Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Shnitser.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
441.86 Кб
Скачать

22.Сербія за правління Стефана Душана (1331-1355). Сербська деспотовина 15 ст.

При Стефані Душані (1331-1355) (за легендою він нібито власними руками задушив батька і за це йому дали зловісне імя Душан)середньовічна Сербія досягла найвищої могутності і стала найбільшої державою Південно-Східної Європи, хоча й ненадовго.

У результаті ряду успішних воєн до складу Сербської держави були включені майже всі візантійські володіння в південно-західній частині Балканського півострова. Внутрішня політика Стефана Душана також була спрямована на зміцнення центральної влади в державі.. У 1349 р. був прийнятий звід законів - Законник Стефана Душана. Це був найважливіший документ, відображав всі сторони соціально-економічного ладу Сербії в період найбільшого розквіту феодальних відносин. У статтях законника яскраво простежувалося прагнення Душана посилити власну владу .

Стефан став повноправним державцем Сербії з титулом деспота. У 1414 р. султан Магомет І надав йому титул "самодержця сербів ". Стефан не раз мав нагоду виправити ситуацію, що склалася внаслідок поразки на Косовому полі, але не скористався жодним із шансів: об'єктивний хід подій складався не на користь сербів, до того ж постійно заважали внутрішні чвари (Стефана з молодшим братом Буком, їх обох — з небожами Бранковичами та ін.). Протягом 12 років, поки тривала міжусобна боротьба синів султана Баязида за батьківський престол, Стефан щоразу опинявся на боці переможця, але так і не спромігся відновити власну державу. Як справжній вірнопідданий Стефан допомагав зійти на престол одному султанові за іншим, визнаючи зверхність кожного з них. При цьому він навіть не намагався визволитись від османської залежності. В 1459, вже після кончини деспота, турки заволоділи його колишньою резиденцією . Цим фактично було покладено край існуванню деспотовіни.

23.Черногорія в 10-15 ст.

У період римської імперії територія нинішньої Чорногорії перебувала у складі иллирийскої провінції Диоклея. У VII ст. область була заселена дуклянами .У ІХ ст. вони заснували князівство Дукля, що наприкінці того самого століття було завойоване Візантією. Наприкінці XII ст. Чорногорія увійшла до складу Сербського королівства Неманичів . Проте після битви на Косовому полі 1389 р. Зетская жупа знову стала самостійною. Зета являла собою типову феодальну державу, де дуже істотну роль грала місцева Православна Церква. Зовнішня політика Зети полягала в боротьби з турками і венеціанцями, чиє взаємне суперництво сприяло збереженню Зетою самостійності протягом усього 15 століття. В 1484 р. турки змусили Черновичів піти в неприступні гірські області країни й захопити родючі рівнини Зети, включивши їх до складу Османської імперії. З того часу назва «Чорногорія» витісняє термін «Зета».

Попри офіційне включення Чорногорії у складі Османської імперії в 1499 р., населення районів зберегло фактичну незалежність і створило своєрідну республіку на чолі якої стояв владика, митрополит Чорногорії.

24.Боснійська держава за правління Стефана Твртко (1353-1391).

Самостійна Боснійська держава, яка утворилась на початку XII століття поступово відроджувала свою державність. Однак темпи розвитку країни були досить повільними, тому що їй доводилось вести постійні війни з угорськими і сербськими королями . Свого апогею розвитку Боснія досягнула за правління Стефана Твртко (1353-1391). Протягом 1377-1390 рр. король Твртко зміцнював як державну, так і власну владу. В 1388 році Боснія захопила Хорватію, а в 1390 році – Далмацію. Завдяки цим здобуткам Твртко коронувався, як „король Сербії, Хорватії, Примор’я та Західних країн” . Протягом 1377-1390 рр. король Твртко зміцнював як власну державу, так і особисту владу. Боснія стала наймогутнішою серед усіх балканських країн. Цьому сприяли зовнішні обставини, але не меншою мірою й такий суб'єктивний чинник, як неординарні особисті якості Твртко. У цей час держава Твртко переживала добу найвищого піднесення. Боснія стала найбільшою за територією ватіканською країною. Вона являла собою політичну, економічну та військову силу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]