Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posob_D.doc Укр..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
715.78 Кб
Скачать

7. Визначте сферу функціонування виділених іменників і до-беріть їх варіантні найменування. Вкажіть можливість варіантної заміни виділених назв осіб.

1. Невтішна демографічна картина не розчарувала заводчан у бажанні взяти господарство «на поруки» (з газ.). 2. Агротехнікумці далеко більше захоплюються літературою, аніж студенти педтехнікуму (Б. Антоненко-Давидович). 3. От прислали до нас дуролома: за освітою інженер-будівельник, у воді, рибі, суднах – ні бум-бум, а його ставлять головінжем (А. Морговський). 4. Хімічка подивилася на мене лагід-ними очима інквізитора і сказала: «Лариса Литвин – незараховано».

8. Визначте, чи відповідають літературній нормі виділені назви осіб. Відредагуйте речення.

1. Завсклад скрізь на мішках ставив своє прізвище. Це значить, що в його тітки продовольча програма для свиней буде виконана (з листа до журналу “Перець”). 2. Довідка видана деканатом обчислювального факультету Донецького національного технічного університету сту-денту Кирилюк Любі Миколаївні, що вона дійсно навчається на тре-тьому курсі денного відділення університету. 3. Можу прийняти на квартиру двох заочних жінок (з оголошення). 4. Донецькому рудо-ремзаводу терміново потрібні на роботу механік-холодильник та маши-ністи холодильних установок (з газетної об´яви). 5. Ворошиловській податковій інспекції терміново потрібна секретар-машиністка, яка вміє працювати російським і українським язиком (з оголошення). 6. У відповідності наказу від 14.10.2001 р. № 101 закріплені вулиці за підмітайлами та їх прибиранню… (із доповідної записки). 7. Хтось загубив паспорт із своїм номером, негайно звернутись до його знахідця за адресою, яка знаходиться у міліції (із записки на воротах).

9. У подані нижче речення внесіть зміни. Поясніть зроблені виправлення.

1. Старший інженер з техніки безпеки підготувала висновок про причини аварії. 2. Контроль за виконанням наказу доручений заступ-

ниці директора Лісній О.О. 3. Комарову М.І. переведено на посаду старшої наукової співробітниці відділу наукової інформації. 4. Петро-ва Н.І. працює технологом у цеху № 7 з 1980 року. За час роботи на заводі вона виявила себе як великий трудяга і чуйна людина. 5. Ці документи віднесіть вченій секретарці.

10. Дайте інший варіант наведених словосполучень, уникаючи двозначності.

Пану Петренко треба зачитати наказ; про наслідки перевірки комісії необхідно повідомити до…; надійшло завдання ректорату; Новохацький Н.В. необхідно здати довідки про стан здоров´я; уряду необхідно доручити; виявлена невідповідність закону; подати відповідь адміністрації; надійшов лист делегації.

11. Допишіть закінчення, мотивуйте свій вибір форми числа іменників, визначте можливість використання однини і множини.

1. Будемо разом шукати шлях… виходу із скрутн… становищ… 2. Іспити і заліки є обов´язковою складовою частиною навч… проц… в університеті. 3. Організація відправить ваш… вантаж… у най-коротш… строк… . 4. Поздоровлення краще написати червон… фломас… 5. Днями на кількох свердловинах області почн…ться випробувальн… робот… .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]