Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

Процесу сушіння агрегату авм-1,5б:

1 – конвеєр; 2 – транспортер; 3 – пусковий пристрій; 4 – виконавчий механізм; 5 – теплогенератор; 6 – регулятор подачі палива; 7 –датчик тяги; 8 – коригувальний електронний прилад; 9 – регулюючий електронний прилад; 10 – заслінка; 11 – система рециркуляції теплоносія; 12 – сушильний барабан; 13 – термопара; 14 – система відводу сухої маси; 15 – потоковий вологомір; 16 – блок вибірковості; 17 – блок узгодження; 18 – тиристорна станція керування; 19 – електродвигун постійного струму

Система регулювання (рис. 3.2) містить у собі термопару 13, встановлену на виході сушильного барабана 12, регулятор подачі палива 6 з виконавчим механізмом 4.1 і пусковим пристроєм 3.1, регульовані приводи стрічок транспортера 2 і конвеєри 1 з електродвигунами постійного струму 19 і тиристорними станціями керування 18, потоковий вологомір 15, блок узгодження 17, блок вибірковості 16, що регулює електронний прилад 9.1, коригувальні електронні прилади 8.1 і 8.2.

Алгебраїчна сума сигналу вологості висушеного корму, вимірю­ваної потоковим вологоміром 15 типу ВП-1, і сигналу швидкості зміни температури теплоносія на виході сушильного барабана, формованого в коригувальному приладі 8.2 типу К16.1 по сигналу термопари 13, порівнюється із сигналом заданої вологості в регулюючому приладі 9.1 типу Р25.1. По отриманій різниці вхідних сигналів формується керуючий вплив на виконавчий механізм 4.1 регулятора подачі палива 6 і електропривода транспортера 2 і конвеєри 1, які змінюють подачу сирого матеріалу в сушильний барабан. Якщо температура теплоносія на вході в сушильний барабан перевищує значення, установлене на мілівольтметрі, вплив на зміну подачі палива припиняється.

Система автоматичного керування рециркуляцією забезпечує зміну кількості теплоносія, який рециркулюється залежно від розрідження в топці. Вона складається з датчика тяги 7, що регулюється приладом 9.2, пускового пристрою 3.2 і виконавчого механізму 4.2. При відхиленні розрідження в теплогенераторі від заданого значення регулюючий прилад через пусковий пристрій пускає в хід виконавчий механізм, що повертає заслінку у вихлопній трубі агрегату.

Система автоматичного регулювання вмикається в роботу через 40–80 хв. після запуску агрегату, тобто в сталому режимі його роботи. До виходу на цей режим регулюючий прилад 9.1 вимірює різницю між температурою теплоносія за сушильним барабаном і його заданим значенням та формує керуючий сигнал для корекції подачі палива і сирого матеріалу.

В агрегаті для сушіння кормів АВМ-1,5Б (ТУ 105-1-1102-86) для рівномірної подачі зеленої маси у барабан привід живильника-дозатора стебельчатих кормів здійснюється від електродвигуна постійного струму.

Питання для самоконтролю

1. Яка необхідність використання високотемпературного сушін­ня зелених кормів?

2. Для чого призначений АВМ?

3. З яких основних частин складається АВМ?

4. За допомогою технологічної схеми поясніть процес роботи АВМ.

5. Які системи автоматичного регулювання процесом містить АВМ?

6. Використовуючи структурну схему АВМ вкажіть, як буде проходити сигнал при збільшені вологості висушеного корму

7. Використовуючи структурну схему АВМ вкажіть, як буде проходити сигнал при збільшені вологості висушеного корму.

8. Використовуючи структурну схему АВМ вкажіть, як буде проходити сигнал при відхиленні розрідження в теплогенераторі від заданого значення

9. За допомогою принципової електричної схеми АВМ поясніть процес роботи агрегату.

ТЕСТИ

1. Як здійснюється автоматичне регулювання процесом сушін­ня в АВМ?

