Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Яке обладнання використовується для сушіння зерна після його збирання та попереднього очищення?

2. Які недоліки барабанних зерносушарок?

3. Які недоліки обладнання активного вентилювання зерна?

4. Які переваги шахтних зерносушарок?

5. Чим керуються датчики мінімального і максимального рівня зерна в шахтній зерносушарці?

6. Для чого призначені барабанні зерносушарки?

7. Поясніть роботу барабанної зерносушарки по технологічній схемі.

8. Поясніть роботу барабанної зерносушарки по принциповій електричній схемі.

ТЕСТИ

1. Які пристрої використовуються для контролю рівня зерна в шахтній зерносушарці?

  1. Датчиками мінімального рівня зерна.

  2. Датчиками максимального рівня зерна.

  3. Датчиками мінімального і максимального рівня зерна.

2. Де розміщуються датчики мінімального і максимального рівня зерна в шахтній зерносушарці?

  1. Встановлені в шахті.

  2. Встановлені в надсушильних бункерах шахт.

  3. Встановлені в повітропроводі шахт.

3. Які автоматичні пристрої використовуються для керу­вання кількістю зерна в охолоджувальній колоні шахтної зерно­сушарки?

  1. Датчики рівня зерна та виконавчий механізм шлюзового затвора.

  2. Датчики рівня зерна.

  3. Виконавчий механізм шлюзового затвора.

4. Для чого використовуються виконавчий механізм шлюзо­вого затвора в охолоджувальній колоні шахтної зерносушарки?

  1. Для періодичного завантаження колони.

  2. Для періодичного порційного розвантаження шахти.

  3. Для періодичного порційного розвантаження колони.

5. Для чого використовуються датчики рівня в барабанній зерносушарці СЗБ-8?

  1. Для контролю верхнього рівня зерна в охолоджувальній колоні.

  2. Для контролю нижнього і верхнього рівнів зерна в охолоджувальній колоні.

  3. Для контролю нижнього рівня зерна в охолоджувальній колоні.

6. Де розміщується фотодатчик в барабанній зерносушарці СЗБ-8?

  1. В топці теплогенератора барабанної зерносушарки.

  2. В охолоджувальній колоні.

  3. В барабані зерносушарки.

7. Де розміщуються датчики рівня в барабанній зерносушарці СЗБ-8?

А. В барабані зерносушарки.

В. В охолоджувальній колоні.

С. В теплогенераторі барабанної зерносушарки.

4.3. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНА

Активне вентилювання зерна застосовують для сушіння насіннєвого зерна, для тимчасової консервації зерна охолодженням та аерації насіння при тривалому зберіганні.

Активне вентилювання – це різновид конвективного способу сушіння продукту. Особливість такого способу полягає в досить низьких температурах агенту сушіння, що не призводить до теплового травмування зерна. При цьому нерухомий достатньо товстий шар зерна продувається потоком повітря, який поглинає вологу із зерна доти, поки не настане гігроскопічна рівновага зерна та повітря. Наприклад, при температурі 200С для вологості зерна 14% відповідає відносна вологість повітря 65%.

Обладнання для активного вентилювання зерна може функціо­ну­вати залежно від ефективності процесу сушіння трьома різними способами.

Перший спосіб полягає в продуванні звичайного повітря навко-лишнього середовища через шар зерна. У цьому випадку тривалість сушіння значно збільшується. Відомо, що зберігання вологого зерна досить обмежене. Наприклад, при зберіганні зерна вологістю понад 18% протягом 6…8 діб починається його псування. Ось чому такий спосіб функціонування обладнання для активного вентилювання зерна не знаходить широкого застосування.

Другий спосіб полягає у використанні устаткування для вентилювання зерна як сушарок періодичної дії. Агент сушіння попередньо підігрівається до 45…50С. У цьому випадку відносна вологість повітря , що продувається становить 15…30%, що відповідає 5…8% зрівноваженої вологості зерна. Так при висушуванні зерна початковою вологістю 25% нерівномірність вологості становить 12%, а прошарки зерна, що прилягає до внутрішнього циліндра, висушується до вологості 3…4%. Тому для підвищення рівномірності сушіння зерна його необхідно перемішувати під час сушіння. Це здійснюється шляхом пересипання зерна з одного бункера в інший один два рази за період сушіння залежно від початкової вологості зерна.

Найдоцільнішим способом сушіння зерна активним венти­лю­ванням є третій спосіб, який передбачає продувати шар зерна повітрям з відносною вологістю, яка відповідає або трохи нижча за зрівноважену вологість зерна. Відомо, що нагрівання повітря на 1оС знижує його відносну вологість приблизно на 5%, то достатньо нагріти повітря навіть вологістю 100% на 7оС, щоб вологість агрегата сушіння становить 65%. При такому способі функціонування обладнання для активного вентилювання зерна нерівність сушіння майже відсутня, а тривалість сушіння не досягає допустимих строків зберігання вологого зерна. Така схема реалізована у вітчизняному устаткуванні для активного вентилювання зерна бункерами БВ-6, БВ-12,5, БВ-25, БВ-50 та бункерами К-878 фірми “Пектус” (НДР). Бункер активного вентилювання зерна типу БВ – 25 має місткість (насіннєва пшениця) 25 тонн. Встановлена потужність електроспо­живачів бункера БВ-25 становить 41,5 кВт, зокрема підігрівників повітря 36 кВт при подачі повітря – 5600 м/год.

Розглянемо технологічну схему проведення активного вентилю­вання зерна бункером БВ-25. Робота здійснюється таким чином. Норія 1 (рис. 4.9) завантажує зерно у бункер 2, який має циліндричну форму і виконаний із штампованих перфорованих секцій. Зерно засипається між внутрішнім і зовнішнім циліндрами, де здійснюється вертикальне і горизонтальне (радіальне) повітророзпо­ділення. У центрі бункера встановлена перфорована повітро­розподільча труба 3, в середині якої переміщується поршень – заслінка 4. Розвантажується бункер самопливом через люк 5. Вентилятор 6 проганяє повітря через електрокалорифер 7 і подає його в масу зерна. Повітря пронизує шар зерна від внутрішнього циліндра до зовнішнього і відбирає надлишкову вологість. Електрокалорифер 7 вмикається в роботу при вологості зовнішнього повітря більше 65% і підігріває повітря лише на 5…6 оС.

Рис. 4.9. Технологічна схема бункера активного вентилювання