Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

Регулятора системи “Кристал”

У виконавчому механізмі енергоносієм є тиск води. При відсутності неузгодженості обмотки електромагнітів УА1 і УА2 електрогідравлічного реле (рис.7.6) відключені від вихідних напруг електронного підсилювача. Зв’язані з їхніми сердечниками клапани опущені і перекривають отвір 3 для зливу води. Поршень 1 нерухомий, тому що тиск з обох його сторін однаковий.

Рис. 7.6. Технологічна схема гідравлічних і пневматичних

Вузлів регулятора системи “Кристал”

З появою сигналу неузгодженості спрацьовує один з електро­магнітів ЕГР, наприклад УА1, піднімаючи клапан. Нижня порожнина виконавчого механізму з’єднується зі зливом 3, і поршень починає переміщатися вниз під дією тиску води у верхній порожнині, впливаючи на регулювальні органи РО. Одночасно переміщаються важелі зворотного зв’язку, стискаючи сильфон 5 і розтягуючи сильфон 7. Внаслідок цього тиск усередині порожнини 2 мембранні коробки знижується, а зовні в порожнині 4 – підвищується. У результаті цей сердечник диференціально-трансформаторного датчика 3 переміщу­ється вниз, і до підсилювача ЕП надходить сигнал від гнучкого зворотного зв’язку.

Порожнини сильфонів 5 і 7 з’єднані регульованим дроселем 6. Завдяки цьому тиску в порожнинах 2 і 4 поступово вирівнюються, сердечник датчика 3 повертається у вихідний стан, і інтегральна складова сигналу зникає. При відкритому дроселі 6 регулятор працює за ПІ-законом, а при закритому – за П-законом, оскільки в цьому випадку з’являється твердий зв’язок.

Автоматизація газового котла на програмованих контро­лерах МІК-51.

В даному прикладі приведена схема автоматизації газового котла. Схема наведена на рисунку 7.7 і виконує наступні функції:

  • регулювання витрати газу з корекцією по тиску пари на виході з котла,

  • регулювання витрати повітря, яке поступає в котел, по заданому співвідношенню витрати газу з корекцією витрати повітря за вмістом кисню в димових газах,

  • регулювання рівня води в барабані котла.

  • регулювання розрідження в котлі.

Підвищення ефективності і ККД роботи котла здійснюється за допомогою використання в даній схемі аналізатора вмісту кисню в димових газах.

Автоматична система регулювання реалізована на двох програ­мованих мікропроцесорних багатофункціональних контролерах МІК-51

З апаратури введення/виводу контролера МІК-51 № 1 вико­ристо­вуються:

1-й аналоговий вхід А/1 – тиск пари на виході з котла;

2-й аналоговий вхід A/2 – витрата газу,

3-й аналоговий вхід A/3 – витрата повітря,

4-й аналоговий вхід A/4 – вміст кисню в димових газах.

З апаратури введення-виводу контролера МІК-51 № 2 вико­ристовуються.

1-й аналоговий вхід А/1 – рівень води в барабані котла;

2-й аналоговий вхід A/2 – розрідження в котлі.

У програмах контролерів МІК-51 № 1 і № 2 встановлюються функціональні блоки регуляторів, що мають наступне призначення:

1. FFICA (поз. 2-в) МІК-51 № 1 per. 1 – ПІД-імпульсний регуля­тор витрати газу з корекцією по тиску пари на виході з котла. Регулю­вання здійснюється з корекцією по тиску пари на виході з котла. Іншими словами, коли тиск пари падає (або росте), відповідно регу­ля­тор збільшуватиме (зменшувати) тиск газу, який поступає на згорання.

2. FFICA (поз. 1-в) МІК-51 № 1 per. 2 – ПІД-імпульсний регуля­тор витрати повітря, яке поступає в котел, по заданому співвідно­шенню витрати газу з корекцією витрати повітря за змістом кисню в димових газах.

3. LICA (поз. 4-б) МІК-51 № 2 per. 1 – ПІД-імпульсний регуля­тор рівня води в барабані котла.

4. PICA (поз. 3-б) МІК-51 № 2 per. 2 – ПІД-імпульсний регуля­тор розрідження в котлі.

Рис 7.7. Функціональна схема автоматизації газового котла