  1. Від рівня і зміни температури змінюють подачу сировини

  2. Від зміни температури змінюють подачу палива.

  3. Від вологості і зміни температури змінюють подачу сировини та палива

2. Як здійснюється автоматичне керування рециркуляцією в АВМ?

  1. При відхиленні розрідження в топці від заданого значення виконавчий механізм повертає заслінку у вихлопній трубі агрегату.

  2. При відхиленні розрідження в топці від заданого значення виконавчий механізм закриває подачу палива.

  3. При відхиленні розрідження в топці від заданого значення виконавчий механізм повертає повітря у агрегаті.

3. В якій послідовності вмикаються електродвигуни в АВМ?

  1. Пуск електродвигунів в будь якій послідовності.

  2. Пуск електродвигунів можливий тільки в послідовності зворотного напрямку проходження сировини.

  3. Пуск електродвигунів можливий тільки в напрямку проходження сировини.

3.2. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ГРАНУЛЮВАННЯ ТА БРИКЕТУВАННЯ КОРМІВ

3.2.1. Автоматизація гранулювання кормів

Більш повно зберігаються живильні речовини в зелених кормах штучного сушіння у пресованому виді. У порівнянні з трав’яним борошном втрати каротину в гранулах знижуються в 10 разів. Застосування гранульованих і брикетованих кормів у раціонах тварин дозволяє збільшити середньодобовий надій молока на 7%, прирости ваги молодняку великої рогатої худоби на 10–20%, свиней на 10–15%, яйценосність на 11%. Крім того, використання кормів у пресованому виді дозволяє скоротити трудові затрати і механічні втрати при завантажувально-розвантажувальних і транспортних роботах, більш економічно використовувати складські приміщення, тару і транспортні засоби, зменшити втрати кормів при збереженні, транспортуванні і роздачі. Гранулюванню піддають вітамінне борошно, брикетуванню – висушену трав’яну січку.

Гранули – це сипкі кормові компоненти (найчастіше – трав’яне борошно), спресовані до щільності 800–1300 кг/м3, діаметром (товщи­ною) до 25 мм. Брикети – це спресовані до щільності 500–900 кг/м3 кормові суміші із включенням грубих кормів, трав’яної або солом’яної січки.

Головною машиною в комплекті обладнання для гранулювання і брикетування є брикетний прес або гранулятор. За принципом дії вони бувають вальцьові, шнекові, плунжерні та матричні. Найрозповсюдже­нішими є матричні робочі органи, які складаються з матриці з пресувальними каналами та пресувальними вальцями. Процес ущільнення в такому робочому органі відбувається так (рис. 3.3). У робочу зону, створену внутрішньою поверхнею матриці 2 і зовнішньою поверхнею вальця 5, подається матеріал 1, який спочатку стискується, а потім вдавлюється в канали 4. При їх заповненні опір пресування матеріалу зростає, у зв’язку з чим тиск пресування збільшується і досягає максимального значення при повністю заповнених каналах. Коли тиск пресування дорівнюватиме силі тертя спресованого матеріалу об стінки каналів, він виштовхується. При зустрічі з ножем 3 пресований матеріал розділяється на окремі гранули або брикети.

Рис. 3.3. Технологічна схема матричного преса:

1 – корм; 2 – матриця; 3 – ніж; 4 – канал; 5 – валець

Для пресування кормів використовують гранулятори ОГМ та обладнання ОПК, технологія приготування пресованих кормів у них схожа. Обладнання для гранулювання трав’яного борошна ОГМ-0,8А призначене для приготування гранул з тра,в’яного борошна, що виробляється агрегатом для сушіння кормів АВМ-0,65. Комплект обладнання складається з дозатора, змішувача, гранулятора, охолоджу­вача з сортувалкою, вентилятора сортувалки, системи введення води, електропривода (рис. 3.4).

Рис. 3.4. Технологічна схема гранулятора трав’яного