Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

3.3.3. Автоматизація установок для змішування кормів

Використанням дозаторів та змішувачів різних типів розгля­немо на прикладі агрегата приготування кормів АПК-10А та запарника-змішувача СКО-Ф.

Агрегат АПК-10А (рис. 3.14) використовують для одночас­ного подрібнення і змішування грубих кормів (сіна, соломи, тощо), силосу, сінажу, коренебульбоплодів, концентрованих кормів і розчинів різних добавок з метою приготування повнораціонних кормових сумішей у кормоцехах ферм ВРХ і свиноферм.

На агрегаті можна також мити коренебульбоплоди без їх подрібнення.

На рамі агрегату встановлена шнекова мийка і подрібнювач-змішувач. Шнекова мийка складається з приймального бункера, шнека, з кожухом, зрошувальної системи і привода. Подача шнека регулюється ступінчасто (у 12 ступенів) заміною вінців зірочок на його приводі.

На барабані подрібнювача-змішувача розміщені ножі для подрібнення стеблистих кормів, молотки для подрібнення корене­бульбоплодів і кидалка. У корпусі подрібнювача вмонтовані дві деки, на яких закріплюють або протирізальні чавунні колодки, або по 12 протирізальних ножів. Ступінь подрібнення грубих кормів регулюють зміною кількості встановлених на барабані ножів, а також зміною зазору між кінцями ножів і рухомою декою. Грубі і соковиті корми (солома, сінаж, силос) через бункери-дозатори пода­ються на приймальний транспортер агрегату, який направляє їх у зону ножів подрібнювача. Попередньо подрібнені ножами корми направляються в зону роботи молотків, якими додатково розчіплю­ються вздовж волокон і змішуються з коренебульбоплодами.

Рис. 3.14. Технологічна схема агрегату АПК-10А:

1 – кормороздавач-живильник кормів КТУ-10А; 2 –приймальний транспортер; 3 – розпилювач розчинів мікродобавок; 4 – дозатор концентрованих кормів; 5 – змішувач мікродобавок; 6 – тарувальний кран; 7 – шнекова мийка-дозатор; 8 – насос К20/30У2; 9 – насос СД50/10б; 10 – відстійник; 11 –транспортер готової суміші;

12 – подрібнювач змішувач; І – зона ножів;

ІІ – зона молотків; ІІІ – зона кидалки

Коренебульбоплоди порціями біля 500 кг завантажуються у приймальний бункер мийки-дозатора і шнеком подається у зону молотків подрібнювача-змішувача. Проходячи через кожух шнека, коренеплоди відмиваються струменями води.

Концентровані корми в подрібнювач-змішувач подаються з дозатора кормоцеху через приймальну воронку.

Апарати керування і захисту електродвигунів агрегату змонтовані в ящику керування. Живлення (рис. 3.15) на кола керування – через вимикач QF4. Перемикачем SA1 встановлюється один з режимів роботи агрегату: “Автоматичний”, “Ручний”, або “Миття”.

Для готування кормосумішей в автоматичному режимі переми­кач SA1 встановлюють у положення “Авт.”. При цьому спрацьовує реле KV2. Після натискання кнопки SB12, що замикає ланцюг котушки реле пуску KV3, відбувається послідовний запуск електродвигунів дробарки магнітним пускачем КМ5, виванта­жу­вального транспортера КM1, шнека КМ4, насоса подачі КМ2 і насоса відкачки води КМ3. Електродвигун вивантажувального транспортера запускається з запізнюванням, необхідним для розгону дробарки. Витримка часу створюється реле часу КТ.

Рис. 3.15. Принципова електрична схема агрегату