

"Радянізація" Західної України

Позитивне значення мали такі перетворення:

• заходи в галузі освіти: введено обов'язкову початкову освіту, відкрито нові вузи. Але при цьому проводилася політика зросійщення, викладання у вузах велося російською мовою.

Таким чином за кілька років Західна Україна пройшла шлях Схід­ної, повторивши всі соціалістичні реформи.

Ідеологічна реакція

З 1946-1947 pp. під керівництвом секретаря ЦК ВКП(б) А.Жданова почалася ідеологічна кампанія по "наведенню порядку" в галузі нау­ки, культури і мистецтва.

Розгорнулася нищівна критика ін­ститутів історії України та історії укра­їнської літератури Академії Наук, твор­чих спілок, редакцій ряду газет і жур­налів. Здійснювалися кампанії проти видатних діячів української культури — письменників М.Рильського, В.Сосюри, Ю.Яновського, композитора В Данькевича, кінорежисера О.Довженка та інших, яких звинувачували в "ідеоло­гічних помилках" і "українському бур­жуазному націоналізмі".

Українцям ще раз нагадували, що вони живуть у державі, не зацікавле­ній у розвитку їхньої національної культури.

5. Що означала "жданівщина" для духовного життя України?

9.2. Період хрущовської "відлиги" (1953-1964 pp.)

Зрушення у духовному житті після смерті Сталіна

Хрущовська "відлига" сприяла національно-духовному пробуд­женню і культурному розвитку України.

Стало можливим відкрите обговорення проблем збереження укра­їнської мови, розширювалися сфери її вживання. Розпочалося ви­дання багатотомного словника української мови, збільшилося ви­дання україномовних книжок.

Проте, з іншого боку, здійснювалися заходи, які ослаблювали позиції української мови. У 1958 р. був прийнятий закон про зв'язок школи з життям, за яким, зокрема, батьки не мали права відмо­витися від вивчення їхніми дітьми російської, англійської чи німе­цької мов, однак могли відмовитися від української.

Непослідовність "українізації" особливо виразно спостерігалась на результатах книговидавничої справи. У 1959 р. книжки україн­ською мовою становили 53% усіх книг, опублікованих в Україні, у 1958 р. - 60%, у 1960 р. - 49%. Та вже в 1965 р. цей показник знизився до 41% і далі неухильно зменшувався.

Вживалися заходи щодо підвищення престижу української нау­ки. Виходять друком фундаментальні наукові праці: "Українська Радянська Енциклопедія", "Історія української літератури". Вида­ються фахові журнали українською мовою.

Відтворюється історія українського народу: з 1957 р. почав вида­ватися "Український історичний журнал", почалася підготовка ба­гатотомної "Історії міст і сіл України".

Реабілітовано багатьох діячів української культури. Серед них — О.Олесь, М.Вороний, Г.Косинка, М.Ірчан, О.Досвітній, О.Ковінька, В.Мисик та багато інших. У газетах і журналах друкувалася велика кількість статей про повернуті українській культурі імена. Видавалися кращі твори реабілітованих письменників, з'явилися літературознавчі праці про них.

...

4. Назвіть відомих вам діячів культури - "шістдесятників". Що було характерним для їх творчості?