Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

І підживленням вуглекислим газом

Якість регулювання забезпечується за рахунок двох автоном­них двопозиційних регуляторів, вставки яких відрізняються на 0,04 %. Це забезпечує ввімкнення виконавчих механізмів і регулюючих клапанів двох груп газогенераторів. Вмикання схеми підживлення СО2 автоматично блокується при зниженні рівня освітленості, при відкритих фрамугах і підвищеній відносній вологості в теплиці.

Досвічення рослин здійснюють за допомогою опромінюючих установок ОТ-400 з ртутними лампами ДРЛФ-400 в програмному або автоматичному (за допомогою датчика освітленості) режимі управ­ління. При рівні освітленості нижче 5 клк п’ять опромінюючих уста­новок в розсадній теплиці вмикаються з регульованим інтервалом від 0,5 до 6 хв. Це виключає токові сплески, що можуть виникати при одночасному вмиканні всіх ламп. Крім того, пороговий пристрій має затримку 1–3 с, що забезпечує нечутливість до короткочасних спалахів світла.

Схема автоматичного керування досвіченням працює анало­гічно схемі керування підживлення СО2.

Контакти реле KV16 підключають фазу А через тумблери SA52...SA63 “Ділянка досвічення” до розподільних щитків РУ керування досвіченням.

Тривалість досвічення визначається в годиннах і дорівнює подвійному одночасно включених тумблерів SA13...SA24 “Досвічен­ня”, а початок і кінець досвічення визначаються першим і останнім з включених тумблерів. Ручне керування досвіченням здійснюють тумблерами з розподільних щитків керування РУ.

Реле KV1...KV12 і KV14 разом із блоком дешифрації БДЗ і тумблерами SA64; SA27...SA38 здійснюють “Включення поливу в заданий час” через реле KV18 (рис. 5.9, а). За допомогою тумблерів SA27...SA38 (рис. 5.9) набирають ділянки, необхідні для поливу. Блок БДЗ забезпечує витримку часу у включеному стані до 5 с, після чого реле KV14 знеструмлюється і сигнал “Пуск” з автомата поливу знімається.

Питання для самоконтролю

1. Як здійснюється полив в ангарних теплицях за допомогою устаткування УТ-12?

2. Як здійснюється зволоження повітря в ангарних теплицях за допомогою устаткування УТ-12?

3. Поясніть роботу принципової електричної схеми керування підігрівом поливної води.

4. Поясніть роботу принципової електричної схеми керування автомата поливу в ангарній теплиці.

5. Поясніть роботу принципової електричної схеми керування управління концентрацією мінеральних добрив в ангарній теплиці.

6. Поясніть роботу принципової електричної схеми керування автоматичного управління досвіченням і підживленням вуглекислим газом в ангарній теплиці.

ТЕСТИ

1. Як здійснюється підігрів поливної води в ангарних тепли­цях?

  1. Водонагрівачем.

  2. Змішуванням гарячої води з холодною.

  3. На котельні.

2. Використовуючи принципову електричну схему керування підігрівом поливної води в ангарних теплицях, вкажіть призна­чення датчика температури ВК2 .

  1. Для виміру температури холодної води.

  2. Для виміру температури поливної води.

  3. Для виміру температури гарячої води.

3. Використовуючи принципову електричну схему керування підігрівом поливної води в ангарних теплицях, вкажіть призна­чення виконуючого механізму ИМ.

  1. Для автоматичного керування клапаном КР для подачі води

  2. Для автоматичного керування регулюючим клапаном КР для подачі води в підігрівник .

  3. Для автоматичного керування регулюючим клапаном КР для подачі гарячої води в підігрівник поливної води.

4. Використовуючи принципову електричну схему керування автомата поливу в ангарних теплицях, вкажіть, як задається програма поливу та зволоження?

  1. Набирають тумблерами SA2...SA24, програму зволоження – тумблерами SA1...SA23

  2. Набирають тумблерами SA25...SA29

  3. Набирають тумблерами SA25...SA29, програму зволоження – тумблером SA1

5. Використовуючи принципову електричну схему керування автомата поливу в ангарних теплицях, вкажіть призначення електромагнітних вентилів поливу УА1...УА12.

  1. Для автоматичної подачі води в теплицю.

  2. Для подачі гарячої води в теплицю.

  3. Для автоматичної подачі поливної води в теплицю з заданою тривалістю і кратністю.

5.4. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВОК ДЛЯ ОПРОМІНЕННЯ РОСЛИН В УМОВАХ ЗАХИЩЕНОГО ГРУНТУ

Для створення необхідного світлового режиму в теплицях використовують опромінюючі установки. Ці установки повинні спрямовувати весь світловий потік джерела випромінювання безпосередньо на корисну площу стелажа. Крім того, випромінювач необхідно наблизити до рослин на мінімально допустиму відстань.

Для опромінення рослин в теплицях вітчизняна промисловість випускає тепличні опромінювачі типу ОТ-400 з лампою ДРЛФ-400, ОГС01 “Фотос” з лампами ДРИ 1000-6, ДРИ 2000-6 та ДРИ 3500-6, установку опромінювання рослин у теплицях УОРТ-2-3000 з металогенною лампою ДМЗ-3000, систему опромінення рослин у теплицях СОРТ1 з лампою ДКсТЛ 10 000 та інші. На рис. 5.10 зображено опромінювач типу ОТ-400. Він складається з лампи ДРЛФ-400, корпуса з баластним пристроєм, фарфорового патрона, вузла для підвішування, двох відрізків шлангового кабелю. Один відрізок кабелю обладнаний розеткою, а другий – вилкою. Вилка і розетка дають можливість об’єднувати в групу з послідовним живленням до п’яти опромінювачів.

Рисунок 5.10. Опромінювач ОТ-400:

1 – вушко для підвішування; 2 – пускорегулюючий апарат (ПРА);

3 –фарфоровий патрон; 4 – кабель; 5 – лампа типу ДРЛФ-400

Установки СОРТ1, ОГС01, УОРТ-2 дають можливість забезпе­чити необхідний для розвитку рослин світловий потік при меншій більш як у два рази витраті електроенергії порівняно з опроміню­вачами типу ОТ-400.

Опромінювальні установки, що використовуються в теплицях, можуть бути стаціонарними і пересувними.

Робота принципіальної електричної схеми опромінювача ОТ-400 (рис. 5.11) полягає в слідуючому. Напруга на установку подається вмиканням автоматичного вимикача QF і через запобіжник поступає на перемикач режимів SA. Він має три положення: “А” – автоматичний режим, “О” – вимкнено, “Р” – ручний режим.

Рис. 5.11 Принципова електрична схема керування опроміненням