Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НП Автоматизация техпроцесів_2.doc
Скачиваний:
465
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
44.3 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Для чого призначений інкубатор “Універсал-55”?

2. З якого основного обладнання складаються інкубатори?

3. Які функції виконує автоматизована система управління інкубатора “Універсал-55”?

4. Які засоби автоматизації використовуються в інкубаторі “Універсал-55”?

5 Як здійснюється поворот лотків в інкубаторі?

6. Як здійснюється обігрів інкубатора ІНКИ-21000?

7. Як здійснюється економія електроенергії в зарубіжних інку­ба­то­рах?

ТЕСТИ

1. Який пристрій використовується для автоматичного вмикання пристрою повороту лотків інкубатора “Універсал-55”?

  1. Кінцеві вимикачі

  2. Реле температури

  3. Реле часу

2. Використовуючи принципіальну електричну схему керу­ван­ня поворотом лотків інкубатора “Універсал-55”, вкажіть, для чого використовуються кінцеві вимикачі SQ1 і SQ2?

  1. Вимикають електродвигун повороту М в крайніх положеннях рухливого сектора.

  2. Вмикають електродвигун повороту М в крайніх положеннях рухливого сектора.

  3. Вимикають механізм повороту при горизонтальному положенні лотків

3. За допомогою чого здійснюється керування температур­ним режимом в інкубаторі “Універсал-55”?

  1. Двохпозиційним терморегулятором

  2. Трипозиційним терморегулятором типу РТИ-3

  3. Терморегулятором

4. Використовуючи принципіальну електричну схему інкуба­тора “Універсал-55”, вкажіть, для чого використовується термо­реле SK1?

  1. При перевищенні температури 38,3 °С замкнеться контакт термореле SK1 і ввімкне реле KV1, що вимкне проміжне реле KV2, а воно вимикає терморегулятор AL, і вмикає соленоїд охолодження YA1

  2. При перевищенні температури 39,3 °С замкнеться контакт термореле SK1 і вмикає соленоїд охолодження YA1

  3. При перевищенні температури 40,3 °С замкнеться контакт термореле SK1 і вимикає терморегулятор AL.

5. Використовуючи принципіальну електричну схему інкубатора “Універсал-55”, вкажіть, для чого використовується вологорегулятор А2?

  1. При зниженні вологості повітря на 13% вологорегулятор А2 вмикає соленоїд YA2

  2. При зниженні вологості повітря на 23% вологорегулятор А2 подає воду на диск розпилювача М2

  3. При зниженні вологості повітря на 3% вологорегулятор А2 вмикає соленоїд YA2 і подає воду на диск розпилювача М2

6. Використовуючи принципіальну електричну схему інкуба­тора “Універсал-55”, вкажіть, для чого використовується соленоїд YA2?

  1. Соленоїд YA2 подає воду на диск розпилювача М2

  2. Соленоїд YA2 подає воду на заслінку.

  3. Соленоїд YA2 відкриває заслінку.

7. Використовуючи принципіальну електричну схему інкуба­тора “Універсал-55”, вкажіть, для чого використовується соленоїд YA1?

  1. Подає воду на диск розпилювача М2 при перевищенні температури в камері.

  2. Відкриває заслінку охолодження при перевищенні температури в камері.

  3. Подає воду на диск розпилювача М2 при зниженні температури в камері.

2.2.8. Автоматизація іонізації повітря

Повітря, що оточує нас, містить нейтральні атоми, молекули й іони газів, що входять у його склад. Іони повітря, чи аероіони, як прийнято їх називати, утворюються внаслідок приєднання електронів нейтральними атомами і молекулами газів чи віддачі ними електронів, здобуваючи при цьому негативний чи позитивний заряд.

Встановлено, що негативні аероіони впливають на тварин, стимулюючи біологічні процеси, що ведуть до підвищення продуктив­ності і схоронності поголів’я. Природна іонізація повітря відбувається за рахунок дії радіоактивних речовин, що знаходяться в ґрунті і повітрі, а також під впливом космічних променів.

Знижений вміст негативних аероіонів у повітрі тваринницьких ферм внаслідок дії екрану огороджень і різного устаткування з підвищеною вологістю і запиленістю повітря, що сприяють об’єднан­ню газових іонів із дрібними рідкими чи твердими частками й утворенню важких іонів. Видихуване тваринами повітря містить також важкі іони, серед яких переважають позитивно заряджені. У цілому це несприятливо впливає на фізіологічний стан тварин. Тому в приміщеннях необхідно постійно підтримувати визначену концентра­цію негативних аероіонів, штучно іонізуючи нейтральні частки повітря.

Устаткування, застосовуване для аероіонізаціі тваринницьких і птахівницьких приміщень, повинне поповнювати повітряне середо­вище в зоні перебування тварин і птахів тільки легкими негативними іонами в потрібній кількості і не мати будь-якого негативного побічного впливу на них, а також на обслуговуючий персонал. У більшій мірі цим вимогам відповідають електричні аероіонізатори, що використовують коронний розряд.

Автоматизація систем іонізації повітря дозволяє створити й підтримувати оптимальні умови повітряного середовища у тварин­ницьких і птахівницьких приміщеннях. У результаті застосування автоматизації систем іонізації повітря підвищується продуктивність тварин, скорочуються витрати ручної праці і зменшується витрата електричної й теплової енергій.

Іонізатор ИЭ-1 призначений для іонізації повітря в тварин­ницьких приміщеннях з подачею іонів у вентиляційну систему.

Установки містять у собі вентилятор, систему повітропроводів, іонізаційні приставки і пульт керування. Одна з таких приставок зображена на рис. 2.2.17. Приставка виконана з органічного скла і складається з джерела випромінювань, іонної і повітряної камер та електрода.

Рис. 2.2.17. Технологічна схема іонізаційної приставки:

1 – джерело а- частинок; 2 – іонна камера;

3 – сепаруючий електрод; 4 – повітропровід

.

На принциповій схемі видно, що напруга на установку подається автоматичним вимикачем.

Установка має два режими роботи: ручне і автоматичне, які задаються за допомогою перемикача ; в положенні “А” – автоматичне, в положенні “Р” – ручне.

В автоматичному режимі перемикач встановлюємо в положення А, при цьому напруга подається на реле часу КТ, яке має свій контакт з затримкою на замикання і розмикання в колі котушки магнітного пускача КМ. Магнітний пускач своїми силовими контактами подає напругу на електродвигун припливного вентилятора, а додатковими контактами на сигнальну лампу НL і високовольтний трансформатор ТV. Трансформатор ТV підвищує напругу 220 В до величини 5000 В, а діодний міст перетворює на напругу постійного струму для подачі до іонізаційної приставки ГИ, що знаходиться біля повітропроводу.

Вимикається установка в автоматичному режимі за допомогою контакту реле часу КТ по закінченні заданої програми іонізації повітря.

Рис. 2.2.18. Принципова електрична схема іонізаційної установки

В ручному режимі перемикач встановлюємо в положення "Р”, при цьому кнопкою SВ2 “Пуск” ми подаємо напругу на котушку магнітного пускача КМ, який вмикає електродвигун вентилятора та іонізаційну приставку. Вимикається установка в ручному режимі кнопкою SВ1 “Стоп”.

Захист кола керування здійснюється за допомогою запобіжника FU.